Jump to content

nadzorni odbor d.d.-a


exit

Preporučene objave

Molim za interpretaciju odredbe čl. 256 i 262 ZTD-a:

Naime, u čl. 256 stoji da prema posebnom zakonu (ovdje: Zakon o radu) radnici "biraju" predstavnika u NO, dok Zakon o radu govori o "imenovanju".

Što je ispravno? U slučaju da se radi o imenovanju tko daje izjavu o imenovanju novog člana iz čl. 262 st. 2 ZTD-a?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

čl.256. ZTD:

Skupština je glavni izbornik članova nadzornog odbora.Temeljno je načelo da članove nadzornog odbora bira glavna skupština dioničkog društva.Trgovačko pravo predviđa još i to da se posebnim zakonom može propisati pod kojim uvjetima se biraju u nadzorni odbor i predstavnici zaposlenih u društvu.Budući još nisu donešeni posebni propisi o tome da određeni broj članova nadzornog odbora biraju zaposlenici, dioničko društvo našeg prava nije obvezano predstavnike zaposlenih imati u tom organu.Statutom se takva mogućnost može predvidjeti.

 

Može se dakle dogoditi da se u određenom dioničkom društvu članovi nadzornog odbora razlikuju po tome koje ih je tijelo biralo (skupština), imenovalo (određeni dioničari), odnosno biralo a da nije organ društva (zaposleni u društvu). No pri donošenju odluka svi su članovi nadzornog odbora ravnopravni.

 

čl.262. ZTD:

Uprava i predsjednik nadzornog odbora moraju svaku promjenu u sastavu nadzornog odbora objaviti onako kako se objavljuju priopćenja društva i u propisanom roku podnijeti registarskom sudu prijavu za upis promjene u sudski registar.

Prijavi se mora priložiti odluka o izboru ili izjava o imenovanju (od strane dioničara koji daje/potpisuje izjavu) te izjava novog člana koji prihvaća izbor i podaci o datumu imenovanja odnosno izbora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima!

Prvi put na legalis forumu ali sigurno ne i zadnji.

Pa evo malo iz moga iskustva o imenovanju u N.O.

Sukladno Zakonu o radu, sva trgovačka društva u kojima je izabrano radničko vijeće, to radničko vijeće ima pravo IMENOVATI člana nadzornog odbora kao predstavnika radnika (čak taj član ne mora biti iz tog trgovačkog društva). Ili slučaj drugi kada se u trgovačkom društvu (najčešće na poticaj Sindikata) iniciraju NEPOSREDNI izbori za jednog člana N.O. kao predstavnika radnika.

Može i opširnije ukoliko nekome treba.

Pozdrav svima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija