Jump to content

Dvije ostavinske,molim stručni odgovor


Scarlett

Preporučene objave

Poštovani,

 

Moja priča je prilično komplicirana.

Lani mi umire teta u domu za starije i nemoćne osobe.Radi se o osobi kojoj je oduzeta radna sposobnost,razliku do troškova doma joj plača ministartvo zdravstva i socijalne skrbi,i od 2006. godine,pa do smrti,lani u 7. mjesecu ,ima dva skrbnika,najprije jedan,pa od 2008. drugi.

Suprug joj umire 2005. godine,a u braku nisu imali dijece.Roditelje više nije imala.

 

Teta nije bila osobe bez imovine,u djedovini smo u zemljišnim knjigama:

 

1. ja ,nakon smrti mog oca 1990.godine i smrti moje majke 2008. godine u 4/12

2.pokojni stric umro 1981. godine,ali nakon njega nije bilo ostavinske rastave u 4/12

3.pokojna teta pod djevojačkim prezimenom u 1/12

4.pokojna teta pod muževim prezimenom (udala se 60-ih godina) u 3/12

To su sve trebale biti trećine,kako je to sa godinama prošlo u dvanajstine, ja ne znam.

Tu gdje je teta pod muževim prezimenom stoji zabilježba ministartva,ali ne i teret,i imena ta dva skrbnika,najprije muževog brata,a kasnije sestričninog muža.Ja sam imala teško bolesnu majku,i nitko me nije pitao oko izbora doma,mislim da je teti u to vrijeme bilo potrebno liječenje,za dom ne znam,i da li se je mogao naći jeftiniji dom.

 

Pokojna teta i pokojni tetak su u braku stekli kupovinom kuću i neke čestice i tu zabilježbe nema.

 

Moj djed se ženio dva puta,iz 1. braka ima sina,a iz drugog braka sa mojom bakom troje dijece,mog pokojnog tatu,koji je umro 1990.godine,tetu koji umire 2009.godine, i tog sina koji je živio sa nama u zajednici,a umro 1981.godine,čovjeka koji se nikada nije ženio i nije imao dijece.Moja baka u brak donosi vanbračnu kćer,ali ju djed nikada nije priznao.Taj sin iz 1.og braka isto više nije živ,umro je 1983. godine.

 

Na ostavinskoj raspravi 1957. godine ,sin iz 1. braka se odriče nasljedstva,a zakonitim nasljednicima moga djeda se proglašavaju:

1. moja baka (umrla 1968. godine)

2.moj pok. tata

3.pokojni stric

4.pokojna teta

 

Spis iz 1957. godine više na sudu ne postoji,taj 1. sin se odrekao zbog dječjeg doplatka,pa ne postoji ni nasljednička izjava da ili se odrekao u svoje ime,ili ime svojih potomaka.

 

1968.,na ostavinskoj raspravi iza moje bake zakonskim nasljednicima se proglašavaju:

1. moj pokojni tata

2.pokojna teta 3. pokojni stric

 

Vanbračna kćerka moje bake se odriče nasljedstva,ali dobiva drugi dio zemlje po baki.

 

I jedno i drugo rješenje ja imam doma,i predala sam ih javnom bilježniku,na jedvite jade,moram priznati,i izjavila sam da su pokojna teta pod djevojačkim prezimenom ,i muževim jedna te ista osoba.

 

Po naputku djelatnica iz socijalnog,ja dižem smrtni list,i prilikom dizanja smrtnog lista me pitaju da li je pokojna teta imala još braće,ja navodim pok. polubrata,mog pokojnog oca,pokojnog strica i pokojnu tetu,umrlu 1999. godine.

 

05.02.2010. godine na ostavinskoj raspravi za pokojnu tetu se pojavljujemo:

 

1.ja (rođena nečakinja :)

2.troje dijece od polubrata (isti djed,druga baka)

3.od bakine vanbračne kćerke ,kćerka daje izjavu da se svog dijela nasljedstva odriče u ime jednog od polunećaka,ne na raspravi nego izjavom par dana prije.

 

Javni bilježnik ispituje njezino rodoslovlje i ispada da ona u tom dijelu nema ništa,ali se polunečacima,koji su najprije rekli da ona nije ništa,kada su vidjeli da s njom mogu dobiti više,počelo sviđati da je ona ipak nešto.

 

 

Ja ih iskreno na ostavinskoj nikoga nisam očekivala,a i oni su bili iznenađeni pozivom,jer se njihov otac odrekao 1957. godine po smrti zajedničkog nam djeda,na bakinu ostavinsku 1968.godine taj polubrat nije bio ni pozvan,jer nije umrla njegova majka.A ni u papirima ih nisam imala.

 

 

Ali ,potežu već i ostavinsku iza pokojnog strica (pozivaju se na krv), njima polustric,kao i poluteta,a meni rođeni,jer moj pok. tata ,pokojna teta i pokojni stric imaju istog oca i majku.Iza strica koji je umro 1981. godine ,iz ne znam kojih razloga,nije provedena ostavinska rasprava,doma imam prijavu o smrti,i da je bio neosigurana osoba i troškove pogreba koje je platio i moj otac,živio je sa nama,ali umro je mlad 1931-1981,pa oporuku nemam.

 

Čitala sam nasljedno pravo,pokucala na par vrata i tražila savjet,nisam u mogućnosti plaćati odvjetnike,našla sam i tazbinsko srodstvo,ali u ovom slučaju ne znam ni ja,pa se obraćam vama.

 

Ne radi se o malo zemlje,to je cca 60.000 metara kvadratnih,starini,djedovini koji ne vrijedi puno,jer je trošna,u vrijednosti od nekih 5000 eura,pokojna majka je svoj idealni dio prodala gospođi koja je znala šta kupuje,i to me ne muči,ali problem je igri riječi u ugovoru,prodaje idealni dio,ali je kuća isplaćena u cjelosti,i za to se kače.U tu su kuću moji ulagali,podizali kredite.

 

Tetina i tetkova bračna stečevina vrijedi cca 60.000 eura.Kako se ona dijeli?Teta je u to vrijeme,iza smrti pokojnog muža već bila u domu,i zastupana je po skrbniku,muževom bratu.Taj isti je tražio doživotno skrbništvo,koliko znam,umjesto njega dolazi sestričnin muž,možda bi i dobio doživotno skrbništvo,ali je teta umrla prije.

 

Uglavnom,rješenja o nasljeđivanju iza pokojne tete još nema,nema ni poziva za ostavinsku za strica koji je umro 1981. godine,a čiji su smrtni list sa namjerom da dignu ostavinsku ,podigli polunečaci.

 

Ja po pokojnom ocu imam već 1/3.ili 4/12,ali me zanima gdje je zapelo sa tim ostavinskim.

I KOJI DIO IMAJU TI POLUNEČACI U CIJELOJ TOJ PRIČI O KRVI?DA LI SE TETIN I STRIČEV DIJELI POLA NJIMA,POLA MENI,ILI JE NJIMA MANJE.TO JE PA TAZBINSKO SRODSTVO,AKO SAM DOBRO RAZUMIJELA.

 

Razlomci u nasljednom pravi mi nisu jača strana,ja sam rođena 1970. godine.Znam i da moram platiti porez na nasljedstvo 5 %,i dug prema državi,teta je bila u domu cca 3 godine,nekih 1200 kuna mjesečno joj je plaćala država.Da li će država tražiti zemlju,ili novac,ne znam.Moji pokojni roditelji su sagradili novu kuću,to mi je jedino čisto.Suvlasnik ne želim više biti nigdje ničiji.

 

 

Recite mi molim vas,sada ćemo suvlasnici u nekom omjeru biti ja i ti polunečaci,koji je to omjer,šta mogu očekivati,i na šta se žaliti,ako bude bilo potrebe.

 

S poštovanjem,u očekivanju vašeg cjenjenog odgovora srdačno vas pozdravljam.

Ne znam da li ovo stavljate na stranicu,ili šaljete e-mailom,o tome odlučujete vi,a mislim da će pomoći i ljudima u sličnoj situaciji kao i moja.

 

Izvinjavam se na dužini,možda su neke stvari nebitne,ali nisam znala kako doći do bitnog kraćim putem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija