Jump to content

novi vlasnik obrta i porezni dug


Zimzon

Preporučene objave

Poštovani,

 

Imam pitanje vezano uz jednu nejasnoću koja ima veze sa preuzimanjem obrta i njegovog poreznog duga. Naime, u suvlasništvo obrta trebala bi ući nova osoba, a potom će postojeći vlasnik mjesec dana kasnije izaći iz istog pa bi dakle obrt u konačnici trebao glasiti isključivo na novog vlasnika.

 

Pitanje je sljedeće: hoće li se postojeći porezni dug (bilo PDV, bilo doprinosi) automatski prebaciti na novog vlasnika odnosno, što je potrebno učiniti da to sve dospjele porezne obveze po sadašnjem vlasniku obrta preuzme novi (pošto je tako dogovoreno u uvjetima samog ulaska u vlasništvo).

 

Unaprijed hvala na odgovoru,

Zimzon

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najprije radite Ugovor o ortakluku,gdje partner ulazi u Zajednički obrt.Ugovor se mora ovjeriti kod javnog bilježnika i temeljem njega u Uredu državne uprave radite upis Zajedničkog obrta u obrtni registar.

 

Kada prvi vlasnik obrta bude htio izaći iz zajedničkog obrta radi se Raskid ugovora o ortakluku.Upravo u ovom dokumentu definiraju se sva prava i obveze partnera koji ostaje u obrtu,tj. navodite da sve obveze po pitanju dospjelih poreza i doprinosa koji glase na ime (OIB)oba ortaka preuzima drugi ortak.

 

To znači da novi vlasnik preuzima na sebe uplatu Vašeg poreznog duga ali se dug i dalje vodi na Vašem imenu pa ukoliko se ne otplati i Vas mogu ovršavati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija