Jump to content

Porezne olakšice i prijava za 2009.


meni

Preporučene objave

evo ovako, imam malo dvojbi oko ispunjavanja ovogodišnje porezne prijave za 2009, pa sam odlučila potražiti pomoć :-)

 

nabrojat ću taksativno cijelu priču oko moje ovogodišnje prijave :kavica:

 

1. kod poslodavca imam ugovorenu plaću neto, do prošle godine sam djecu imala na svojoj poreznoj kartici, pa je poslodavac imao ukupni manji trošak u firmi za moju plaću. onda sam shvatila da od toga nemam nikakve koristi, pa sam odjavila djecu sa svoje porezne kartice. želim ih sada u poreznoj prijavi prikazati. da li je to ok i koje dokumente moram priložiti poreznoj prijavi? inače sam samohrana majka, i sad se malo mislim kako da se zaštitim od mog bivšeg muža da ih on ne uzme u svoju poreznu prijavu......... :misli:

 

2. prošle sam godine imala oralni operativni zahvat, te zbog toga i stavila nove krunice na nekoliko zubi. promijenila sam i neke plombe. da li se to tretira kao porezna olakšica i koje dokumente moram priložiti poreznoj prijavi? inače, moj stomatolog mi je uredno izdao račune na moje ime i sve sam to sunčanom metodom i platila. (dakle, metoda: pare na sunce!) :frajer:

 

3. ne baš redovito, ali sam platila 9 od 12 prošlogodišnjih računa za HZZO za dopunsko osiguranje. od HZZO-a nisam još dobila ništa, ali imam potvrde od netbankinga da sam izvršila uplatu. da li to mogu staviti kao prilog dokumentaciji ili ne???

 

4. e sad ide ono najzanimljivije...... prije nekoliko godina dignula sam stambeni kredit te izvršila neke popravke u stanu. svake godine uredno dobivam od banke potvrdu o uplaćenim kamatama prošle godine, ali nikad nisam iskoristila taj dokument jer je stambeni kredit dignut za nekretninu mog oca. a korisnik kredita sam ja. međutim, na potvrdi od banke se vidi samo da sam ja korisnik kredita. kako ih preveslati u poreznoj??? odnosno da preforumuliram: kako da si porezno priznam kredit kao olakšicu za stan u kojem živim, a eto - na ime mog oca je, a ne na moje. moj otac ne može prijavit taj kredit jer je na moje ime, a ni ja niti jer je nekretnina na njegovo ime. totalni nonsens da to ne mogu iskombinirati nikako. inače, kredit sam dignula još 2005. godine. koje dokumente moram ovdje staviti u prilog poreznoj prijavi? o računima je bespredmetno uopće razgovarati jer kaaaaaddddd je toooo biloooooo.... :palacdolje::-?:-?:-?

 

5. moja maloljetna kćer nosi aparatić za kojeg plaćam negdje cca 1.500 kuna godišnje. računi su na njeno ime. shit. da li to mogu iskoristiti u poreznoj prijavi? ako ne mogu, idem kod ortodontice reći da se 'cijela stvar' vodi na moje ime i da joj kćer više neće biti klijentica nego ću to biti ja. i to je to.

 

i sad još jedno pitanje za sljedećogodišnju poreznu prijavu. budući da imam problema sa kralježnicom, namjeravam kupiti madrac sa memorijskom pjenom koji košta negdje oko 4.000 kuna. da li račun o kupnji istoga mogu sljedeće godine priložiti poreznoj prijavi za 2010??? :vrti:

 

malo mi je :panika: ali vjerujem i :klanja: se veteranu čije komentare redovno pratim!

u međuvremenu se bacam na :hekla: i :raspa:

 

 

:-) thnx!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1.ok je.uz poreznu prijavu priložiš rodne listove djece.Bivši(ako plaća alimentaciju i uzdržava djecu)ima po zakonu pravo tražiti olakšicu.u tom slućaju (ako je zatraži)svak od vas dijeli pola olakšice

2.Račun za obavljene operacije,ort.pomagala, i td možeš priložiti.to će ti priznati pod olakšicu,ali pročitala sam negdje da za te račune trebaš imati ovjeru kod javnog bilježnika...provjeri

4.stambeni kredit...koliko ja znam da možeš prijaviti do 12000 kn uz uvjet da ti majstor izda račun za obavljene radove(nisam definitivno sigurna)

-ono o madracu....sumnjam...osim ako ti ga doktor napiše na recept.. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

DAJA007 je napisao:

2.Račun za obavljene operacije,ort.pomagala, i td možeš priložiti.to će ti priznati pod olakšicu,ali pročitala sam negdje da za te račune trebaš imati ovjeru kod javnog bilježnika...provjeri

 

Ne treba nikakva ovjera kod bilježnika, nego svi računi moraju biti originalni i glasiti na podnosioca prijave. Osim originalnih računa, uz prijavu treba priložiti i izjavu u kojoj potvrđujete da kupljeni lijekovi, pomagala i dr. nisu plaćeni iz osnovnog ili dopunskog osiguranja, niti iz primljenih donacija ili darovanja. :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne baš redovito, ali sam platila 9 od 12 prošlogodišnjih računa za HZZO za dopunsko osiguranje. od HZZO-a nisam još dobila ništa, ali imam potvrde od netbankinga da sam izvršila uplatu. da li to mogu staviti kao prilog dokumentaciji ili ne???

 

 

 

 

a zna li netko dal se dopunsko uvodi u olaksicu ili ne

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema potrebe da stavljate potvrde od netbankinga kao dokaz da ste platili premije dopunskog osiguranja prema HZZO-u.

Naime, HZZO neće niti slati potvrde o uplaćenim premijama u protekloj godini, već su rekli da su povezani s M.financija i

da će to na poreznoj automatizmom provjeravati.

 

U poreznoj prijavi samo možete upisati iznos uplaćenog dopunskog. A to se može provjeriti na:

http://www.hzzo-net.hr/08_01_11.php

 

 

:namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija