Jump to content

Otkaz-tehnološki višak-godišnji


drago40

Preporučene objave

Molim Vas za savjet.

Prijateljica je zaposlena u privat firmi na neodređeno...posljednjih 15mj je na bolovanju zbog operacija i terapija...prekinuto joj je bolovanje i vraćena je na posao-zbog prirode posla ona nije zbog svog zdravlja u mogučnosti isti obavljati i poslodavac pošto nema lakše radno mjesto za nju daje joj otkaz kao tehnološkom višku,nudi joj otpremninu oko 3000,00kn,i netraži da odradi otkazni rok...

Nju zanima šta se događa u ovakvoj situaciji sa njenim godišnjim odmorom,pšto u 2009 nije iskoristila niti dana jer je bila na bolovanju a isto tako i godisnji za ovu godinu,da li ona ima pravo na taj godišnji i koliko ako ima i na koji način bi savjetovali da to ostvari pošto poslodavac nespominje to pravo.

Oprostite na podužem postu ali molim Vas za savjete.

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Novi Zakon o radu kaže:

 

Članak 59.

 

(1) Radnik ima pravo na jednu dvanaestinu godišnjeg odmora, određenog na način propisan odredbom članka 55. i članka 56. ovoga Zakona, za svakih navršenih mjesec dana rada, u slučaju:

 

1) ako u kalendarskoj godini u kojoj je zasnovao radni odnos, zbog neispunjenja šestomjesečnog roka iz članka 58. stavka 1. ovoga Zakona, nije stekao pravo na godišnji odmor,

 

2) ako radni odnos prestane prije završetka šestomjesečnoga roka iz članka 58. stavka 1. ovoga Zakona,3) ako radni odnos prestane prije 1. srpnja.

 

(2) Pri izračunavanju trajanja godišnjeg odmora na način iz stavka 1. ovoga članka, najmanje polovica dana godišnjeg odmora zaokružuje se na cijeli dan godišnjeg odmora.

 

 

 

Naknada za neiskorišteni godišnji odmor

 

Članak 61.

 

(1) U slučaju prestanka ugovora o radu, poslodavac je dužan radniku koji nije iskoristio godišnji odmor u cijelosti, isplatiti naknadu umjesto korištenja godišnjeg odmora.

(2) Naknada iz stavka 1. ovoga članka određuje se, sukladno odredbi članka 60. stavka 1. ovoga Zakona, razmjerno broju dana neiskorištenoga godišnjeg odmora.

 

Članak 63.

 

(1) Neiskorišteni dio godišnjeg odmora u trajanju dužem od dijela godišnjeg odmora iz članka 62. stavka 2. ovoga Zakona, radnik može prenijeti i iskoristiti najkasnije do 30. lipnja iduće godine.

 

(2) Radnik ne može prenijeti u sljedeću kalendarsku godinu dio godišnjeg odmora iz članka 62. stavka 2. ovoga Zakona, ako mu je bilo omogućeno korištenje toga odmora.

 

(3) Iznimno od odredbe stavka 2. ovoga članka, godišnji odmor, odnosno dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen, zbog bolesti ili korištenja prava na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine.

 

Tako da iz ovoga proizlazi da može koristiti cijeli godišnji odmor iz 2009. g. do 30. lipnja 2010. g. ili da joj poslodavac isplati naknadu za neiskorišteni godišnji odmor, a što se tiče godišnjeg odmora za 2010. treba vidjeti koliko je radila u ovoj godini pa izračunati, 1/12 od ukupnog godišnjeg odmora x mjeseci rada.

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija