Jump to content

da li spadamo u nasljedni red?


pumpi

Preporučene objave

Potrebna mi je pomoć vrlo hitno!!! Put do parcele gdje želimo suprug i ja graditi kuću je napravljen 1964. god. na taj način da su se vlasnici susjednih kuća odrekli djela svoje zemlje da bi se napravio taj put ( postoji i njihov potpisan dogovor iz 1963.god). Baka mog muža koja je potpisnica tog ugovora 1976. god preminula je i njen dio zemlje na kojoj je put prelazi u vlasništvo njenih nasljednika (njene djece). Sada njen sin (stric moga muža) ne dozvoljava prolazak tim putem niti nama a niti susjedima.Mi ipak tuda prolazimo , on je na sudu sa susjedima ( nas sudski ne goni ) ali nam želi osporiti lokacijsku dozvolu, tvrdeći da nemamo put do parcele. U Uredu za urbanizam staju na njegovu stranu i tvrde da može proći moj svekar i svekrva (svekar kao nasljednik majke koja je potpisnica tog ugovora ) ali da moj muž, ja i djeca nemamo pravo prolaza.

oram napomenuti da smo dobili iz katastra potvrđeno da taj prolaz služi kao put. Molim vas neka mi netko odgovori, da li je u pravu Ured za urbanizam ili se to može smatrati putem do parcele?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovoru, ali ugovor nije proveden u katastru ( nažalost mi mladi sada plaćamo neznanje i inertnost naših starih ).

mene najviše zanima da li i mi imamo ista prava ( u ovom slučaju prava prolaza ) kao i roditelji moga muža koji autamatizmom postaju nasljednici iza smrti supotpisnice tog ugovora, a koji su navedeni kao suvlasnici te čestice kojom put prolazi. Da pojednostavim, da li i mi spadamo u taj nasljedni red?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sa stajališta nasljednog prava, ne ulazeći u konkretnu situaciju, nasljednik bake vašeg muža je njegov otac, zajedno s ostalom braćom ili sestrama. Vaš muž bi tu imao neka nasljedna prava samo ako se njegov otac odrekao u korist svojih potomaka ili u nekim drugim specifičnim slučajevima.

 

Dakle, temeljem nasljedstva nemate nikakvih prava. Da li ih imate nekim drugim temeljem (neki temelj za služnost?) - ne znam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pumpi je napisao:

hvala na odgovoru, ali ugovor nije proveden u katastru

 

Ugovor je zapravo proveden u katastru.

Tada,1963. u socijalizmu, u katastar je upisano 'javno dobro - put'. Tada je katastar bio važniji od gruntovnice.

 

Nitko tada nije to upisao u gruntovnicu. Pa su sada svi ti ljudi suvlasnici tog puta jer su sada zemljišne knjige dokaz vlasništva.

 

Ako imate primjerak tog ugovora, trebali bi dati iskusnom odvjetniku da ga prouči.Možda se sada može temeljem toga provesti uknjižba (problem je što vjerojatno u ugovoru nema tabularne izjave).

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija