Jump to content

pitanja za znalce


dado5

Preporučene objave

Nalazim se u invalidskoj mirovini od 2007.godine zbog profesionalne nesposobnosti za rad prema članku 15.ZOPHDR-uzrok 100% posljedica sudjelovanja u obrani suvereniteta rep.Hrvatske(PTSP<20%).Dragovoljac s 42.godine mirovinskog staža i 53.godine života.Nakon dvije godine liječenja i pogoršanja kao i pojave drugih bolesti(gubitak sluha,kralježnica)podnosim zahtijev za prijelaz iz profesionalne u opću mirovinu,gdje sam odbijen sa obrazloženjem da nije došlo do pogoršanja zdravlja u odnosu na ranije vještačje.Uvidom u HZMO u zapisnik vještaka,vidim da je vještak pogriješio u tumačenju mog zahtijeva,jer sam navodno tražio povećanje vojnog dijela što ne odgovara istini ako imam priznato 100% vojno.Savjetovan sam od službenika HZMO-a da ne podnosim tužbu,već da idem na obnovu postupka.U međuvremenu se mijenja zakon i na tri mjesta sam različito savjetovan o pokretanju ponovnog postupka za prijelaz iz profesionalne u opću mirovinu(centar za psiho socijalnu pomoć,ured za branitelje,HZMO).HZMO tumači ako nemam HRVI da nemam što tražiti(tužba za priznavanje HRVI na Upravnom sudu).Molim za savjet što raditi,dali čekati riješenje

Upravnog suda ili postupak mogu i sada obnoviti po ZOPHBDR?Dali nakon nekog vremena automatizmom nastaje prijelaz iz profesionalne u opću s obzirom na godine i staž?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dado5 je napisao:...HZMO tumači ako nemam HRVI da nemam što tražiti...

Točan i dobar savjet jer ako nemate status HRVI ne može vam se odrediti pravo ( osnovica, koeficijent ...) na invalidsku mirovinu po ZOPHBDR-u. Vi možete podnijeti zahtjev i vještačenjem vam se može odrediti opća nesposobnost za rad ali ne može biti izračun mirovine po ZOPHBDR-u već po općem propisu - u "prijevodu" znatno manje kuna...

 

Molim za savjet što raditi,dali čekati riješenje

Upravnog suda ili postupak mogu i sada obnoviti po ZOPHBDR?

S obzirom da imate profesionalnu nesposobnost za rad i želite ostvariti opću tada nema govora o obnovi postupka to je novi zahtjev tj. novi postupak i ne možete ostvariti pravo na invalidsku mirovinu po ZOPHBR-u sve dok nemate status HRVI-a. Dakle ostaje samo čekati da ostvarite status HRVI-a, ako ga nećete moći ostvariti jedino je rješenje ostati na profesionalnoj 100% u svezi DR-a ...

 

 

Dali nakon nekog vremena automatizmom nastaje prijelaz iz profesionalne u opću s obzirom na godine i staž?

Ne, nema automatizma...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da bih odgovorio na to trebao bih napisati više stranica o tome kako je zakonski i podzakonski regulirano u upravnom postupku podnošenje zahtjeva, povlačenje zahtjeva kako i kojoj fazi upravnog postupka pa bla... bla... U biti tu nema biranja nego samo odustajanja po novom zahtjevu zato su mu u HZMO -u i rekli da nema što tražiti, a ja ću dopuniti : ne diraj lava dok spava...Ako mu je iznos mirovine po propisu koji regulira mirovinu za osiguranike kakav je on ( ZOMO, Zakon o pravima iz mirovinskog osiguranja DVO, PS i OSO,...) za opću nesposobnost manji od profesionalne 100% u svezi DR po ZOPHBDR-u, a nema HRVI neka si ne komplicira život i ne gubi vrijeme i živce podnošenjem zahtjeva za novo vještačenje zbog pogoršanja zdravstvenog stanja i to tako da umjesto profesionalne traži opću nesposobnost... :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po trenutnoj zakonskoj regulativi (ZOMO, ZOPHBDR, ...) vi bez statusa HRVI ne možete ostvariti pravo na invalidsku mirovinu s izračunom po elementima koje predviđa ZOPHBR. Vi možete iz profesionalne "preći" u opću ali izračun mirovine zbog opće nesposobnosti za rad ne može biti po ZOPHBDR-a, isto važi i za tzv. povećanje omjera uzroka - nema osnove za promjenu jer novo vještačenje ne može odrediti prava po ZOPHBDR-a iz razloga što nemate status HRVI-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dlukac je napisao:...Zanima me dali postotak civilne invalidnosti može uticati na moju mirovinu i kako?

Ako pod civilnom invalidnošću mislite na utvrđivanje oštećenja organizma u HZMO-u skrećem vam pozornost da ne možete za isto oštećenje organizma ostvarivati invalidninu po ZOPHBDR-a i ZOMO-. Možebitno utvrđeno oštećenje organizma po drugim osnovama (ZOMO,..) i postotak istoga nema automatskog utjecaja na mirovinu. To oštećenje organizma i njegov utjecaj na vašu radnu sposobnost može imati efekta kod novog vještačenja i to samo tako da će vam smanjiti "vojni" dio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li imam osnove za RVI i po vašem mišljenju koliko posto.

 

Ukoliko niste podnjeli zahtijev za priznavanje prava na status HRVI temeljem oboljenja u propisanom roku nemate osnove za ostvarivanje istog.....

 

Što se tiće postotaka za to su zadužena lječnička povjerenstva i svako drugo nagađanje nije relevantno u postupku...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahtijev sam podnio na vrijeme, ali sam uložio žalbu na drugostupanjsko riješenje i do njegovog donošenja (NEGATIVNOG), prošlo je 8mj.(toliko im je trebalo da mi odgovore), tako da mi se i rok za ponovno podnošenje (2god.) pomiće, umjesto 9mj.2009god. na 6mj. 2010god. A i sam bih volio znati zašto sam odbijen.(sigurno zbog frizure).

Mene je vještačio samo jedan član komisije i koliko sam poslije čuo kiropraktičar.Pozdrav svim braniteljima.

 

:kavica::kavica::misli::palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste mi ništa konkretno odgovorili jer mene interesira je li vam odbijen zahtjev za priznavanjem statusa HRVI zbog toga što postoje oštećenja ali nisu posljedica sudjelovanja u DR ili postoje oštećenja i u svezi su sudjelovanja u DR, ali su manja od 20%?

Ako je ovo drugo slučaj tada ima nade, ali kao što su kolege navele procjena koliko % - to bi bila zona špekulacija...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija