Jump to content

molim savjet pravnika


marinmazo

Preporučene objave

Bivši sam djelatnik specijalne policije.Radni odnos sam prekinuo na vlastiti zahtjev.U mirovini sam od kolovoza prošle godine(3400 kn).Pošto tada kad sam odlazio u mirovinu nisam imao drugostupanjko riješenje o HRVI-u dobio sam čin desetnika i rekli su mi u upravi da kad dobijem riješenje (napokon sam dobio trajno ali su mi skinuli sa 30 na 20%), trebao bih dobiti čin stožernog narednika te po tom činu novi obračun mirovine.Danas me je zvala ženska iz uprave te mi rekla da su mi ostavili isti čin jer da se u međuvremenu (u 11 mjesecu) promijenio zakon i da čin dobivaju samo oni koji u mirovinu odlaze direktno iz službe.Da li je to moguće i da li imam pravo ( i uporište u zakonu) da im napišem žalbu ili da ih tužim? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na to pitanje je teško odgovoriti.

Za ovu promjenu pravilnika nisam niti znao (otišao sam u mirovinu 2007. godine direktno iz policije sa statusom dragovoljac, HRVI, imao sam policijsko zvanje narednika) te prema naputku o prevođenju u vojne činove dobio sam čin satnika.

 

Poslije toga više nisam išao u MUP (možda 2-3 puta) ali ne kod onih tetki u kadrovsku pa nisam upoznat sa novim pravilnicima i naputcima (više nemam niti pravo na uvid u to, a sumnjam da bi mi pokazali taj pravilnik, iako sam bivši pol. djelatnik).

 

Isto takav čin su u to vrijeme dobili pripadnici specijalne policije sa statusom HRVI, ali koji su u to vrijeme išli u invalidsku mirovinu direktno iz MUP-a.

 

Moj ti je savjet da odeš u PU gdje si radio te da porazgovaraš tamo sa tom službenicom i zamoliš je da ti pokaže taj novi pravilnik ili da odeš kod njih direktno kod načelnika kadrovske ili njihovog pravnika te ih upoznaš sa svojim problemom.

 

Pokušaj i otići u sindikat policije pa tamo sa njima vidjeti što možeš učiniti i ima li osnove da pišeš nekakvu žalbu (ja baš i ne bih bio optimističan što ne znači da nećeš uspjeti nešto uraditi).

Nemoj to rješavati telefonski nego idi i osobno se uvjeri. Možda je i ona negdje pogriješila.

 

Uradi kako sam rekao. Nemaš što izgubiti. Ne znam imaš li status dragovoljca. Mislim da i to igra ulogu tijekom prevođenja u vojne činove. Vjerojatno ti treba i potvrda o nenapuštanju postrojbe.

 

Sve će ti oni objasniti jer imaju tvoj predmet u svojim registrima kao i sve novije naputke i pravilnike.

 

Ima na ovom linku neki pravilnik, ali to je od 2006. god.

 

http://www.box.net/shared/06q2l2mwwc

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na savjetu. Inače imam status dragovoljca i bio sam aktivni pripadnik specijalne kad sam prekinuo radni odnos na vlastiti zahtjev.Sad sam i sam svjestan da sam se trebao vući po bolovanjima(nažalost)pa bi dobio opću i veći čin.Ali mi nije jasno jer sam odlazio u mirovinu po starom zakonu i nisam kriv što im je trebalo godinu dana da dobijem drugostupanjsku o HRVI-u.Tebi svejedno još jednom hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neki dan sam razgovarao sa pajdašem koji je isto otišao na vlastiti zahtjev iz MUP-a 1995 godine u privatnike, i nakon dugo niz godina liječenja otišao u mirovinu, a isto je zatražio povećanje zvanja u PUZ-oj. Nisam siguran, ali mislim da mu je gđa. kolegica rekla da može dobiti povećanje zvanja ali tek kad rješenje RVI-a bude trajno. S obzirom da sam i sam hodao za tim, ova gđa. "Č" u MUP-a, će te na svaki način odbiti pa bio ti i upravu, na što sam siguran da ti moraju povećati zvanje na tvoje stalno rješenje RVI-a. Gđa. "Č", u MUP-a, jako je bezobrazna, a svoje površno znanje će nametnuti i iznad pravnika, mada ju je već vrijeme pojelo, što u ovim pravnim stvarima tako i fizički, nažalost da to moram reći. Svoje tvrdnje sam joj bio i podkrijepio i s pravnikom iz Min. branitelja, ali jednostavno te ne žele slušati.

Ja bih kolegi dao savjet, da nazoveš u PUZ (4563-111) i traži gđu. Marinu, koja ti može dati te informacije. Ako nisi bio djelatnik PUZ-e, predstavi se da jesi, vjerojatno će biti susretljivija.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

.Pošto tada kad sam odlazio u mirovinu nisam imao drugostupanjko riješenje o HRVI-u dobio sam čin desetnika i rekli su mi u upravi da kad dobijem riješenje (napokon sam dobio trajno ali su mi skinuli sa 30 na 20%), trebao bih dobiti čin stožernog narednika te po tom činu novi obračun mirovine.Danas me je zvala ženska iz uprave te mi rekla da su mi ostavili isti čin jer da se u međuvremenu (u 11 mjesecu) promijenio zakon i da čin dobivaju samo oni koji u mirovinu odlaze direktno iz službe.

 

Prvo se javite sa rješenjem DLP u svoj podrućni ured HZMO te podnesite zahtijev za ponovni izračun mirovine....

 

HZMO će po službenoj dužnosti zatražiti za vas podatke od MUP-a RH o činu i ustrjbenom mjestu tj. izvršiti prevođenje policijskog zvanja u adekvatni vojni čin....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija