Jump to content

Imovina -dionice,stan,auto


nika552

Preporučene objave

"Istjerana" sam iz zajedničkog stana od 84m2,živim trenutno u 30m2 s djetetom u njegovom stanu dok je on u zajedničkom 3 puta većem,na koji postotak imam pravo od zajedničkog stana jer je on sam a ja sa djetetom?

Imam li pravo na dionice koje je dobio dok smo u braku? ( hrvi je 80% plus ptsp 20%) ,

mogu li tražiti novac koji je dobio zaostatke mirovina i uložio u mamin stan bez mog znanja?

I mogu li tražiti uzdržavanje osim alimentacije jer sam trenutno nezaposlena kao i 317tis ljudi u Hr? Kako da platim odvjetnika bez plaće i izvućem svoju imovinu???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana,

 

Evo nekoliko clanaka iz obiteljskog zakona:

 

II. UZDRŽAVANJE BRAČNOG DRUGA

Članak 217.

 

Bračni drug koji nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine, a nije sposoban za rad ili se ne može zaposliti, ima pravo na uzdržavanje od svoga bračnog druga.

 

Članak 218.

 

(1) Bračni drug ima pravo podnijeti zahtjev za uzdržavanje do zaključenja glavne rasprave u parnici za razvod ili poništaj braka, na što ga je sud dužan upozoriti.

 

(2) Iznimno ako u parnici za razvod ili poništaj braka nije postavljen zahtjev za uzdržavanje, bivši bračni drug može tužbom tražiti uzdržavanje u roku od šest mjeseci od prestanka braka, ako su pretpostavke za uzdržavanje, predviđene u članku 217. ovoga Zakona, postojale u trenutku zaključenja glavne rasprave u parnici za razvod ili poništaj braka i trajale bez prestanka do zaključenja glavne rasprave u parnici za uzdržavanje.

 

Članak 219.

 

Sud može odbiti zahtjev za uzdržavanje bračnog druga, ako bi uzdržavanje predstavljalo očitu nepravdu za drugog bračnog druga.

 

Članak 220.

 

(1) Sud može odlučiti da obveza uzdržavanja bračnog druga traje do godine dana, osobito kad je brak trajao kratko ili kad je tužitelj u mogućnosti u dogledno vrijeme na drugi način osigurati sredstva za život.

 

(2) U opravdanim slučajevima sud može produljiti obvezu uzdržavanja.

 

(3) Tužba za produljenje uzdržavanja može se podnijeti samo do isteka vremena za koje je uzdržavanje određeno.

 

Članak 221.

 

(1) Pravo na uzdržavanje prestaje kad razvedeni bračni drug ili bračni drug iz poništenog braka koji to pravo koristi sklopi novi brak.

 

(2) Pravo na uzdržavanje prestaje sudskom odlukom ako sud utvrdi da razvedeni bračni drug ili bračni drug iz poništenog braka koji to pravo koristi živi u izvanbračnoj zajednici ili da je postao nedostojan tog prava ili ako više ne postoji koja od pretpostavki iz članka 217. ovoga Zakona.

 

(3) Sud će odrediti da pravni učinak odluke o prestanku uzdržavanja iz stavka 2. ovoga članka nastaje prije njene pravomoćnosti, od dana kad su nastupile pretpostavke za prestanak uzdržavanja.

 

Sedmi dio

 

IMOVINSKI ODNOSI

 

I. IMOVINSKI ODNOSI BRAČNIH DRUGOVA

 

Članak 247.

 

Bračni drugovi mogu imati bračnu stečevinu i vlastitu imovinu.

 

1. Bračna stečevina i vlastita imovina

 

Članak 248.

 

Bračna stečevina je imovina koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe iz te imovine.

 

Članak 249.

 

(1) Bračni drugovi su u jednakim dijelovima suvlasnici u bračnoj stečevini, ako nisu drukčije ugovorili.

 

(2) Nevjesta i ženik, odnosno bračni drugovi mogu bračnim ugovorom drukčije urediti svoje odnose glede bračne stečevine.

 

Članak 250.

 

Na bračnu stečevinu primjenjuju se odredbe stvarnog i obveznog prava, ako ovim Zakonom nije drukčije određeno.

 

Članak 251.

 

Za poslove redovite uprave smatra se da je drugi bračni drug dao svoj pristanak ako se ne dokaže suprotno. Nepostojanje pristanka ne utječe na prava i obveze poštene treće osobe.

 

Članak 252.

 

Dobitak od igara na sreću bračna je stečevina.

 

Članak 253.

 

(1) Imovina koju bračni drug ima u trenutku sklapanja braka, ostaje njegova vlastita imovina.

 

(2) Vlastita imovina je i imovina koju je bračni drug stekao tijekom bračne zajednice na pravnom temelju različitom od navedenoga u članku 248. ovoga Zakona (nasljeđivanje, darovanje i sl.).

 

Članak 254.

 

(1) Autorsko djelo je vlastita imovina onoga bračnog druga koji ga je stvorio.

 

(2) Imovinska korist od autorskog prava i autorskom pravu srodnih prava ostvarena tijekom bračne zajednice bračna je stečevina.

 

2. Bračni ugovor

 

Članak 255.

 

(1) Bračnim ugovorom mogu se urediti imovinskopravni odnosi na postojećoj ili budućoj imovini.

 

(2) Prema trećim osobama uglavci o upravi ili raspolaganju imovinom imaju pravni učinak ako su upisani u zemljišne knjige, odnosno u javne upisnike kod kojih je upis nužan za stjecanje prava ili se stvar ne može rabiti bez takva upisa.

 

(3) Bračni ugovor sklapa se u pisanom obliku, a potpisi bračnih drugova moraju biti ovjereni.

 

Članak 256.

 

Umjesto bračnog druga koji je lišen poslovne sposobnosti bračni ugovor može sklopiti njegov skrbnik s prethodnim odobrenjem centra za socijalnu skrb.

 

Članak 257.

 

Nije dopušteno bračnim ugovorom uglaviti primjenu stranog prava na imovinskopravne odnose.

 

II. IMOVINSKI ODNOSI IZVANBRAČNIH DRUGOVA

 

Članak 258.

 

Izvanbračna zajednica žene i muškarca koja ispunjava pretpostavke iz članka 3. ovoga Zakona stvara imovinskopravne učinke na koje se na odgovarajući način primjenjuju odredbe ovoga Zakona o imovinskim odnosima bračnih drugova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na zakonu,sve sam to pročitala,mislila sam da netko možda ima iskustvo ili je prošao takve stvari,zakoni su relativni ,mogu tražiti ali pitanje je da li ću i dobiti.Mislim da su žene ipak premalo zaštićene,a sudovi spori i loši,mogu umrijeti dok izvučem svoju imovinu koja mi zakonski pripada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija