Jump to content

Porezna prijava-olakšice


Zak

Preporučene objave

Poštovani, molim za savjet.

Zanima me sljedeće,

u 2009 sam do 18.05.2009. koristila porodiljni dopust nakon toga sam se vratila na posao.Olakšicu za bebu koristi suprug ali ja imam sina iz prvog braka na kojeg koristim poreznu olakšicu, on međutim u 2009 ide u školu u Ogulinu(područje od pos.državne skrbi)a ja živim u Zg. Dali je moja porezna olakšica na njega nešto veća(i da li ju uopće ove godine tj.2009, mogu koristiti) i kako to iskazati u poreznoj prijavi??

Pitanje br.2 Na to isto dijete uplaćivali smo policu životnog osiguranja i 3.dobrovoljni mirovinski stup(iako on nije zaposlen) da li se ti uplaćivani iznosi mogu uvrstiti u moju poreznu prijavu kao olakšica?

Znam da je sve ovo malo složeno ali zato molim za savjet. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ad 1.

 

Da. Možete dodadtno uvećati svoj osobni odbitak pri godišnjem obračunu poreza na dohodak za sina koji ima prebivalište na brdsko-planinskom području sukladno odredbama članka 54. Zakona o porezu na dohodak i članka 56. Pravilnika o porezu na dohodak.

 

 

Ad 2.

 

Nažalost plaćenu premiju osiguranja u ime i za račun druge osobe ne može se iskoristiti za uvećanje osobnog odbitka pri godišnjem obračunu poreza na dohodak. Potvrde osiguravatelja glase na ime vašeg sina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Što se tiće kako popuniti godišnju prijavu poreza na dohodak moj savjet Vam je kupite obrazac u Narodnim Novinama ( par kuna) i pritom zatražite knjižicu uputstava za popunjavanje iste koju oni daju besplatno.

U njoj je vrlo iscrpno sve objašnjeno i dato je puno primjera.

 

2.Što se tiče police životnog osiguranja tu Vam je za povrat poreza bitno tko je na polici osigurana osoba, a kod dječjih polica to je najčešče jeran od roditelja, jer su vrlo rijetke police gdje je dijete osigurana osoba. Provjerite na polici tko je ugovaratelj osiguranja ,tko je osigurana osoba, javite.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija