Jump to content

Nasljedstvo-pokretna imovina izgubljeni dokumenti!


domm-woo

Preporučene objave

Pozdrav,

 

Molio bih pomoć! Slučaj je sljedeći; po ostavinskoj raspravi nasljedio sam radni stroj, dobio rješenje od javnog bilježnika da sam vlasnik navedene pokretne imovine. Međutm stvar je sljedeća, pokojnik kad je kupio radni stroj nikad nije prenio vlasništvo na sebe, već postoji ovjeren ugovor između pokojnika i druge strane da je pokojni kupio stroj. Međutim nemam nikakvih drugih dokumenata osim ugovora. Otišao sam na policiju da provjerim da li je taj stroj ikad bio registriran, di se ispostavilo da je zaveden u evidenciji. Međutim gospodin koji je pokojniku prodao stroj isto nikad nije prenio vlasništvo na sebe, ali ja nemam tu poveznicu tj. ugovor i ne mogu radi toga stjeći pravo vlasništva nad ostavinom. Stupio sam u kontakt sa bivšim vlasnikom ali on ne može naći taj ugovor, jer je to bilo prije 15 godina. Zanima me da li postoji negdje arhiviran taj kupoprodajni ugovor i da li se može napraviti kakav duplikat istog. To je bilo još u doba kada su županije ovjeravale ugovore. Da li postoji još koje drugo pravno rješenje ??? Raspitivao sam se na policiji i ostalim institucijama nitko mi ne zna ništa konkretno reć osim da je potreban taj ugovor.

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pokretnina se može steći i dosjelošću.

 

Iz Zakona o vlasništvu:

 

Članak 159.

1) Dosjelošću se stječe vlasništvo stvari samostalnim posjedom te stvari ako taj ima zakonom određenu kakvoću i neprekidno traje zakonom određeno vrijeme, a posjednik je sposoban da bude vlasnikom te stvari.

(2) Samostalni posjednik čiji je posjed pokretne stvari zakonit, istinit i pošten, stječe je dosjelošću u vlasništvo protekom tri godine, a takav posjednik nekretnine protekom deset godina neprekidnoga samostalnog posjedovanja.

....

 

 

Tijek vremena

Članak 160.

(1) Vrijeme potrebno za dosjelost počinje teći onoga dana kad je posjednik stupio u samostalni posjed stvari, a završava se istekom posljednjega dana vremena potrebnoga za dosjelost.

(2) U vrijeme potrebno za dosjelost uračunava se i vrijeme za koje su prednici sadašnjega posjednika neprekidno posjedovali kao zakoniti, pošteni i istiniti samostalni posjednici, odnosno kao pošteni samostalni posjednici.

(3) Nasljednik postaje poštenim posjednikom od trenutka otvaranja nasljedstva i u slučaju kad je ostavitelj bio nepošteni posjednik, ali ne ako je nasljednik to znao ili morao znati.

....

 

Po mojem mišljenju vaš je posjed zakonit, istinit i pošten pa imate uvjete za stjecanje dosjelošću.

 

Trebali biste tužiti sudu osobu koja je upisana kao vlasnik, predložiti kao svjedoke osobe koje su u međuvremenu bili vlasnici i/ili one koji imaju dobra saznanja o tome.

 

Ako se nitko ne protivi, takav je postupak sasvim formalan i rješava se na jednom ročištu.

 

Da li bi se troškovi odvjetnika koji bi sastavio tužbu (zastupati vas ne mora ako ste sigurni u ishod), sudska pristojba itd. isplatili, drugo je pitanje. Ali ako su raniji vlasnici voljni surađivati, mislim da je ovo najjednostavnije rješenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hm, problem je u tome što ja ne mogu saznat pravo ime i prezime vlasnika na kojeg stroj glasi. Ovi u policiji na šalteru vide podatke o vozilu ali ne vide tko je vlasnik. Zanima me da li se može kako preko porezne uprave doći do nekakvog službenog dokumenta, budući da je porez plaćen i sve je ovjereno, da li porezna ima u arhivi ugovor ili da li ona kao institucija može izdat nekavo uvjerenje ???

 

Ovaj postupak sa sudom stoji ali ja ne znam da li je taj čovjek na kojeg glasi stroj uopće živ. Ipak se radi o predmetu iz 1994 godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije potrebno da raniji upisani vlasnik bude živ, to bi olakšalo dokazivanje ali nije uvjet. Ako možete dokazati da je ostavitelj niz godina posjedovao stroj i to temeljem kupoprodajnog govora, to bi moralo biti dovoljno čak i da ne idete dalje u prošlost.

 

Također ne mogu vjerovati da u policijskoj evidenciji ne postoji podatak o upisanom vlasniku. Ako nema podatka o vlasniku, zašto biste se onda vi trebali uopće upisati?

 

Usmene rasprave s administracijom su u principu jalove, jer onaj tko vam daje informaciju ne snosi nikakvu odgovornost za nju čak i ako van pogrešnom informacijom nanese veliku štetu budući da uopće ne možete dokazati što vam je rečeno, pa sve ovisi o dobroj volji pojedinca na kojeg naletite.

 

Dakle, pokušajte od MUP-a još jedanput pribaviti podatke pismenim zahtjevom, s obrazloženjem i uz priloženo rješenje o nasljeđivanju. Te podatke je mogao tražiti i javni bilježnik kao voditelj ostavinskog postupka da ste se sjetili to zatražiti (kad već on nije bio temeljit).

 

Ako podignete tužbu radi stjecanja dosjelošću, sud može službenim dopisom na vaš prijedlog tražiti podatke od policije ako ocijeni da je to potrebno. To će nešto produljiti postupak.

 

S poreznom u smislu vašeg upita nemam iskustva. Sa stajališta priznanja vlasništva nije bitno da li je porez plaćen ili nije. Ako netko stekne vlasništvo nečega, a ne plati porez, to ne znači da nije postao vlasnik nego da je napravio porezni prekršaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija