Jump to content

Rad s općom nesposobnosti


Forrester

Preporučene objave

Ujak mi vodi OPG (obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo), prije 5-6 mjeseci otišao u invalidsku mirovinu temeljem opće nesposobnosti za rad, po ZOPHBDR. Dragovoljac, 20% HRVI,mislim čin vodnika, omjer 30% rat, 70% mir, mirovina oko 3550kn. Rekao mi je da je konzultirao direkt Zagreb i da mu je rečeno da smije voditi OPG, bez obzira na opću nesposobnost, što on već mjesecima i čini. Ima li netko sličnih iskustava-saznanja; Bovu, Duro ?? :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam prije dva tjedna razgovarao sa prvnicom iz Osiječke HVIDR-e i dotakli smo se i te teme.

 

Po njenim riječima:

sa općom nesposobnošću nije moguće voditi bilo kakav obrt ili firmu (pošto opća nesposobnost znači isto što i totlana nesposobnost), možete biti vlasnik ali ne i radnik u bilo kojem smislu.

 

Sa profesionalnom nesposobnošću možete raditi, tako da dobijete pola iznosa mirovine i plaću za koju radite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam opću nespobnost za rad.Da li mogu biti tajnik u vijeću mjesnog odbora sela(malo selo-300duša)radi se o fiktivnom položaju jer se to tijelo sastaje možda jednom ili nijednom godišnje i tad treba voditi zapisnik selo je malo ,bez financija i nikakvih poslova u stvari nema.

Mole me da prihvatim tu funkciju u Izvršnom odboru ja si razmišljam.

kad bi prihvatio tu funkciju mogao bi me neko dušman(a tko ih nema) koji me mrzi tužiti da sam tajnik i da mi oduzmu mirovinu.

Molim savjet da li smijem biti na toj funkciji ili samo član izvršnog odbora ili ne smijem uopće imati nikakve funkcije u ničemu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možeš!

Ja ih znam bar 20 što rade sa općom u vukovaru ili su vječnici u gradskom poglavarstvu,tajnici u sportskim udrugama ,suci porotnici,tajnici u udrugama i nitko ne radi volonterski svi dobivaju naknade i uplaćuje im se porez i doprinosi , :palac: te porez dobivaju kroz povrat poreza nazad.

 

Sigurno i provjereno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala vukovar na odgovoru,

ovo je čisto volonterski ,radi se o malom selu

i da hoće nešto platiti nemaju s čim,

ali opet kad je ovakvo vrijeme nikad ne znaš da te neki lumen da ne kažem idiot neće zahebavati ili prijaviti,nije mi sila imati probleme zbog toga s druge strane hoću pomoći prijateljima koji su me zamolili da im pomognem u smislu vođenja zapisnika,evidencije i tako sitnijih poslova što i meni nešto znači da se osjećam nekako korisno i da me ljudi ne gledaju kao parazita u mirovini nego da još hoću pomoći u toj maloj društvenoj zajednici u kojoj živim.

još jednom hvala nadam se da je tako kao što kažeš.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija