Jump to content

nakon razrješenja ravnatelja


skarlet

Preporučene objave

Nakon što je Školski odbor razriješio ravnatelja srednje škole po nalogu prosvjetne inspekcije, ravnatelj bi se trebao vratiti u nastavu. Međutim, sam je zaposlio na svoje radno mjesto osobu na neodređeno vrijeme. Ravnatelj ima još 2, 3 godine do mirovine. Što treba napraviti? Da li se bivšem treba osigurati bilo kakav posao (kojeg zapravo nema) ili ga jednostavno spremiti u mirovinu? Zakon kaže da ravnatelj može na određeno zaposliti na svoje mjesto nekoga. Kako to nije slučaj, koje su obveze škole prema njemu i da li ih uopće škola u tom slučaju ima?

Ovo je pitanje već jednom postavljeno, ali nije bilo odgovora, pa vas molim za strpljenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav, možda imam korisno iskustvo. Kad ravnatelj ostane bez svojih poslova, postaje tehnološki višak i na njega se primjenjuju tri propisa: Zakon o radu u dijelu koji određuje trajanje otkaznog roka, Temeljni kolektivni ugovor u dijelu koji određuje pravo na otpremninu i granski kolektivni ugovor koji određuje rok u kojem se takvoj osobi posreduje u traženju novog zaposlenja. U Vašem slučaju to je KU za srednje škole i on kaže da profesori koji su tehnološki višak moraju prihvatiti posao i izvan škole u kojoj su to postali. Ako vaš ravnatelj nema 65 godina života, ne možete ga spremiti u mirovinu, jer nije stekao uvjet godina starosti, samo on sam može otkazati ugovor o radu radi ostvarivanja prava na mirovinu. Treba razlikovati odluku školskog odbora o razrješenju ravnatelja i odluku istog tijela o otkazu ugovora o radu, ova prva ne presumira ovu drugu. Sve to ovisi o tome zašto ste ga razrješili, ako je to bitna povreda ugovora o radu koja je dovoljna za otkazivanje istog, pokrenite kao škola postupak otkazivanja, a njegovo je hoće li u mirovinu ili na burzu. Ovo je po mom mišljenju najvažniji dio vašeg slučaja - ima li elemenata za osobno uvjetovani otkaz ugovora o radu. Možda bi bilo dobro da kontaktirate i pravnu službu u MZOŠ-u, oni daju odgovore na pisane upite. Neke se pomoći dade dobiti i od sindikata, imaju svoje stranice, a i korisna vam je Hrvatska zajednica osnovnih škola, tamo je svaki dan kraj telefona krasna pravnica koja konkretno odgovara na pitanja. Naravno, vjerojatno znate i za pravnika Vinka Tihog, pa probajte kod pravih znalaca.

Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru, potražit ćemo pomoć. Radi se o silnim nepravilnostima zbog kojih inspekcija i predlaže razrješenje, a svjesni smo da ne smijemo pogriješiti u proceduri. U prijašnjim postovima dobili smo neke od odgovora o proceduri. Sada je najveći problem taj što doista ne postoji radno mjesto za njegov povratak, a on prijeti otkazom nastavniku koji je zaposlen zadnji i to na neodređeno vrijeme. To su mu posljednji trzaji.

Što se tiče prava na otpremninu nema mi logike da je dobije jer je zahtjev inspekcije apsolutno opravdan, ima tu više stvari koje je dokazano skrivio. Za to ga svakako ne treba nagraditi.

Da li znate koliko dana mu trebamo ostaviti za očitovanje o razlozima razrješenja? Da li to očitovanje mora biti usmeno ili pismeno?

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ravnatelja se razrješava dužnosti prema čl.130 st.2 (na prijedlog prosvjetnog inspektora) i to bi trebali obaviti u roku od 15 dana od dostave prijedloga (a i piše na kraju prijedloga zasigurno). Ako vi ne odlučite u skladu s tim, povjerenstvo će analizirati nalaz nadzora i ako nađe da je prijedlog utemeljen, razrješit će ga ministar (jednog dana...)

 

Prema Zakonu o ustanovama ravnatelju se prije razrješenja mora dati mogućnost da se izjasni o razlozima za razrješenje (prema statutima često biva 3 dana, a nalaze se i druge verzije). Pismeno i sa preciziranim rokom uvijek ostavlja manje prostora za... koješta.

 

Po razrješenju imenujete vd-a, ali je rok za raspisivanje natječaja u ovom slučaju 30 dana od njegovog imenovanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija