Jump to content

Poslovni prostor


Evomene

Preporučene objave

U fazi sam otvaranja obrta pa imam nekoliko pitanja.

 

1. Plaća li se predujam poreza na dohodak u prvoj godini poslovanja obrta?

 

2. Posjedujem garažu koju bi htio prenamjeniti u poslovni prostor. Kojoj instituciji se moram obratiti kako bih dobio odgovor koje djelatnosti mogu vršiti u toj garaži tj. u zoni gdje se garaža nalazi (turistička zona)? I nakon toga, kome se moram obratiti za pregled prostora u svrhu zadovoljavanja minimalnih tehničkih uvjeta tj. uvjeta za obavljanje djelatnosti koje sam predvidio?

 

3. Budući da će se obrt baviti projektiranjem i popravcima, projektni ured bio bi u sklopu kuće (soba u stanu) dok bi se popravci odvijali u garaži. Pretpostavljam da bi to značilo da imam i izdvojeni pogon?! Da li u tom slučaju plaćam porez na tvrtku dva puta?!

 

Unaprijed zahvaljujem i želim svima uspješnu poslovnu 2010.

 

Bojan

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Plaćate, visina predujma određuje se temeljem predviđenog dohotka koji upisujete u obrazac RPO i predajete ispostavi Porezne uprave prilikom početka poslovanja.

 

2. Turistička zajednica Vašeg grada, zatim Ured državne uprave-odjel za gospodarstvo.

 

3. Ukoliko se garaža nalazi u dvorištu kuće (na istoj adresi), ne radi se o IPJ niti se plaća dvostruki porez na tvrtku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam još jednu nejasnoću.

 

Obrt će se baviti projektiranjem, proizvodnjom i trgovinom.

 

Za prvu djelatnost ne treba mi poseban poslovni prostor. Za trgovinu potrebni su MTU a za proizvodnu djelatnost moram imati prostor u skladu sa pravilnikom o zaštiti na radu za radne i pomoćne prostorije.

 

Za sada imam samo sobu u stanu gdje mogu obavljati djelatnost projektiranja no poslovni prostor za trgovinu i proizvodnju tek trebam urediti i sagraditi.

 

Moje pitanje je: Mogu li prilikom osnivanja obrta i prijave djelatnosti prijaviti i trgovinu i proizvodnju, koje još neću obavljati do uređenja poslovnog prostora za te namjene, kako bi izbjegao naknadno uvrštenje tih djelatnosti u obrt i izdavanje nove obrtnice? Ili je moguće obrtnicu proširiti za te dvije djelatnosti bez izdavanja nove obrtnice i dodatnih troškova?

 

Hvala i pozdrav

Bojan

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija