Jump to content

Minimalni okazni rok na neodredjeno


Elisabeth

Preporučene objave

U slučaju REDOVIROG otkaza ugovora o radu, bez obzira sa čije je strane otkaz dat,prema čl.114 st.5 zakona po radu propisano je minimalno trajenje otkaznog roka a koje je u vašem slučaju, dva njeseca i dva tjedna.

Pri gornjem morate paziti, ukoliko vi dajete (kao radnik) redoviti otkaz,niste dužni navoditi razlog otkazivanja ali u takvom slučaju gibite pravo na otpremninu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Elisabeth je napisao:

Hvala na brzom odgovoru , koje razloge bi trebala navest da ne izgubim pravo na otpremninu ?

 

E......,

nisz važni razlozi nego suština otkazivanja od strane radnika. Otpremninu je zakonodavac propisao kako bi radniku dao socijalnu zaštitu u slučajevima kad isti nije prouzročio otkazivanje,dakle kada se otkaz dogodi mimo njegove volje. S obzirom da je,ako date redoviti otkaz isti izraz vaše volje da ne radite za odnosnog poslodavca,zakonodavac smatra da je neprimjerena štiti vas u socijalnom smislu.

Izuzetak je slučaj kad radnik daje IZVANREDNI otkaz ugovora o radu radi skrivljenog ponašanja poslodavca,dakle u slučaju da je poslodavca narušio vaša prava koja proističu iz radnog odnosa te da radni odnos nije moguć uvažavajući interese obiju ugovorenih strana. Primjerice kada vam poslodavac nebi isplačivao plaću, kada bi vas zakidao za prekovremene sate,kada bi vam plaća permanentno kasnila ,kakda vam nebi davao obračune plaća, kada bi vam oduzimao od dio vaše plaća,kada vam nebi upalčivao doprinose,kada bi vam smanjio plaću mimo vašeg pristanka....i td. dakle u takvim slučajevima a u kojim bi bilo shodne da ste pismeno obavještavali poslodavca o

počonjenju prekršaja a po prijevi inspekciji rada, vi biste nakon Izvanrednog otkaza u kome biste naveli sve opravdane razloge stekli pravo na naknade na zavodu za zapošljavanje a s obzirom da nemožte na ovaj način steći otpremninu i to ne svojom krivicom moarali biste poslodavca utužiti sudu za naknadu prouzročene štete.

Da i kod Izvanredno otkaza nema obveze poštivanja otkaznog roka jer isti nastupa odmah po uručenju. Bitno je naglasiti i da se Izvanredni otkaz ugovora o radu može dati samo u roku od 15 dana od saznamnja za činjenicu (e) na kojoj se temelji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija