Jump to content

pitaj pametnijeg


dewson

Preporučene objave

ukratko, umrla mi je tetka koja nije bila u braku, i nije imala djece, pozvani na ostavinsku raspravu su bili braca i sestre kojih je bilo 2 brata i 1 sestra. u medju vremenu je preminuo i moj otac i sad cekamo ostavinsku raspravu za pokojnog tatu.pok. tetka je sastavila oporuku da sve pokretnine idu pok. tati a nekretnine na bracu na 2 dijela. ostavinska za pok. tetku je bila, medjutim nije zavrsena dok ne bude ostavinska za pok. tatu i trazi se potvrda da se sestra koja zivi u inozemstvu slaze s oporukom ili bilo kakva potvrda od nje ali po nama ona se osjeca prevarenom premda se mi slazemo da nekretnine idu na 3 dijela.sta nam je ciniti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Vi imate dvije mogućnosti :

 

1. Da tražite od tete izjavu o odricanju od nasljedstva i

2. predajte JB ili sudu njezinu adresu ,kako bi ju sud ili JB mogao pozvati na ročište .

 

Ako teta primi poziv i ne odazove se tada JB ili Sud rješava u skladu sa Zakonom ,kao da teta prihvaća nasljedstvo koje joj pripada .

 

 

Osobe koje su svojim ulaganjima u nekretnine (ne za redovno održavanje ) povećali vrijednost ostaviteljeve imovine imaju pravo da se ostavinska masa umanji za vrijednost tih ulaganja.Zahtjev se podnosi odmah prije utvrđivanja ostavinske mase .

 

 

Za pripremno ročište treba pripremiti izvatke iz zemljišnih knjiga , katastra , popis pokretne imovine ugovori o darovanju ,i drugi ugovori -o doživotnom uzdržavanju , i svakako oporuka ako postoji .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

 

Ako teta primi poziv i ne odazove se tada JB ili Sud rješava u skladu sa Zakonom ,kao da teta prihvaća nasljedstvo koje joj pripada .

 

 

Pozdrav !

 

Ovo zvuci super interesantno.Znaci teta automatski postaje nasljednice time sto se nije odazvala. Koliko dugo ce sud cekati dok je ne proglasi nasljednicom? Dal se salje vise poziva? A tko onda placa troskove jav. bilj?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije moguće provesti oba ostavinska postupka istovremeno jer nasljednici nisu isti. Vi, pretpostavljam, nasljeđujete svoga oca, a budući da ste njegov potomak i time nasljednik prvog reda, njegova braća i sestre ga ne nasljeđuju.

 

Tetu, međutim, nasljeđuju njezina braća i sestre odnosno oporučni nasljednici, a na mjesto jednog brata tj. vašeg oca stupate vi kao njegov nasljednik što je potrebno pravomoćno utvrditi - dakle okončati ostavinsku raspravu nakon vašeg oca - prije nastavljanja postupka iza tete.

 

Za nasljednika koji se ne odazove smatra se da se prihvaća nasljedstva prema zakonu odnosno odredbama oporuke. Dakle, ako prema oporuci ne nasljeđuje ništa a tome se nakon valjano uručenog poziva i obavijesti o oporuci ne usprotivi, onda "nasljeđuje" ništa.

 

Pozivanje stranke u inozemstvu može dugo potrajati, mjesecima, jer bi se to u načelu moralo obaviti preko konzularnog predstavništva. Uz to, neki bilježnici nemaju iskustva s takvim postupcima pa se izgubi i dodatno vrijeme. Ako stranka u inozemstvu surađuje, bilježnik joj može uputiti poziv i izravno, ali ako se očekuje da bi ta stranka mogla praviti probleme, svakako je bolje poštovati propisani postupak.

 

Sve troškove snose nasljednici prema javnobilježničkim tarifama i stvarnim troškovima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija