Jump to content

Uskoro ročište za crveno svjetlo


anonimno

Preporučene objave

Zdravo!

Imam par pitanja s obzirom da me nisu oduševili neki odgovori odavde u svezi kome se više vjeruje, policajcu ili okrivljeniku sa svjedocima(u slucaju da su prijatelji/obitelj)

Stvar je u tome da je ono što se meni dogodilo toliko glupo da ne mogu vjerovati. 21.5.2004. vozila sam prijatelja doma i nakon što sam ga ostavila na branimirovoj normalno sam se okretala jer sam trebala nazad u drugom smjeru(tako uvijek idem) I stojim ne semafor da opet uđem u branimirovu i iza mene policajac i zaustavi me i napiše kaznu za crveno sto meni nije jasno rekla sam mu da ne znam o čemu priča, a on me napao da ga optužujem da laže, i tako ja sva u strahu, 2 mjeseca nakon sto sam dobila vozačku on mi piše takvu kaznu ja sam sve napravila sto je tražio, napuhala 0, potpisala, dođem doma i stari poludi kad čuje što je bilo i reko da se žalim.

Najbolje od svega je da sam kad sam pregledavala zapisnik da vidim što piše shvatila da je to "crveno" bilo dva tri semafora prije. Znači nakon tog navodnog prekršaja sam prošla još jedan semafor, stala na autobusnoj stanici, pozdravila se s prijateljem, on je izašao, onda sam se nazad uključila stala na semafor za lijevo, skrenula i okrenula se u uličici i stala čekati na semaforu kad su se oni pojavili neznam otkuda.

E sad moje pitanje je kako da ja to objasnim. Mislim što se tiče svjedoka moj brat je bio još uvijek sa mnom kad su me zaustavili, ovaj prijatelj je izašao, ali teoretski je i on bio u autu ako sam na tom raskrižju prije napravila prekršaj. I sad što da radim, primila sam prvi poziv ovo ljeto, ali opravdano nisam bila u Zagrebu i tražila sam sutkinju odgodu, onda mi je stigao još jedan za koji sam saznala tek sad jer mi je tata rekao da je već jednom poštar bio tu kad me nije bilo ali mu je on rekao da ne želi primiti.

Sad pitanje realno kolike su mišanse da ja dokažem da nisam kriva, meni je cijela situacija stvrno glupa i smiješna. Što da tražim suočenje? Ili kad to pada u zastaru?

Eto puno hvala ako mi netko odgovori znam da sam puno napričala ali kad je tako čudno sve to ispalo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zastara nastupa 22.05.2006, a ti si dva puta izbjegla poziv pa ce sada ili rjesenje biti doneseno bez tvog saslusanja ili ce ti poziv urucuvati/na sud te privoditi policija, o tvom trosku.

u vezi pitanja kakve su sanse da dokazes nevinost, nema razlike izmedju tvog i svih ostalih ovdje postanih slucajeva (kazes da si ih pogledala), sanse za takvo nesto egzistiraju iskljucivo u sferi teoretskog.

nije za zamjeriti, vidjela si koliko je slucajeva laznog (ili "laznog") prijavljivanja od strane policije opisano samo na legalisu, tesko je povjerovati da bi sve to bilo bas tako kako prikazuju okrivljenici....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma ja ću ići na ročište 2.2. Samo me zanima imate li kakav savjet što da napravim. S obzirom da sam očito jedna od puno koji pokušavaju pobiti izjavu policajca ima li smisla tražiti suočenje ili izjavu svjedoka ili će mi to samo dići troškove ako će me ovako i onako proglasiti krivom? Ili postoje li nekakve olakotne okolnosti?

I koliko se uopće otprilike plaća sve zajedno ako me proglase krivom? Mislim da ću na kraju samo požaliti što sam prigovorila... Stvar je u tome da moji roditelji, a ni ja, nemaju novaca za plaćanje svega toga... Koji je onda uopće smisao postojanja žalbi ako su policajci stalno u pravu (iako mi se prijateljici dogodilo da joj je jedan prijetio pisanjem kazne za neku glupost ako ne ode s njim na kavu, no vjerojatno je on jedini nemoralan...)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što trebam početi skupljati nepoznate ljude po cesti da imam objektivne svjedoke....

 

tko zna, mozda bi bilo bolje kada bi za oslobadjajujcu bilo dovoljno prosetati do suda i reci "nisam majke mi, laze kucka policijska". onda bi mogli ukinuti prometnu policiju jer im je izuzev prometnih i multanove 100% ostalog temeljeno na neposrednom zapazanju i pretpostavci da nece lazno prijavljivati niti lagati pred sudom.

i nije ovo nasa posebnost, sve policije rade tako i nema zemlje niti pravnog sustava u kojem rijec policajca nema svoju tezinu.

a saljiva i ozbiljna zalba se razlikuju u tome sto je ozbiljna zalba logicki utemeljena i zakonski osnovana, a saljiva je nemusti uradak usmjeren na odugovlacenje postupka. i da, upravo rade na tome da za manje prekrsaje ukinu mogucnost zalbe vps-u, eno ti vijest o tome na legalisu. dobro su se sjetili, ionako presudjuje policajac na cesti, a sud je eto neka formalnost...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo me zanima imate li kakav savjet što da napravim

 

nezahvalno je savjetovati jer stvari stoje ovako:

kazna je 1000-10.000kn (ne panicari, obicno se drze donje granice), 2-6 mj oduzimanja vozacke i 2 boda.

e sad, zastara je blizu, pa mozda prodjes bez ikakve kazne ako krenes u tom smjeru. ali s druge strane, vidis da kazna nije propisana u fiksnom iznosu pa sudac ima mogucnost cijeniti tvoju obranu

i uzeti ju u obzir pri odmjeravanju kazne. bude li obrana priznanje i kajanje, pa jos ako nisi najbolja s novcem i ako nemas ranijih prekrsaja, lako je moguce da kazna bude i manja od 1000kn i da se vozacka uopce ne oduzme, ali onda nista od zastare. krenes li pobijati prekrsaj i policajca kvalificirati kao lazova mozes se pozdraviti s vozackom, a kazna ce od uobicajenog zakonskog minimuma izvrsiti otklon od parsto kuna navise, ali sve to moze na vps-u otici u zastaru.

pa sad, neki kazu tko ne riskira ne profitira, ali sto ces napraviti moras sama odluciti...

u svakom slucaju sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I mogu li to zamijeniti radom za opce dobro s obzirom na to koliki je prekrsaj (kad sam napravila 500kn +100pristojba)?

 

cekaj malo, kakvih 500kn? nisi li rekla da si prosla kroz crveno? inace sve kazne do i ukljucivo 500kn se mogu mijenjati za taj rad, a "pristojba" odnosno troskovi postupka se moraju platiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa takvu kaznu mi je policajac napisao kad me zaustavio (to je bilo prije novog zakona)

A koliko ja znam trebala bi mi kaznu izgovarati po starom zakonu.

A ne mogu sad bas priznavati zato sto sam prigovoru na njegovu kaznu rekla da je drukčije činjenično stanje od onog koji je on naveo.

Ako idem na zastaru hoće li pomoći da tražim davanje izjava svjedoka ili suočenje s tim policajcem?

A koliki su red velicina troskovi postupka? 100, 500, 1000kn?

 

Puno hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

uh da, stari zospc, sorry, kazna ce biti po njemu - uvijek se primjenjuje blazi zakon.

kazna iz starog zospca je fiksna (tih 500kn), a jos je i zamjenjiva za rad pa riskiras samo vozacku. za zastaru je korisno predlagati svjedoka i traziti suocenje s policajcem, tako dobijes na vremenu. ako to radis, nemoj svjedoka dovoditi sa sobom na rociste vec predlozi sudu da ga pozove, tako se jos razvlaci.

troskovi postupka obicno skoce za 100-200 kuna

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija