Jump to content

nađena oporuka


kkrrookkooddiil

Preporučene objave

Poštovani,

nakon što smo poslali ovjerenu kopiju oporuke na ostavinski sud pozvani su na ostavinsku raspravu i opruku je sudac proglasio pročitao i rekao da je oporuka vlastoručna napisan je zapisnik u kojem piše da se oporuka šalje u Izvornik oporuka istog suda ,zanima me što dalje sud radi sa zapisnikom ,hoće li poslati rješenje na kućnu adresu ili sve ostaje na tom zapisniku.Isto tako na ročište nije pozvan jedan od nasljednika a pozvana je jedna umrla osoba (također nasljednik) ima poprilično nejasnoća i kojim putem će se te nejasnoće rješiti.Sud je rješenje donio na temelju ZN čl.203 i čl.204.Da li sada nasljednik koji je predao oporuku na sud mora tužiti ostale nasljednike iz oporuke da bi oporuka došla na snagu od. da se ostvari volja ostavitelja?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ništa drugo na ročištu nije bilo i ako nije bilo drugih nasljednika, sud će dostaviti rješenje nasljednicima i zakazati novo ročište.

 

Upozorite pismenim podneskom sud na pogreške odnosno dostavite ispravne podatke o nasljednicima.

 

Ostali nasljednici moraju se izjasniti da li priznaju oporruku i prihvaćaju nasljedstvo, ako ih nešto od nasljedstva slijedi.

 

Ako budu svi suglasni, sud će donijeti rješenje temeljem kojega će se izvršiti upis u zemljišne knjige odnosno preuzeti druga imovina.

 

Ako ne budu, nezadovoljni će biti upućeni da pokrenu parnicu u određenom roku, a ostavinski postupak će se prekinuti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 mjeseci kasnije...

Općenito, skrbnik je ne samo ovlašten nego i dužan zastupati interese osobe o kojoj skrbi najbolje što može. U skrbništvo se baš ne razumijem, možda vam odgovori netko tko je bolje upućen, ali moguće je da treba biti uključen i nadležni Centar za socijalni rad.

 

To podrazumijeva i sve radnje u postupcima pred sudom, s time da sudu mora dokazati svoj status skrbnika.

 

Odredbe oporuke načelno se počinju provoditi nakon što se u ostavinskom postupku donese i postane pravomoćno rješenje o nasljeđivanju. Ne postoji rok u kojem sud to mora učiniti, to ovisi o opterećenosti suda, suca, ponašanju stranaka, složenosti postupka...

 

Ako ostavinski sud donese rješenje o upućivanju stranaka u parnicu zbog nesuglasnosti u vezi s oporukom, tužba se mora podnijeti u roku koji je naznačen u rješenju (mislim da je zakonom određeno 30 dana).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija