Jump to content

ulaganje u tudju imovinu


snes

Preporučene objave

Postoji alternativni načini ugovaranja zakupa neuređenog poslovnog prostora.

 

a. Društvo u razdoblju preuređenja (građevinskih radova) plaća zakupninu za neuređeni prostor. Kada su radovi gotovi, nastali trošak građevinske usluge jest rashod razdoblja i društvo potražuje naknadu za uređenje s PDV-om od zakupodavca fizičke osobe. Svoju tražbinu prebija s budućim zakupninama sada uređenog prostora (viši iznos)u budućem razdoblju zakupa. PDV na isporuku dospijeva odmah. Društvo ima pravo korištenja pretpreza kod nabavki za uređenje. Zakupodavac je dužna plaćati porez na dohodak od imovine neovisno o tomu što nema novčanog toka jer se međusobne tražbine prebijaju. Zakupodavci nisu skloni toj opciji koja je povoljna za društvo.

 

b. društvo cijelo vrijeme zakupa plaća zakupninu za neuređeni prostor. za vrijeme radova nastale troškove iskazuje kao dugotrajnu nematerijalnu imovinu u pripremi i može koristiti pretporez. Kada se poslovni prostor počne koristiti tada društvo priznaje to dugotrajnu nematerijalnu imovinu (ulaganje u tuđu imovinu). Društvo ispravlja vrijednost tog predmeta imovine do kraja razdoblja zakupa po linearnoj amortizacijskoj stopi. Ekonomski je opravdano da tada nastaje isporuka društva zakupodavcu i tada se se treba procijenom utvrditi oporezivi primitak zakupodavcu jer tada on ponovno formalno i suštinski stječe kontrolu nad svojom imovinom. Tada nastaje obveza za PDV na isporuku društva na procijenjenu osnovicu. Međutim, Porezna uprava ima stav da je do isporuke dolazi odmah kada se prostor stavi u upotrebi i tada nastaje obveza za PDV. To je nelogićno. Trošak amortizacije je porezno priznati rashod u svrhe oporezivanja dobiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija