Jump to content

Zamoljela bi za cijenjeno pravno mišljenje


sestrapita

Preporučene objave

Lijep pozdrav

 

Zamoljela bi za cijenjeno pravno mišljenje.

Moja sestra je imala pravo na registraciju i korištenje više internet ".com" web adresa (npr. kao www.neko-ime.com, www.sobe-za-najam.com i sl.).

Prije nekoliko mjeseci sestra je iznenada preminula bez oporuke.

 

Nakon smrti sestre ja sam jedan manji dio web adresa preregistrirala na svoje ime (sestra me je upoznala sa postupkom logiranja i zaporkom za registar ".com" web adresa).

Nakon par mjeseci suprug moje sestre je zatražio da se te web adrese preregistriraju sa mog imena na njegovo pa je tako i napravljeno.

 

U tih par mjeseci dok su web adrese bile registrirane na moje ime ja sam dobila ček od sponzora iz SAD-a kao naknadu za korištenje tih web adresa, te sam ček unovčila, ali me muči pitanje ako sestrin suprug zatraži i taj novac.

 

Mislim da pravo registracije i korištenja ".com" web adresa (u SAD-u) nije pravo vlasništva, te da ne spada pod nasljedno pravo.

Registracija se plaća obično na rok od jedne godine (preko interneta uz pomoć kreditne kartice), kad taj rok istekne a ne obnovi se plaćanje registracije tada tu web adresu može registrirati bilo tko. Registracija web adrese nije pravo vlasništva već prije pravo korištenja i sl., nešto slićno kao zakup pretinca/sefa u banci ili korištenje telefonskog broja.

 

Ja, pok. sestra i njen suprug smo fizičke osobe državljani RH s prebivalištem u RH; za web adrese ekstenzije ".com" nadležan je registar u SAD-u i web adrese su smještene na serveru u SAD-u.

Pomenute web adrese nisu navedene u ostavinskoj raspravi niti u rješenju o naslijeđivanju.

 

 

Zamoljela bi cijenjeno pravno mišljenje za slučaj ako suprug moje sestre, danas-sutra, zatraži i taj novčani iznos koji sam dobila čekom od sponzora iz SAD-a i unovčila za vrijeme dok su te web adrese bile registrirane na moje ime?

 

 

Najljepše zahvaljujem na pravnom mišljenju/savjetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija