Jump to content

plinara - prekid ugovora


jozina

Preporučene objave

Imamo problem, molim za savjet i vaša iskustva.

Podnio sam zahtjev gradskoj plinari za privremeni priključak na plin za moju obiteljsku kuću. Njihovi djelatnici izašli na teren, sve premjerili i dali nam ponudu i napravili troškovnik. Potpisali smo s plinarom ugovor i platili zaračunati iznos od 12.000 kn. Plinara dolazi priključiti plin. Njihovi djelatnici prvo postavljaju ormarić na kuću, onda krenu s kopanjem i postavljanjem cijevi do glavnog voda. Prije priključenja na glavni vod, dolazi susjed (ja nisam u tom trenutku bio prisutan), i obustavlja radove, s obrazloženjem da prvo moramo njemu refundirati neke novce. Odlazimo u plinaru. Tamo se svi ograđuju i kažu nagodite se sa susjedom ili tužite. Činjenice koje smo tad utvrdili: Prije 5 godina je dotični susjed uvodio plin u dva svoja objekta. Plinara mu je planirala trasu po parceli koja služi kao put, ali nije javno dobro, nego je zajedničko vlasništvo moje i još tri susjeda. Među suvlasnike ne spada dotični susjed, pa nas je prije 5 godina molio da mu potpišemo da dozvoljavamo da plin prođe preko našeg puta do njega. Mi smo naravno potpisali, ali ni on ni plinara nisu tada spominjali nikakve zajedničke vodove, niti refundacije troškova. Sad se ispostavilo da je plinara kod uvođenja plina susjedu provela kablove ogromnog promjera,i njemu naplatila, i to onda zavela kao svoju imovinu. Susjed je prevario plinaru jer im je rekao da je vodio zajednički vod, iako se nas nigdje ne spominje. Sad svi dižu ruke u plinari i ne žele nastaviti radove. Susjed hoće refundaciju novaca, iako nas nije ni pitao kad je vodio plin, niti nam ikad spominjao ikakve zajedničke troškove.. Zašto plinara njemu ne refundira novce od naše uplate, jer su prisvojili vod kao njihov? Zašto su provedene tako široke cijevi,koje puno koštaju, kad su samo tri obiteljske kuće u pitanju? Ima li netko iskustva s ovim problemima. Hvala puno unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jozina je napisao:

Plinara mu je planirala trasu po parceli koja služi kao put, ali nije javno dobro, nego je zajedničko vlasništvo moje i još tri susjeda. Među suvlasnike ne spada dotični susjed, pa nas je prije 5 godina molio da mu potpišemo da dozvoljavamo da plin prođe preko našeg puta do njega. Mi smo naravno potpisali,

 

Što ste točno potpisali? Služnost? Je li upisana u z.k.?

 

Urudžbirajte dopis plinari neka se pismenim putem izjasne o slučaju. Sa njima ste potpisali ugovor. Mogli biste navesti i činjenicu da cijevi prolaze Vašim zemljištem.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To što smo potpisali nije ništa drugo nego kratka izjava kojom izjavljujemo da dozvoljavamo navedenoj osobi da provede plinske cijevi kroz našu parcelu do svojih objekata. To je ovjereno kod javnog bilježnika. Ništa mu drugo nije dozvoljeno. Plinari smo pisali, kontaktirali sve njihove službe, direktore itd. ali smo uvijek dobili odgovor da su ugovor prekinuli jer mi "nismo riješili imovinsko pravne odnose". Pitam se koji imovinsko-pravni odnos i s kim trebamo riješiti. Sa susjedom nemamo nikakve neriješene odnose, jer s njim nismo ništa ni dogovarali. On je u ovom slučaju treća osoba. Po toj logici, mi bi trebali namiriti troškove svim ostalim susjedima koji su nekad sufinancirali vođenje glavnog voda kroz naselje. Svi ti vodovi su plinarino vlasništvo. Plinari je najjeftinije dići ruke, i uputiti nas da se "glođemo" sa susjedom. Sutra valjda mi trebamo isto slijedećem susjedu stati na put i tražiti da nama vrati dio novaca. Ima li ikakav način stati ovom plinarinom bezobrazluku u kraj?

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jozina je napisao:

To što smo potpisali nije ništa drugo nego kratka izjava kojom izjavljujemo da dozvoljavamo navedenoj osobi da provede plinske cijevi kroz našu parcelu do svojih objekata.

 

Ovisno o tome što je u izjavi- npr. ako nije navedeno da može trajno bez naknade koristiti...- onda biste mogli tražiti naknadu za korištenje svog zemjišta. Neka se u plinari očituju pripada li ta cijev njima ili Vašem susjedu.

 

Vi imate ugovor sa plinodistributerom. Priključak ste platili kao i svi drugi. Zaprijetite tužbom ako ne ispoštuju ugovor.

Ako susjed ima kakva potraživanja u vezi svog ulaganja, neka to riješi sa plinarom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Problem i je u tome što su nam u plinari odmah rekli da ih imamo pravo tužiti, a što znači da će onda sve to stati dok sud ne donese neku odluku. Prema brzini našeg sudstva , to bi značilo da ćemo se načekati uvođenja plina. A da bi se pohrvali sa plinarom na sudu, moramo angažirati odvjetnika i upustiti se u neizvjesne troškove... Eh što nemam kuma u plinari, to bi izgleda jedino pomoglo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija