Jump to content

Neoporeziva stipendija i rad preko Studenskog servisa


hmelinka

Preporučene objave

Kako mi je ovo prvi susret s našim poreznim sustavom, molim za pomoć!

Prošle godine postala sam korisnik studentske stipendije Grada Zagreba. Ta stipendija je neoporeziva jer joj je iznos manji od 4.000 kuna (iznosi 3.950 kuna) ali sam prošle godine radila dva mjeseca preko Studenskog servisa te mi je za to isplaćeno 4.800 kuna i taj iznos je neoporeziv jer je manji od 50.000,- kuna, znači imala sam dvije vrste neoporezivog dohotka.

Poznato mi je jedna neoporeziva stipendija isključuje drugu neoporezivu stipendija pa me interesira da li se to isto odnosi samo na stipendije ili se može imati više različitih neoporezivih dohodaka?

Pa prema tome da li ova moja zarada preko Studenskog servisa podliježe porezu i da li sam dužna za nju platiti porez, otvoriti porezni karton te podnijeti poreznu prijavu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

U sličnoj sam situaciji pa bih trebala Vašu pomoć hitno!

 

Naime, primam braniteljsku stipendiju od 7000kn godišnje(700 kn mjesecno) i radim preko student servisa te iste godine i ukupna zarada od tog posla mi je 10 000kn. Zanima me uračunava li se stipendija u godišnji iznos od 11 000 kn koji se ne smije prijeći ukoliko moj roditelj želi i dalje imati porezne olakšice na plaću pošto sam uzdržavanji član obitelji i imam li i dalje status uzdržavanog člana obitelji?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da. bruto iznos stipendije i naknade temeljem ugovora o djelu (studenski servis) ulaze u izračun hoćete li biti uzdržavani član obitelju za tu godinu. Ako ostvarite iznos koji prelazi propisanu granicu, roditelj je obvezan podnijeti godišnju poreznu prijavu bez da u njoj navede vaš koeficijent kao uzdržavanog člana obitelji. Pritom, postoji i vaš osobni interes ako ste tijekom godine platili ikakav predujam poreza na dohodak da podnesete poreznu prijavu i iskoristite svih svojih 12-mjesečnih osobnih odbitaka. Dakle, roditelj će platiti razliku poreza a vi ostvariti povrat poreza.

 

To nema utjecaja na navođenje vas kao uzdržavanog člana obitelji na PK kartici roditelja. tijekom iduće godine vi to možete i nadalje biti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija