Jump to content

Osnove za žalbu_porez na promet nekretninama


michell

Preporučene objave

Pozdrav,

 

molim pomoć oko sastavljanja žalbe na porezno rješenje kojim mi je određen porez na promet nekreninama. Tatina teta mi je darovala stan, uredno sam prijavila darovanje, bila u poreznoj na procjeni (komisija sastavljena od jedne osobe) i nakon toga dobila rješenje sa dosta visokim iznosom poreza, odnosno sa visoko određenom osnovicom. Cijena kvadrata je određena očito prema cijenama u 2008. godini (tada je ugovor o darovanju potpisan) nekih 1950 E po kvadratu, inače stan je u Gračanima.

Uglavnom, molila bih savjet oko razloga za smanjenje osnovice koje bih mogla navesti u žalbi i koji bi nadam se na kraju rezultirali barem nešto nižim iznosom poreza.

I još jedno pitanje, ako žalba bude odbačena da li ću na kraju morati plaćati još neke dodatne troškove ili kamate, odnosno da li mi se uopće isplati žaliti.

Najljepše zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prvo pitanje: imate li već neku nekretninu na sebi, ako nemate, onda imate pravo oslobođenja na 40 m2 na sebe i još po 15m2 za članove uže obitelji.

drugo, procjena se radi po prosječnim cijenama u tom području, i to obično radi vještak koji ima ugovor sa poreznom upravom.

 

treće, ako u žalbi piše da žalba ne odgađa izvršenje, kamata se počinje odmah obračunavati po 14 % godišnje, a ako odgađa, onda se čeka drugostupanjsko rješenje koje je konačno i tek od toga dana teku kamate. naravno može se pokrenuti upravni spor, ali on ne odgađa izvršenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija