Jump to content

Prije 1968.g. - veljača, ali bez datuma


akiradivina

Preporučene objave

Poštovani,

 

Posjedujem Uvjerenje Katastra da je moja građevina evidentirana na snimci iz zraka iz veljače 1968.g. Radi se o nadogradnji zasebnog objekta uz postojeći objekt. Postojeći je prvi puta evidentiran 1963.g. Ista nadogradnja - moja građevina - evidentirana je u Katastru naknadnim snimanjem (elaboratom) iz 1973.g. Kako su oba objekta vidljiva na istoj snimci iz 1968.g., javlja se problem: u Katastru ne mogu na uvjerenje za moj objekt staviti datum 15.02.1968.g. nego samo "veljača 1968." ("ne znaju točan datum snimanja Zagreba iz zraka u veljači"). Oba objekta su danas zapravo jedna kuća sa tri etažirana stana od kojih svaki ima svoj vlasnički list. Međutim pri izradi etažnog elaborata priloženo je samo "uvjerenje o postojanju prije 15.02.1968." za prvoizgrađeni dio građevine, te je stavljena zabilježba da je dio (ne piše koji) upisan bez dozvola. Kako, i treba li uopće, brisati tu zabilježbu? Ako da, treba li Gruntovnici točan nadnevak "15.02.1968." i kako do njega doći ako Katastar isti ne ispisuje u uvjerenju (već samo "veljača 1968.)!?

 

Zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Datuma treba biti prije 15.veljače 1968.

Zahtjev za izdavanje potvrde da je objekt postojao prije tog datuma podnosi se Uredu za urbanizam za to područje i predložite kao dokaz saslušanje svjedoka XY.i uz snimku iz zraka eventualno vještačenje (ovlašteni ing. građevinske struke),.

 

Ako ured nema obrazac za zahtjev ,tada napišite tosami .

Kada dobijete potvrdu tada podnesite zahtjev gruntovnici da briše zabilježbu .

 

PozdrAV!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem,

tako nešto je i bilo za pretpostaviti... Iako se ne mogu oduprijeti porivu da napomenem kako zapravo smiješno zvuči da se ustvari svjedokom i vještakom mora dokazivati da li je, uz ondašnju respektabilnu mehanizaciju, bilo moguće da 14. veljače 1968.g. NE POSTOJI ni "g" od 100m2 građevine - ali da se istih 100m2 u punom sjaju pojavi na snimci iz zraka u narednih "nelegalnih" 13 dana!

 

Također se kroz moje laičke misli pomalja pitanje: na što se veže Zakon postavljanjem upravo tog spornog nadnevka u svoj sadržaj? Ne bi li bilo logično da, ako nisu znali točan datum snimanja iz zraka, ali su znali da je u razdoblju od 28 dana veljače, izostave oznaku dana 15.?

 

Ne preostaje ništa drugo nego odati svaku počast građevinskom vještaku koji točno može odrediti je li moja baba spornu ciglicu postavila u četvrtak 14. veljače ili u subotu 16. veljače 1968. godine. I molit Boga da se uhvati neke ciglice s dna, a ne s vrha.

 

Na stranu moja ironija, red je zahvaliti na odgovoru - te bahato postaviti još 2 pitanja: trebam li ja, i zašto, i za što, uopće brisati tu zabilježbu? Pretpostavljam da mi neće biti odobrena adaptacija objekta sa istom u vlasničkom listu?

Je li pametno (korisno) odmah samoinicijativno zatražiti vještački nalaz te isti priložiti zahtjevu za izdavanje potvrde?

 

Hvala još jednom!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovakvo ponašanje državnih službi pravi je primjer birokratskog mentaliteta i nefunkcioniranja pravne države!

 

Aerofoto snimanje iz veljače 1968. obavljeno je sa jedinim ciljem da se verificira postojeće stanje.

 

Sigurno nije bila namjera dijeliti objekte na 'legalne', snimljene prije 15. i nelegalne snimljene nakon toga. Bila je namjera SVE snimljene objekte učiniti legalnima.

Uostalom, upravo je imbecilno tvrditi kuća snimljena npr. 20. veljače nije postojala 15. veljače.

Datum 15. veljače je određen naprosto zato jer se moralo staviti neki datum od koga se zakon primjenjuje.

 

Ministarstvo (graditeljstva) trebalo bi izdati uredbu kojom bi naložilo katastarskim uredima da za SVE objekte koji su na snimkama iz veljače 1968. izdaje potvrde da su sagrađeni prije 15. veljače, tj. legalni.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija