Jump to content

Izvanredni otkaz - valjani razlog ?


manibabac

Preporučene objave

Pozdrav svima, moje pitanje ukratko glasi - da li se problematično zdravstveno stanje člana obitelji može smatrati valjanim razlogom za izvanredni otkaz poslodavcu ?

Imam dijete sa poteškoćama u razvoju, koristila sam dopust za njegu no na temelju jedne sporedne okolnosti koja nije povezana za zdravstvenim razlozima ukinuto mi je pravo na dopust i trebam se vratiti na posao odmah.

S obzirom da je djetetu potrebna moja prisutnost, želim dati otkaz bez ikakvog otkaznog roka ( mislim da bi bilo glupo vratiti se na posao, uhodavati se nakon 1,5 godina kod kuće i onda otići ) ali ne znam da li bi mi poslodavac mogao praviti probleme oko razloga za izvanredni.

Rok od 15 dana od saznanja za bitnu činjenicu bio bi ispoštovan ( dan primitka rješenja kojim se ukida njega ).

U firmi sam zaposlena 8 godina i iako su odnosi više manje korektni, znam da oni ništa ne poklanjaju, pa ni otkazne rokove. Mislim da mi dogovor oko sporazumnog otkaza ne bi prošao, jer oni svakako žele da se ja vratim na posao.

Mene ne zanima nikakva naknada od burze, niti mislim zaribati poslodavca, no prilike su takve kakve jesu i ja hoću otići odmah a ne za mjesec dana.

Nisam nigdje našla sličnu temu...ima li tko kakav odgovor ? Hvala

 

 

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U vašem se slučaju vi imate nemjeru dati izvanredni otkaz.To možete temeljem čl.72 ZOR-a koji Vam to i omogučuje s obzirom na stuaciju u kojoj se nalazite vezano za bolest vašeg djeteta. Jedino ograničenje u tom slučaju jest ono iz st.2.istog članka koje kaže da takav otkaz morate podnijeti "najkasnije 15 dana prije nego što biste se trebali vratiti na posao" (nn 149/12 Zakon o radu).

Sukladno tome neznam kako je to vezano sa datumom kada vam je ukinuto pravo na njegu djeteta ali znate Vi pa ćete i znati jeli takav otkaz dopušten ili nije.

Bilo bi dobro da razgovarate sa svojim poslodavcem i da pokušate iznaći neki za vas povoljniji način prestanka udovora o radu (sporazumni ili redoviti otkaz iz osobno uvjetovanih razloga,s obzirom na 8 godina staža kod tog poslodavca i na činjenicu da ste mu važni "jer oni svakako žele da se vratite". Nije dobro "zalupiti vratima" ako se to može isbjeći. Vašem će se djetetu stanje zasigurno popraviti pa,ko zna možda se i vratite poslodavcu. I osim toga možda vas poslodavac iznenadi. Poslodavci se ćesto iako su grubi u svakodnevnom životu znaju i vrlo fer ponjeti prema dobrim i poštenim radnicima.

Možda bi bilo dobro da se poslodavcu obratite u pismenoj formi te ga u smislu kako sam vam predložio upozorite na vašu situaciju,naravno ako vam vrijeme za izvanredni ne "curi". :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija