Jump to content

fiksni troškovi - hladni pogon doo


Danini

Preporučene objave

Draga Ultra,

Prije svega najljepše hvala na iscrpnom i kompetentnom odgovoru (podforum obrti). Također vam veliko hvala za riječi podrške i ono «tako razmišlja pravi poduzetnik», to mi je doista trebalo.

 

Nisam se prije zahvalila ni javila jer sam nakon suočavanja sa slikom jednostavno stiltala i došla do zaključka kako je obrt za mene nepovoljan izbor, zbog visokih mjesečnih troškova hladnog pogona.

Pa sam se preusmjerila na odabir Udruga (dok ne stvorim uvjete da postanem doo, cca godinu dana) – doo.

 

a) S udrugom me muči sljedeće:

- Moram li zakonski omogućiti pristup članovima ulaz u udrugu ili samo nas troje osnivača možemo ostati članovi udruge? (Drugi su ljudi u toj priči nepotrebni, a i moguće štetni («Odluku o razrješenju Predsjednika donosi deset redovitih članova Udruge.»)

- Kao Udruga sam prilično izložena konkurenciji obzirom na zaštitu imena portala koje je u mom slučaju bitno

- Mjesec do dva nakon pokretanja posla želim izaći na tržišta regije (u obliku prodaje ili franšize ili otvaranja ureda s partnerima) a to kao Udruga ne mogu

 

b) Za doo ću «stvoriti» 8.000 kn za registraciju a 20.000 osniv.uloga bi posudila i odmah putem pozajmice vratila (jel to ok?), ali nikako ne mogu saznati koji su moji mjesečni-godišnji troškovi hladnog pogona doo-a? Pitam, tražim po net-u ali to mi već izgleda kao najbolje čuvana svjetska tajna, pa vas molim za pomoć. Svjesna sam da ti troškovi ovise o prihodu, ali što ako je meni prihod 0 ili ako je prihod 2000 ili 5000 kn? Kako barem okvirno s ne prevelikim odstupanjima uopće znati s čime će se suočiti i planirati?

 

 

 

c) I konačno, da li je ovo realna slika troškova mog doo-a (ne računajući tr koje imam u poslovanju) ?

Mjesečni fiksni – hladni pogon

Porez na tvrtku - 250,oo kuna godišnje

Plaćanje banci za održavanje računa 30,oo kn mjesećno

Članarina HGK tromjesečno 234,oo kn

Doprinos TZ-u (0,40%) ≈ 60,oo kn- 500 kn god

Doprinos HŠ (0,07% na prihod)

Doprinosi za MIO i HZZO 1.821,4o kn mjesečno- kasnije

TOT cca 200,oo kn mjesečno

 

Ili ako imam prihod 2000 ili 5000 kn?

 

Dodatno, imam ovu info: po novom zakonu od prije nekoliko mjeseci- Ja (trenutno nezaposlena) otvorim doo na sebe kao vlasnika. Supruga (zaposlen u drugoj tvrtci i osiguran kod poslodavca) imenujem direktorom. Sebe imenujem prokuristom i ne moram za sebe plaćati davanja.

 

d) Da li za NKD, vrijede razredi koje ste mi savjetovali za obrt, (tj. 59.20 Djelatnosti snimanja zvučnih zapisa i izdavanje glazbenih zapisa, 62.01 Računalno programiranje, 63.11 Obrada podataka,usluge poslužitelja i djelatnosti povezane s njima, 63.12 Internetski portali, 70.22 Savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, 73.11 Agencije za promidžbu, 73.20 Istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnijenja, 74.90 Ostale stručne,znanstvene i tehničke djelatnosti, d.n., 78.10 Djelatnosti agencija za zapošljavanje, 26.40 Proizvodnja elektroničkih uređaja za široku potrošnju, 47.59 Trgovina na malo namještajem,opremom za rasvjetu i ostalim proizvodima za kućanstvo, (glazb.instrumenti, dijelovi,sklopovi,pojačala...), 46.11-46.19 Posredovanje u trgovini)?

 

 

Očekujem vaš odgovor suspregnutog daha.

 

D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

 

nikako u Vašem slučaju udruga ne dolazi u obzir,budući da su udruge neprofitne organizacije. Cilj udruga je zaštita ljudskih prava i sloboda,promicanje ekoloških,humanitarnih,kulturnih,prosvjetnih,športskih,tehničkih,strukovnih,znanstvenih i sl.uvjerenja a prihode koje udruga stječe radi dobitka mora isključivo koristiti za ostvarivanje ciljeva udruge a ne smije se dijeliti članovima udruge.

 

Trgovačko društvo (d.O.o.)

Otiđite kod javnog bilježnika u Vašem gradu i pitajte koliki su troškovi osnivanja (velike su varijacije ovisno o gradu, kod nas,na istoku RH,one ne prelaze 4.000 kn).

Novac za onivački ulog možete pozajmiti i po otvaranju poduzeća tj.prebacivanju osnivačkog sa prijelaznog računa banke na Vaš poslovni žiro račun,podići u gotovini i vratiti.

Različiti su fiksni troškovi obrta i poduzeća pa se stoga ne podudara Vaš izračun pod c).

 

-Članarina HGK: 55,00 kn/mjesečno

-Porez na tvrtku: 500,00 kn/godišnje

_________________________________________

Apsolutno sve ostalo ovisi o prihodima i dobitku

 

Na kraju poslovne godine obračunavate:

-20% porez na dobit

-postotci za TZ,SR,HŠ su različiti,ovisno o gradu i osnovnoj djelatnosti a isto tako se za određene djelatnosti ne plaća niti jedna od navedenih članarina.

 

Osim toga, dobit ostvarena u poslovnoj godini može se umanjiti za plaće novozaposlenih radnika,troškove obrazovanja i stručnog usavršavanja,troškove za istraživanje i razvoj.

 

Prokurist može biti bilo koji član uprave i ne mora plaćati doprinose (samo ako je već zaposlen ili umirovljenik).Vi kao vlasnica,prokurist,nezaposlena morate imati osiguranje.

 

Najpovoljnija varijanta je da suprug bude vlasnik a Vi zaposlena, barem na pola radnog vremena.

 

NKD 2007 je isti za fizičke i pravne osobe.

 

Ukoliko Vam je nešto od navedenog nejasno,obrazložiti ću detaljnije.

 

LP :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 mjeseci kasnije...

Moguće je, naravno da jest.

 

Fiksni trošak je jedino godišnji porez na tvrtku (500,00 kn ako ste mali poduzetnik i nemate poslovne jedinice).

 

Vaša je obveza da pošaljete dopis HGK za obustavu plaćanja članarine i doprinosa te dopis poreznoj upravi za obustavu plaćanja predujma poreza na dobit i ostalih predujmova ukoliko ste u obvezi,npr.TZ,SR).

 

Međutim, morate podnositi sva statistička i porezna izvješća,bez obzira što će obrasci odnosno obračuni biti bez podataka osim obrasci aktive i pasive (bilanca) koji će imati podatke jer društvo ima najmanje-upisani kapital.

 

Jedina iznimka je d.O.o. koji je tek osnovan, odnosno nije obavljao poduzetničku djelatnost pa nema evidentiranog prometa na žiro računu niti evidentiranih poslovnih promjena u poslovnim knjigama (osim prometa pri uplati temeljnog kapitala). Znači, novoosnovana poduzeća nisu obvezna podnositi izvješća, ali su dužna do roka za predaju dati izjavu o neaktivnosti Poreznoj upravi i FINA-i.

 

Knjigovođu ne morate imati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija