Jump to content

Godišnji odmor


kahi

Preporučene objave

Može pomoć?

Radila sam u jednoj firmi na određeno.Počela sam raditi 05.10.2009.te sam sklopila ugovor na određeno u trajanju od 12 mjeseci sa probnim radom od 6 mjeseci.Nakon 6 mjeseci probnog rada dobila sam novi ugovor s početkom od 01.04.2010.isto u trajanju 12 mjeseci.Međutim 14.05.2010.sam dobla otkaz kao višak radne snage,otkazni rok je do 28.05.ali ne žele da ga odradim,tj kažu da mi je plaćeno i da budem doma.Da li ja imam pravo na isplatu godišnjeg odmora?Samo da napomenem da se idem prijaviti na burzu nakon što mi istekne otkazni rok. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo stiže pomoć. :-)

Imate pravo na isplatu naknade za neiskorišteni godišnji odmor.

Naime, prema Zakonu o radu, ako radni odnos prestaje prije 1. srpnja dobiva se razmjerni dio g.o., odnosno 1/12 odmora koji bi vam pripao po rješenju (ili pravilniku/ugovoru) za svaki navršeni mjesec kod poslodavca. S obzirom da ste radili kod istog poslodavca (bez obzira na dva različita ugovora, pa čak i ako vam je radno mjesto bilo različito) računa se da ste kod njega ove godine proveli skoro punih 5 mjeseci. Dakle 1/12 pripadajućeg vam g.o. x 5 = broj dana za koje vam pripada naknada. Sretno i pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može još jedno pitanje? Uspjela sam se izboriti za naknadu ali mi se čini mala.evo šaljem Vam kako su iz firme obračunali pa me zanima da li je to točno.Molim hitan odgovor

 

Poštovana,

 

u pogledu Vašeg zahtjeva za zaštitu prava, voljni smo i obvezni postupiti u skladu sa zakonskim odredbama, te Vam obračunati naknadu za neiskorišteni godišnji odmor razmjerno broju dana neiskorištenoga godišnjeg odmora, a koji broj dana se izračunava u skladu s Člankom 59. st. 1 toč. 3. Zakona o radu (NN 149/09), kako ste i sami u Zahtjevu naveli.

 

Sukladno navedenom, budući imate pravo na 1/12 od najkraće propisanog godišnjeg odmora u trajanju od 4 tjedna (20 dana), a koji slijedom toga iznosi ukupno 1,6 dana, i to za svakih navršenih mjesec dana rada (ukupno ste navršili 7 mjeseci rada), pripada Vam pravo na naknadu za neiskorišteni godišnji odmor za ukupno 11,66 dana (7 x 1,66), a koji se broj dana sukladno odredbama Članka 59. st. 2. Zakona o radu (NN 149/09), zaokružuje na ukupno 12 dana.

 

Iznos naknade za neiskorišteni godišnji odmor izračunava se sukladno odredbama Članka 60. st. 1 . Zakona o radu, dakle na isti način kao za naknadu plaće za vrijeme korištenja godišnjeg odmora na koju radnik ima pravo u visini određenoj kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, a najmanje u visini njegove prosječne mjesečne plaće u prethodna tri mjeseca (uračunavajući sva primanja u novcu i naravi koja predstavljaju naknadu za rad). Prosjek Vaše mjesečne plaće sa svim primanjima koja predstavljaju naknadu za rad (dakle, uključujući i bonus) za mjesece veljaču, ožujak i travanj 2010. godine, iznosi 4.314,42 kn neto. Prosječna dnevnica za ukupno 65 radnih dana za prethodno spomenuta tri mjeseca iznosi dakle 66,37 kn neto.

 

Slijedom svega navedenog, obavještavamo Vas da će Vam uz iznos vaše redovne plaće i pripadajućeg bonusa za vrijeme koje ste radili prije uručenja otkaza ugovora o radu, kao i uz iznos navedenih primanja za vrijeme trajanja otkaznog roka, sve za tekući mjesec, a najkasnije do 15. lipnja 2010. godine, biti isplaćen i iznos naknade za neiskorišteni godišnji odmor za ukupno 12 dana u iznosu od 796,44 kn neto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

taj obračun ne valja!

Vi imate prosjećnu mjesećnu plaću 4314,42 kn/mjo Oni su to podjelili sa danima za tri mjeseca= 65, umjesto za jedan mjesec , 21 radni dan dan Što bi bilio 4314,42 : 21=205,44 kn/ danu x 12 dana(što su dobro izračunali) = 2.465,26 kn dakle neko ni bil v školi kad se učilo prosto pravilo trojno:

 

Za 21 radni dan.......plaća vam je 4314,42 kn

za 12 dan go " Y kn

 

Y= 12x4314,32 : 21 = 2465 kn

 

daklem pošaljite ekipu koja je to napisala u V razred pućke škole... :-D:smijeh:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@kiki,

točno vi prema čl 64.st5.Zakona o radu, vi iamte pravo koristiti jedan dan GO kada to želite ukoliko ste podslodavca obavijestili tri dana ranije.

Zakon također propisiuje da vam poslodavac mora omogućiti korištenje GO dva tjedna u "komadu"čl62.st.2da imate pravo korištenja u dva dijela ako se drugačije ne dogovorite (prema čl62.st1.)

Inaće prvo je poslodavca da donosi raspored korištenja GO shodno potrebama poslovanja.

Dakle možete koristiti tri dana samo ako se dogovorite. U protivnom samo jedan dan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija