Jump to content

Upravitelj zgrade


dubra

Preporučene objave

Živim u Vinkovcima u stambenoj zgradi. Stanari su me izabrali za predstavnika suvlasnika zgrade te predložili da promjenimo tvrtku za održavanje stanova.

Trenutno nas održava tvrtka u sklopu grada, Gradsko Gospodarstvo d.O.o. Vinkovci, s kojima smo nezadovoljni. Nemarno se ponašaju prema zgradi i dosta radova je cjenovno precijenjeno.

Privatna tvrtka koja nas želi održavati napravila je Međuvlasničke ugovore i pratece dokumente uz suglasnost vecine stanara. Stanari su potpisali listu u međuvlasničkom ugovoru više od 70 % kvadrata.

 

Odluka je zaprimljena u Gradskom Gospodarstvu s potpisima i međ..., a Gradsko Gospodarstvo ne želi o tome razgovarati, tjeraju svoju priču da oni nakon otkaza 6 mj upravljaju zgradom i da mi to vrijeme moramo plačati pričuvu, nece isplatiti naš novac, zaračunavaju troškove upravitelja? Pozivaju se na zakon iz 1991 prema kojem smo potpisali s njima ugovor

 

Već 4 mjeseca smo pod otkaznim rokom a novce i dokumentaciju nisu dostavili:..

 

Molim Vas da mi date savjet:

 

Koji je rok za prelaz kod drugog upravitelja ako zgrada nije imala predstavnika stanara više od 5 godine?

 

Koji je rok za predaju dokumentacije financijske rekapitulacije, dugovanja i radova na zgradi?

 

U Kojem roku naše novci iz pričuve moraju prebaciti na naš žiro račun (oni novce drže na zajedničkom računu više zgrada u pod šifrom zgrade)?

 

Šta nam je ciniti ako ne dostave dokumentaciju uplata na račun pod njihovim upravljanjem?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovori na neka pitanja:

 

Ako se radi o ugovornom upravitelju, otkazni rok je onaj koji je naveden u ugovoru koji ste s njima potpisali.

 

Nikako se ne mogu pozivati na zakon iz 1991. jer su odnosi suvlasnika i upravitelja regulirani Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima iz 1997. godine. Preporučam da potražite i pročitate dijelove koji se odnose na upravljanje, nije to tako složeno i naći ćete većinu odgovora.

 

Na odnose s ugovornim upraviteljem se primjenjuje i Zakon o obveznim odnosima.

 

Gradsko poglavarstvo s tim nema ništa.

 

To što niste imali predstavnika stanara načelno ne mijenja ništa.

 

Pričuvu sa žiro računa neće prebaciti na Vaš račun nego na račun koji će otvoriti novi upravitelj, pri čemu sredstva moraju biti posebno vođena za svaku zgradu, odvojeno od računa samog upravitelja. Novac od pričuve pripada suvlasnicima zgrade svima zajedno, a ne upravitelju.

 

Od svih povreda vaših prava odnosno zakonskih odredbi možete se štiti tužbom sudu, a ako muljaju sa sredstvima i slično, onda dolaze u obzir prijave poreznoj inspekciji, državnom odvjetništvu ili nekom drugom, ovisno već o vrsti povrede propisa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislio sam da novac prebace na naš novi zajednički žiro račun, a oni to odugovlače i ne poštuju odluke svih stanara. Naš zajednički novac oni uporno zadržavaju te ne žele dokumentaciju o dugovanju stanara (pojedinih) poslati dokumentaciju da bi se izvršila ovrha. (neki stanari duguju i do 8 godina pricuve)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko me pamćenje služi, da sad ne provjeravm u Zakonu o vlasništvu, novac može ići samo na račun zgrade koji će otvoriti novi upravitelj.

 

Dio pričuve koja nije plaćena - ako je dugovanje toliko staro - je u zastari.

 

Mislim da možete podnijeti tužbu protiv neplatiša i kao suvlasnik, i kao predstavnik stanara, ali to je u načelu posao upravitelja, a sudske pristojbe itd. se financiraju iz pričuve.

 

Ako ne daju dokumentaciju po isteku otkaznog roka novom upravitelju (a u koji i vi, naravno, imate pravo uvida), tužiti ih pa tražiti ne samo predaju dokumentacije pod prijetnjom novčane kazne kao srestva ovrhe nego i nadoknadu štete zbog lošeg upravljanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najžalosnije je u tome što sam proucio zakon o vlasništvu. Naš novi račun je otvorio upravitelj, potpisi stanara predani, a gradsko odbija svaku moju zamolbu da mi urući dokumentaciju o zgradi. Imenovan sam od strane stanara za novog predstavnika.

 

 

Ma puno je nelogičnosti u ovome slucaju, dosta poznajem predstavnika stanara koj se susreću s istim problemom.

 

Šta mi je prvo ciniti ako ne ustupe dokumentaciju u njihovom roku od 6 mj, naravno i novac?

 

Šta ako je novac s raćuna isplačen znatno umanjenim iznosom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tužiti.

 

Uvid u dokumentaciju koja se tiče vaše zgrade morate dobiti prenosili oni nešto kod drugog upravitelja ili ne. To mi sluti na mućku.

 

I nije mi jasno kakve veze poglavarstvo ima s tim.

 

Kao prvi korak, predlažem da angažirate odvjetnika koji će im poslati dopis, opomenu pred tužbu, kojom im se daje 7 dana da daju svu dokumentaciju na sunce. Nakon toga tužba zbog činidbe, moraju dati dokumentaciju u roku od x dana po pravomoćnosti presude uz kaznu od recimo 1000 ili 10000 kuna dnevno kao sredstva ovrhe. Pitati odvjetnika koja je primjerena svota.

 

Ako ste koliko-toliko složni, prekinite plaćanje pričuve dok drugi upravitelj ne preuzme, pa platite naknadno.

 

I pazite da ne uzmete odvjetnika kojeg oni angažiraju, takvi su obično veliki potrošači odvjetničkih usluga.

 

Svu komunikaciju obavljati pismeno, preporučenom poštom ili, još bolje, predajom u njihov urudžbeni ured. Usmena komunikacija je gubljenje vremena jer je naknadno nedokaziva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

odluka za izbor novog predstavnika mora biti 50,01 posto od zajedničke kvadrature zgrade, redovni otkazni rok prema upravitelju zgrade je zakonski 3 mjeseca a može biti i izvanredni "trenutni" ako upravitelj ne izvršava svoje obaveze, redovni otkazni rok se računa od 01. u mjesecu, to imate sada najbolji primjer u Varaždinu gdje se masovno otkazuje upravitelju "Stanoing"d.O.o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da se nadovežem na ovu temu s jednim pitanjem

Nakon koliko godina nastupa zastara u koliko stanari ne plaćaju pričuvu?

Naime mi svake godine od upravitelja zgrade dobijemo financijski pregled prihoda i rashoda zgrade iz kojeg je vidljivo da pojedini stanari ne plaćaju pričuvu. Kako upravitelj ne saziva sastanak (na moje upite kad će to biti odgovor je bio "pa nemamo nikakvih problema da bi bila potreba za sazivanjem sastanka") interesira me zastara, jer sada ispada da mi koji redovito plaćamo pričuvu smo naivci, neplatišama dug ode u zastaru !!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija