Jump to content

Porez na promet kod darovanja nekretnine sestri (suvlasnici)


dario_

Preporučene objave

Majka, sestra i ja smo od oca naslijedili stan, svatko po 1/3 stana. U trenutku naslijeđivanja (prije 10 godina) svi troje smo živjeli u stanu i bili prijavljeni na toj adresi. U trenutku naslijeđivanja sestra nije bila punoljetna dok ja jesam.

Htio bih sestri ili majci pokloniti svoj dio stana. Zanima me da li pri tome moram platiti porez na promet? Da li pri darovanju imam bilo kakva dodatna davanja (pored P.P) koja su značajnijeg iznosa?

 

 

P.S. Zanima me jer kupujem prvu nekretninu i htio bih iduće godine zatražiti povrat poreza na dohodak na temelju prve nekretnine i kredita u banci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

prema odredbi članka 13. stavak 1. Zakona o porezu na promet nekretnina kod darovanja nekretnine porez na promet nekretnina (5%) na procijenjenu tržišnu vrijednost u trenutku darovanja plaća vaša sestra.

 

Vaša majka je, kao daroprimatelj, je oslobođena plaćanja poreza.

 

Savjet: darujte svoju 1/3 nekretnine svojoj majci. Ona potom može darovati vašoj sestri, svojoj kćeri koja u tom slučaju neće platiti porez na promet nekretnina.

 

Daroprimatelj je dužan prijaviti stjecanje nekretnine PU i prijaviti izjaviti da je kao porezni obveznik oslobođen plaćanja poreza.

 

Nažalost, niste u mogućnosti koristiti uvećanje osobnog odbitka po godišnjem obračunu poreza na dohodak za iznos plaćenih kamata po namjenskom stambenom kreditu jer ste prema odredbi članka 36. stavak 17. točka 2. Zakona o porezu na dohodak već do trenutka kupnje ili gradnje prvoga stambenog prostora rezident stekli u vlasništvo ili suvlasništvo stambeni prostor, neovisno o površini, u tuzemstvu i u inozemstvu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija