Jump to content

Ostavljena u trudnoći


zabrinuta4

Preporučene objave

U petom mj trudnoće sam. Sa bivšim dečkom sam bila u vezi skoro 3 god. Sve je normalno funkcioniralo dok se nisu upetljale njegova mama i bivša žena sa izmišljenim pričama o meni. od tada mi se prestao javljati. nismo u kontaktu oko 2 tjedna. s obzirom da on ima dvoje maloljetne djece iz bivše veze ( ni njima nije uplatio ni kune skoro godinu dana ) za koje mora plaćati alimentaciju zanima me koja su moja prava i budućeg djeteta.

uskoro se selim ( jer su mi svi okrenuli leđa zbog njega i trudnoće )i biti ćemo na velikoj udaljenosti, a s obzirom da se ne želi javiti zanima me dali mogu rubriku otac u rodnom listu ostaviti praznu, a ipak tražiti alimentaciju i u kojem iznosu?

kako "utjerati" alimentaciju ako on radi "na crno" ili ode raditi "na crno" u inozemstvo?

koja još prava mogu tražiti kao ostavljena trudnica i buduća samohrana majka?

hoće li mi biti veća porodiljna naknada ako se zaposlim negdje na 1-2 mj?

uz to iz te naše veze su mi ostali veliki krediti i dugovi

( nismo živjeli zajedno ) pa me zanima dali ga i kako mogu tražiti i pola tih sredstava?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Što se tiče vaših prava, riječ je o izvanbračnoj zajednici (samo ako ste živjeli zajedno, s obzirom da se u njoj rodilo zajedničko dijete, u skladu s čime sva imovina jednoga od vas, stečena za vrijeme trajanje te zajednice ili iz sredstava ostvarenih u toj zajednici, predstavlja suvlasništvo. drugim riječima, dijeli se po pola. Nažalost, to se ne ostvaruje bez parnice, koja je u ovakvim slučajevima prilično komplicirana. Alimentacija pak ne ovisi o tome jeste li živjeli zajedno ili ne.

 

2. što se tiče upisa vašeg bivšeg partnera kao oca, kod upisa rođenog djeteta u maticu rođenih pozvat će vas se da naznačite ime oca. ako to ne učinite, ne mogu vas prisliti i dijete će biti upisano s naznakom "otac nepoznat". To znači da ne možete tražiti alimentaciju. ako pak njega naznačite kao oca, pozvat će ga se da prizna dijete. ako to ne učini, centar za socijalnu skrb imat će dužnost pokrenuti postupak radi utvrđivanja očinstva (dakle, ne vi o svom trošku). Kada bude utvrđeno očinstvo, možete tražiti alimentaciju.

 

3. Alimentacija je jedno, a njena naplata drugo. Nije upitno da ćete ishoditi ispravu po kojoj je otac dužan plaćati za dijete (to bi okvirno bilo cca kn 1.000,00, ali s obzirom da ima dvoje druge djece, realno znatno manje, cca 500-700), ali problem je kako se naplatiti. U svakom slučaju, to će biti znatno otežano, ali nikako nemojte tražiti da vam plaća na ruke, već automatski skidanjem sa plaće. Samo 1/4 njegove plaće "oslobođena" je podmirenja alimentacije.

 

Za sve ovo morat ćete obavezno potražiti usluge odvjetnika. Ako želite besplatno zastupanje, morate se obratiti Hrvatskoj odvjetničkoj komori s posebnom molbom, kako bi vam se ono osiguralo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izgleda da ste nezaposleni i da nemate dovoljno sredstava za život?

Članak 226.

(1) Otac izvanbračnog djeteta dužan je uzdržavati djetetovu majku godinu dana od rođenja djeteta ako ona skrbi o djetetu, a nema dovoljno sredstava za život.

(2) Otac izvanbračnog djeteta dužan je isplatiti naknadu za uskraćeno uzdržavanje iz stavka 1. ovoga članka i za vrijeme do podnošenja tužbe.

 

Dodajmo k tome ako roditelj ne uzdržava dijete da su ga dužni uzdržavati baka/djed po tom roditelju, ali tek za vrijeme nakon podnošenja tužbe.

 

Postoji mogućnost i nakon 6 mjeseci neispunjavanja obveze uzdržavanja CZSSu podnijeti zahtjev za privremenim uzdržavanjem, što je trenutno za uzrast do 7g nešto manje od 500kn/mj, u trajanju do 3 godine.

 

Zbrojivši mogućnosti, moglo bi biti i naplativo, nešto prije, nešto kasnije...

:namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija