Jump to content

Prodaja stana pod ugovorom o dozivotnom uzdrzavanju?


Legalni

Preporučene objave

Pozdrav, imam dva povezana pitanja:

 

 

 

Stan je vlasnistvo dvije osobe 50/50%. Jedan suvlasnik potpisuje ugovor o dozivotnom uzdrzavanju, u zamjenu za svoju polovicu. Uzdrzavatelj moze koristiti stan tek nakon smrti tog suvlasnika.

 

1. pitanje:

Ako je takav ugovor potpisan, da li je moguce takav stan prodat (prije smrti uzdrzavane osobe) na trzistu ako se pojavi kupac? Posto je opterecen ovakvim ugovorom....

 

2. Pitanje

Ako se taj ugovor ostvari, da li prvi nasljedni red ima pravo na nuzni dio.

 

Hvala vam!

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. ako se svi dogovore, dakle oba sadasnja i taj buduci suvlasnik, onda je sve moguce. ovako se moze prodat samo ta neopterecena polovica dok ovu opterecenu moze prodati sadasnji vlasnik ali ta prodaja nece imati nikakav pravni znacaj poslje njegove smrti posto je ugovor upisan u ZK. Buduci vlasnik moze samo prodati svoje pravo na tu nekretninu ali ne i tu polovicu stana.

2. NE

 

3. postoji i mogucnost da se doda aneks ugovoru i da se kao novi korisnik ugovora navede buduci vlasnik. Dakle osoba X odluci kupit taj stan. Davatelj i primatelj uzdrzavanja dodaju u ugovor o dozivotnome uzdrzavanju da nakon smrti primatelja uzdrzavanja vlasnistvo ne prelazi na davatelja nego na osobu X. Nakon toga se novi odnosno izmjenjeni ugovor zabiljezi u zemljisnim knjigama i X je relativno siguran da ce postati vlasnik nakon smrti primatelja uzdrzavanja.

Medutim, problemi mogu nastati ako se raskine taj ugovor izmedu primatelja i davatelja... Tako da je to za osobu X opasna igra pa sukladno tome ce vam tesko netko otkupit takav stan.

 

4. Postoji i opcija da pretvorite dozivotno uzdrzavanje u dosmrtno i prenesete vlasnistvo odmah. Ako koristite opciju navedenu pod 3 onda necete ni morat platit 2 puta porez. Samo je pitanje hoce li se primatelj uzdrzavanja slozit sa ovom opcijom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozrav,

Dobivam sa svih strana kontradiktorne informacije. Neki kazu da je moguce da primaoc uzdrzavanja proda nekretninu pod ugovorom, i da onda davatelj uzdrzavanja potrazuje svoj dio.

 

S druge strane dobivam informacije da je nekretninu koja je pod ugovorom o dozivotmom uzdrzavanju nije moguce prodat bez suglasnosti uzdrzavatelja.

 

Koja je informacija tocna.

 

Hvala i pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Legalni je napisao:

Neki kazu da je moguce da primaoc uzdrzavanja proda nekretninu pod ugovorom, i da onda davatelj uzdrzavanja potrazuje svoj dio.

S druge strane dobivam informacije da je nekretninu koja je pod ugovorom o dozivotmom uzdrzavanju nije moguce prodat bez suglasnosti uzdrzavatelja.

 

Vlasnik može sklopiti ugovor o prodaji iste nekretnine sa desetoricom kupaca, ali to je kazneno djelo.

 

Konkretno, da bi prodaja bila legalna, uzdržavana osoba trebala bi raskinuti ugovor o uzdržavanju.

Ako i potpiše ugovor o prodaji 1/2 nekretnine sa trećom osobom, novi vlasnik neće moći uknjižiti vlasništvo ako je u gruntovnici upisan teret (vrlo vjerojatno!) - postojanje ugovora o uzdržavanju.

 

Ovisno o vrsti ugovora o uzdržavanju (doživotno, dosmrtno, velika je razlika) moguće da je davatelj uzdržavanja već upisan kao vlasnik cijele nekretnine, a korisnik ima upisano pravo korištenja do smrti.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija