Jump to content

Kupovina stana + vanbračna zajednica (eventualni brak) = nejasnoće


Tanja_Ta

Preporučene objave

Poštovani,

Meni i mojoj obitelji je istekla stambena štednja,te uskoro planiram dignuti kredit i kupiti stan koji bi glasio na mene.

Roditelji bi dali jedan dio novaca ,a drugi dio bi otplaćivala daljnih 15 godina.

 

Sa svojim dečkom planiram budući zajednički život u tom istom stanu,te sam čitajući slične teme na forumu odlučila postaviti par pitanja na koje nisam dobro razumijela odgovore. :misli:

 

Ako ćemo živjeti više od 3 god. zajedno,to se izjednačava s bračnom zajednicom i da se u toku te 3. god i oženimo i jednom,unutar tih 15.god za vrijeme otplaćivanja kredita i rastanemo - koja bi bila njegova prava na stan?

 

Dakle ako ulazim u kredit prije početka zajedničkog života,a kasnije dođe do razlaza- kako se na to gleda s pravne strane?

 

Jasno mi je da se sva imovina stečena u braku dijeli na pola,a šta je s imovinom s kojom se ulazi u brak ili vanbračnu zajednicu ? Dijeli li se onda dio kredita koji se zajednički otplaćuje- taj dio mi nije jasan,pa molim pojašnjenje il bar link gdje mogu pročitati više o tome.

 

Jer ako je vanbračna zajednica nakon 3 god. jednako brak,onda isto tako u taj kredit možemo ući zajedno kad se već kod potencijalnog razlaza ionako sve dijeli na pola i kad bi očito na taj stan imala ista prava kao i kod opcije da ga kupim sama ( s roditeljima ).

 

Unaprijed se ispričavam zbog kompliciranja teme,nadam se da ste shvatili šta sam htjela pitati

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ukoliko je nekretnina kupljena prije braka ili zajedničkog živita i jednim djelom otplaćena a drugi dio se otplaćuje ratama kredita u braku(zajednici)te ako nakon x godina dođe do rastave braka (raskoda vanbračne zajednice) tada bračni partner ima pravo tražiti povrat djela novca(1/2) kojim su uplaćivane rate kredita po preostalom dugu.

bez obzira koji partner je plaćo rate kredita i čijim novcem (osim ako je novac dar).

 

novac za rate kredita daj roditeljima .bez svjedoka.

oni uplate ratu kredita i to se računa kao dar djetetu od roditelja. na uplatnicama upišu svoje ime (uplatitelja).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"novac za rate kredita daj roditeljima .bez svjedoka.

oni uplate ratu kredita i to se računa kao dar djetetu od roditelja. na uplatnicama upišu svoje ime (uplatitelja)."

 

Ovaj dio mi nije jasan. Zašto je bitno da dam roditeljima novac za ratu kredita( iako to tako i planiram),kad će ionako pisati ko je nosioc kredita( ja). Da li to znači da kod uplaćivanja rate kredita ne mora nužno pisati moje ime,već može pisati i ime roditelja,iako sam ja nosioc istog ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tanja_Ta je napisao:

"novac za rate kredita daj roditeljima .bez svjedoka.

oni uplate ratu kredita i to se računa kao dar djetetu od roditelja. na uplatnicama upišu svoje ime (uplatitelja)."

 

Ovaj dio mi nije jasan. Zašto je bitno da dam roditeljima novac za ratu kredita( iako to tako i planiram),kad će ionako pisati ko je nosioc kredita( ja).

...

 

Da bi bilo jasnije da je novac dar vasih roditelja vama - koji dar se onda eventualno kasnije, u slucaju nedajboze rastave, nece moci dijeliti, obzirom da ce biti kristalno jasno da ne radi o bracnoj stecevini.

 

Takodjer imajte na umu da ce se bracnom zajednicom smatrati i period kraci od 3 godine - ukoliko u tom vremenu zajednickog suzivota budete imali dijete.

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija