Jump to content

Otkaz ugovora


stella-jasa

Preporučene objave

Ugovor o radu redovito mogu otkazati i radnik i poslodavac. Otkaz obvezno mora biti u pisanom obliku i mora se dostaviti osobi kojoj se otkazuje.

 

Ugovor o radu sklopljen na određeno vrijeme može se redovito otkazatisamo ako je takva mogućnost otkazivanja predviđena ugovorom., a vjerojatno je

 

Dužina otkaznog roka može biti ugovorena, a ukoliko nije ugovorena, primjenjuju se zakonski otkazni rokovi čije trajanje ovisi o tome koliko dugo ste vremena proveli u neprekidnom radnom odnosu s istim poslodavcem. Otkazni rok počinje teći od dana dostave otkaza osobi kojoj se otkazuje, s time da otkazni rok ne teče za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnog dopusta, dopusta za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju, korištenja prava na rad u skraćenom radnom vremenu roditelja, odnosno posvojitelja, korištenja posvojiteljskog dopusta, privremene nesposobnosti za rad, godišnjeg odmora, plaćenog dopusta, vojne službe te u drugim slučajevima opravdane nenazočnosti radnika na radu.

 

Poslodavac može redovito otkazati ugovor o radu samo uz propisani ili ugovoreni otkazni rok te samo ako za to ima opravdan razlog. Takav otkaz poslodavac obrazložiti u pisanom obliku. Kada poslodavac redovito otkazuje ugovor o radu, s obzirom na razloge zbog kojih on to može učiniti, razlikuju se:

Poslovno uvjetovani otkaz

 

Osobno uvjetovani otkaz

 

Otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika:

Otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem poslodavac Vam može dati u slučaju kada kršite obveze iz radnog odnosa. To mogu biti slučajevi zapostavljanja ili neurednog izvršavanja obveza iz ugovora o radu, konstantno kašnjenje na posao bez opravdanog razloga ili izostajanje bez opravdanog razloga i slično.

 

Prije ovakvog otkazivanja ugovora o radu, poslodavac Vas je dužan pismeno upozoriti na obveze iz radnog odnosa i ukazati na mogućnost otkaza za slučaj nastavka kršenja tih obveza. Poslodavac Vam je također dužan omogućiti da iznesete svoju obranu.

 

I kod ove vrste redovitog otkaza imate pravo na otkazni rok, ali u dužini polovice propisanog otkaznog roka.

 

Pravo na otpremninu kod ove vrste otkaza ne postoji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Untitled,

moj frend Floki bi rekel da baš niste slušali pitateljicu.

Osim redovitim otkazom (koji ste bjasnili) kojim ona ko poslodavac,može otkazati ugovor o radu na određeno vrijeme ako i ukoliko je takav način predviđen ugovorom, poslodavac (a i radnik) mogu i ugovor na određeno vrijeme otkazati i IZVANREDNIM otkazaom vodeći računa o svemu onom što je Zakon o radu propisao za takav način otkazivanja ugovora o radu prema čl.108. kao i potrebi da je više puta upozoravala, pisanim opomenama djelatnika na njegovo skrivljeno ponošanje. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija