Jump to content

naplata pdv-a tvrtci u inozemstvu?


njusko

Preporučene objave

Evo jedno komplicirano" pitanje za porezne stručnjake. Dakle, d.O.o. registriran u Hrv obavlja (uglavnom intelektualne) usluge u Hrvatskoj , te za navedene usluge ispostavlja račune nekolicini tvrtki u inozemstvu. Računi su bez pdv-a.Nakon dugih godina poslovanja pojavi se porezna koja utvrdi da se stranim tvrtkama mora naplaćivati pdv, te izda rješenje u kojem traži plaćanje pdv-a retrogradno za 5 god. Tko je u pravu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

PDV se, sukladno čl.5.st.3. Zakona o PDV-u,plaća prema mjestu obavljanja usluga, što podrazumijeva sjedište poduzeća koje obavlja usluge ili mjesto gdje se usluge stalno obavljaju (u tuzemstvu ili inozemstvu).

No,od članka 5. st.3.Zakona o PDV-u, postoje izuzetci u svezi s oporezivanjem usluga navedeni u st.4.do st.7. Zakona o PDV-u i čl.33.b Pravilnika o PDV-u.Iz odredaba spomenutih članaka proizlazi da se na neke od navedenih usluga obavljenih inozemnom poduzetniku obračunava 23% PDV-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija