Jump to content

dvije oporuke


anonimno

Preporučene objave

pokojnica koja je imala dva sina je ostavila dvije oporuke:

prema starijoj oporuci kuću ostavlja jednom sinu, koji se za života o njoj brinuo itd.( nisu živjeli u zajedničkom kućanstvu), pokretnine se dijele na jednake dijelove između obojice nasljednika (pokretnine nisu dovoljne da pokriju nužni dio drugog sina,a koji 15 godina nije komunicirao s majkom).

 

prema novijoj oporuci pola kuće ostavlja unuku (sin onoga koji je u prvoj oporuci dobio cijelu kuću) jer je on preuzeo brigu o baki, (živio u dotičnoj kući i povećao njezinu vrijednosti - ovo ne piše u oporuci). ostala imovina izrijekom nije predmet nove oporuke niti je stara oporuka opozvana. tumačenje javnog bilježnika (neformalno, još nije bila rasprava) je da nova oporuka nije jasna!?

 

oporuke su načinjene kod odvjetnika pred svedocima

 

u kakvom su odnosu ove dvije oporuke? tko nasljeđuje kuću?

 

može li se dokazivati nedostojnost nasljednika ako ga ostavitelj nije izrijekom iznasljedio, odnosno može li on tražiti nužni dio u ovakvoj situaciji.

za života su obadva sina nadobivala kuće, polja, aute itd od majke, pa može li se to uzeti u obzir kod izračuna nužnog dijela?

 

uh, puno podataka.

molim pomoć

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovoru. upravo sam tako i mislila, ali me zbunio javni bilježnik koji kaže da nova oporuka nije jasna i da treba "čuvati" obadvije oporuke.

 

znači li to da drugu polovicu kuće nasljeđuju obadva pokojničina sina ili samo onaj koji je naveden u prvoj oporuci? tu me buni članak zakona koji kaže da odredbe ranije oporuke ostaju na snazi ukoliko nisu u suprotnosti s odredbama kasnije oporuke (budući da je stara oporuka obuhvaćala cjelokupnu nepokretnu i pokretnu imovinu, a nova oporuka se odnosi samo na pola kuće)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija