Jump to content

Nadležnost Trgovačkog suda?


funkie

Preporučene objave

Poštovanje,

imam jedan problem vezan za preuzimanje vlasničkih udjela Firme d.O.o., promjenu njenih djelatnosti te promjenu sjedišta i imena iste te tvrtke.

 

Naime, firma koju sam preuzela je registrirana na Trgovačkom sudu u Dubrovniku. Kod javnog bilježnika su isparafirani i potpisani svi dokumenti vezani za promjenu vlasništva, imena i djelatnosti te su uplaćene i sudske pristojbe vezane za promjenu djelatnosti i onih 250 kn za objavu u Narodnim Novinama.

 

Upućena sam da predmet predam na Trgovački Sud u Zagrebu pošto tražimo da novo sjedište Tvrtke bude u Zagrebu te je samim time isti Sud nadležan za predmet. Međutim, završila sam igrom slučaja na šalteru hitro.hr-a gdje su panično pogledavši prvi papir iz fascikle gdje piše Dubrovnik automatski proslijedili predmet natrag Trgovačkom Sudu u Dubrovniku koji se zaprimivši predmet očitovao po službenoj dužnosti kao nenadležan i koji tvrdi da predmet treba biti vraćen u Zagreb na daljnju proceduru s čime se slaže i Javni bilježnik koji nas je i na samom početku uputio na Trgovački Sud u Zagrebu.

 

To ''pepanje'' po sudovima i šalterima traje već skoro mjesec dana i već sam u agoniji jer mi nitko od barem petero ljudi koji bi trebali raditi svoj posao i poznavati nadležnosti Trgovačkih sudova u kojima rade ne zna reći gdje je zapelo, koliko traje procedura, a da ne govorim o međusobnim neslaganjima koji je Trgovački sud uopće nadležan za taj predmet...

 

Dođe mi da odustanem ili otvorim totalno drugu firmu jer posao kasni već mjesec dana, a oni još ne znaju uopće tko je nadležan, a da ne govorim o proceduri koja nas čeka kad se dogovore i ako.

Osjećam se kao da sam u Kafkinom ''Procesu''.

 

I tko je na kraju ovdje nadležan?

 

Hvala na bilo kakvom savjetu ili pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaš primjer je još jedan u nizu koji dokazuje kako određene institucije nemaju stručno osoblje a njihova greška može da utječe na Vaše poslovanje,kako navodite.

 

Zakon o sudskom registru,čl.12. jasno definira nadležnost trgovačkog suda i to:

1. U registarskim stvarima nadležan je registarski sud na čijem je području sjedište subjekta upisa i

2. O upisu statusnih promjena (pripajanje,promjena sjedišta,vlasništva...)kojim se upis prenosi na područje drugog registarskog suda odlučuje registarski sud na čijem je području novo sjedište subjekta i o tome po službenoj dužnosti obavještava registarski sud kod kojeg je subjekt upisa upisan.

 

Jednostavnije rečeno, u Vašem je slučaju svu potrebnu dokumentaciju,ovjerenu od javnog bilježnika potrebno dostaviti Trgovačkom sudu u Zagrebu a kako je Vaš predmet dostavljen Trgovačkom sudu u Dubrovniku oni su trebali isti proslijediti Zagrebu ("Ako sud kome je predmet ustupljen kao nadležnom smatra da je nadležan koji drugi sud, dostavit će predmet tom sudu") .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija