Jump to content

Prijepis dijela nekretnine


jacoby

Preporučene objave

Poštovani!

Molio bih malu pomoć i savjet... Naime, živim u obiteljskoj kući, te sam odlučio ostati doma, živjeti u roditeljskoj kući i dovršiti kat za svoje stanovanje, budući da su ostala braća odustala od toga.

Sada sam u situaciji da je zaručnica voljna doseliti k meni pa da zajedno krenemo u sređivanje i dograđivanje, no prije toga bih ja, kao i ona, želio spomenuti kat imati na svoje ime, da sam ja vlasnik tog dijela kuće, kako bih spriječio ne daj Bože, probleme nama kao budućem bračnom paru, a od strane mojih roditelja i braće koji imaju pravo na uživanje nekretnine. Htio bih postaviti pitanje, da li je dovoljno mojim roditeljima, konkretno ocu, koji je u potpunosti vlanik nekretnine, predložiti potpisivanje neke izjave ovjerene kod javnog bilježnika, da li je potrebno tražiti izjave braće ili nešto drugo!???

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je nekretnina bračna stečevina nemoj raditi ništa bez suglasnosti oca(gruntovni vlasnik nekretnine ) i majke (izvanknjižni vlasnik 1/2 svih nekretnina stečenih u braku)

 

za gradnju kata na temeljima i iznad postoječe kuće potrebno je odobrenje tj. suglasnost svihh vlasnika nekretnine (i majke kao izvanknjižnog vlasnika).

 

ali mišljenja sam da bi bio bolje krenuti odpočetka na svom gradilištu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kuća je u vlasništvu oca, koji je kuću i izgradio,a na kući je kat izgrađen, sa krovištem i prezidima, tako da je kuća na dvije etaže, te postoji mogućnost potpunog pregrađivanja od donjeg kata,a koja će se i realizirati, sa zasebnim ulazom i dvorištem.

nije loša ideja za novu kuću na vlastitom zemljištu, te bi se ta ideja i realizirala da postoje financijske mogućnosti.

tako da je ovo puno isplativije, a sa sasvim dovoljnom kolićinom prostora na etaži(kad bi bilo gotovo, oko 100m2.)

no, mene zanima, koji bi mi dokument bio dovoljan za bezbrižno stanovanje mene i moje buduće supruge, a bez ikakvog straha od nečijih zamisli i ideja, te nečijih pozivanja na njihovo pravo u tom dijelu nekretnine.

hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kupoprodajni ugovor ,ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju .

darovni ugovor (ali ostali nasljednici mogu tražiti uračunavanje dara u ostavinsku masu).

 

podjela imovine nasljednicima za života vlasnika (pismena izjava)ali imovina ostaje u vlasništvu ostavitelja za njegova života.

mora voditi računa da nedođe do povrede nužnog djela zbog čega bi se takva izjava mogla pobijati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Poštovani, evo, javljam se nakon dugog vremena na ovoj temi koju sam započeo, no, budući da se javljam, još nisam riješio situaciju...

pa pitanje: da li, upisivanjem u darovni ugovor sve uvjete predaje iste obiteljske kuće u vlasništvo, odnosno, gornje etaže kuće, i ovjerom tog ugovora kod javnog bilježnika postoji obaveza upisivanja vlasništva u gruntovne knjige? ili je sami darovni ugovor dovoljan za ostvarenje tog prava jednog dana? naime, meni nije u interesu upisati dio nekretnine na svoje ime, već najjednostavnije imati pismeni dokaz da polažem vlasništvo na dio kuće.

Ili pak, već samom ovjerom darovnog ugovora kod javnog bilježnika počinje neka vrsta automatskog sustava koji pokreće upisivanje vlasništva?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija