Jump to content

kazna za DJa...


fish_fish

Preporučene objave

započet ću ovu priču otpočetka...i unaprijed se ispričavam moderatoru/moderatorima ako sam fulao s postavljanjem teme....

 

prošle godine negdje sredinom ljeta kupio sam si računalo. na to sam računalo stavio sve i svašta, kao i većina nas - od muzike filmova i serija, svega i svačeg. uglavnom, ništa gnjusno.

 

i počeo sam raditi kao DJ u lokalnoj diskoteci, donoseći računalo do diskoteke i puštajući s njega glazbu. par mjeseci kasnije, dolazi racija, s racijom i gospođa iz Državnog Inspektorata, i od svega baš se zakači namene.

 

evo skraćene verzije razgovora:

- jel ti znaš da ti to ne smiješ radit?

- a što to gospođo?

- pa puštat glazbu s kompjutera.

- pa ne razumijem u čemu je problem. ustanova u kojoj puštam glazbu ima valjan ugovor sa ZAMPom...

- da, ali svejedno ti to ne smiješ.

- a zašto ne smijem?

- imaš li ugovor?

- imam.

- gdje?

- doma.

- hoćeš ić po njega?

- gospođo, tri su sata u noći, cura mi je doma, spava...

- dobro, gasi, spremaj i idemo.

 

....

 

da ne pričam nebuloze iz Policijske postaje tipa "šta ima?", "pa nema ništa gospođo, šta ima kod vas??????"

 

šest mjeseci kasnije tj. evo sada još nisam dobio poziv na sud. u međuvremenu sam bio na pretraživanju računala u PP, gdje me inspektor nabadao pitanjima tipa "aaaa imaš ti flet rejt?" reko "a vi nemate?" kaže "pa imam", PA ONDA?

 

no dobro i to...računalo je bilo "zapečaćeno" (u najlonskoj vreći za smeće, omotano crven/bijel/plavi nitima i zaliveno voskom s pečatom utisnutim u vosak) što su otpečatili i ponovno zapečatili predamnom i što sam ja uredno potpisao da se slažem kako je to i to pronađeno na mom računalu (54 000 mp3 fajlova...) i da je uredno predamnom ponovno zapečaćeno.

 

nego, prođe i od toga pretraživanja neko dulje vrijeme pa još ništa...

 

ali sam eto čuo od bratovog frenda kako je moje računalo bilo kod njega na "pregledu" u Županijskom sudu. a čovjek je službenik, tj. tehničar koji održava mreže unutar suda i popravlja im računala. dakle, nije ovlašten za otpečaćivanje...obzirom je momak sam priznao da je to radio a nije ovlašten, bez da sam ga ja nešta napadao - sve mi je apsurdnija ta situacija...

 

enivej, mene zanima - što mi je činiti?

sve se ovo već odvija jedno 6 mjeseci, ja sam bez računala, koristim curin Asus Eee PC, a treba mi za posao jer sam web developer...a eto, policija se igra s njim...

 

u diskoteci sam dao otkaz...

 

uzgred, kazneni prijedlog je poslan iz PP prema Općinskom državnom odvjetništvu za kaznu u trajanju do 18 mjeseci zatvora (???????) jer sam u razdoblju od četiri mjeseca četira dana mjesečno po 200 kuna "bespravno zaradio" i "neovlašteno reproducirao glazbu" iako sam imao valjane ugovore o djelu za svako od navedenih razdoblja. dakle, za svaki mjesec novi ugovor. još je i vlasnik diskoteke uredno podmirivao obveze prema ZAMPu, pa mi ništa nije jasno...

 

i sad još što mi je dodatno nejasno - na koji su oni to način smjeli meni uopće izuzeti moju "imovinu", te se s mojom imovinom koristiti u neznam koje svrhe?

 

potpuno zbunjem i MOLIM POMOĆ!!!

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nešto tu ne štima.

 

Policija ne šalje prijedloge državnom odvjetništvu za kaznu.

 

Inače očito je da ste tih 54.000 MP3 fajlova, koji su očito pjesme za čiju reprodukciju u javnosti očito niste imali dozvolu/odobrenje (??) koristili s kompjutera koji je jedini materijalni dokaz pa do suđenja istog nećete ni dobiti, a vjerojatno ni nakon suđenja jer će Vam i vrlo vjerojatno trajno oduzeti računalo kao sredstvo počinjenja djela, ukoliko Vam se dokaže krivnja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
  • 4 tjedna kasnije...

Vaš problem je u činjenici da ste u računalo neovlašteno reproducirali (umnožili, presnimili, kopirali, pohranili; Zakon o autorskom i srodnim pravima članak 19.) autorska glazbena djela (nadalje i softver), a stvar je tim ozbiljnija što je veća količina pohranjenih djela. Kako je kod Vas i ta brojka prilično velika, i šteta prouzročena neovlaštenim reproduciranjem (umnožavanjem) je velika. Štetu s osnova neovlaštenog reproduciranja glazbe na osnovu vještačenja procjenjuju i određuju institucije ovlaštene za zastupanje autora, izvođača i diskografa, a to su u Hrvatskoj ZAMP, ZAPRAF i HUZIP. Ta se šteta ostvaruje (naplaćuje) kroz kazneni postupak ili kroz građansku parnicu.

MUP je na osnovi sumnje u počinjenje kaznenog djela ovlašten privremeno oduzeti računalo radi utvrđivanja svih okolnosti bitnih za postupak, a rješenjem suda može doći i do trajnog oduzimanja.

Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima omogućava kopiranje samo legalno pribavljenih glazbenih djela (kupnjom originalnog nosača zvuka npr.) i to samo i isključivo u privatne svrhe, za vlastitu upotrebu bez izravne ili neizravne komercijalne funkcije. Dakle, korištenje računala u kojem je pohranjena glazba na način da DJ s tog računala izvodi glazbu nije dozvoljeno. U svijetu postoje posebna odobrenja za DJ-e kojima je regulirano ovo pitanje, a u Hrvatsku se uvodi od kolovoza 2010.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

cijenjeni, hvala na odgovoru.

 

nadalje imam pitanje - da li je moguće da računalo bude i u kojem slučaju vraćeno, makar i bez hard diska? što se mene tiče, nek ga unište (HDD), ali ostatak da mi vrate...što će im, POBOGU monitor, miš i tipkovnica?

 

mislim, ova trakavica me muči poprilično jer sam uzgred i web developer, trenutno freelancer, a radio sam i za jednu profi web agenciju iz Siska.

 

obzirom sam bez računala (pravog i kvalitetnog, ne računam ovaj Asus Eee kao računalo za rad) nisam bio u mogućnosti neke zadatke obaviti poslovno i time sam opet na gubitku...

 

da ne spominjem kako je teško raditi web stranice na računalu di nije moguć realan multitasking, pa u slučaju da je otvoren word dokument i aptana web studio plus još browser na to...užas...

 

uglavnom, pitanje "mehaničke glazbe" me zanima.

što je sve definirano pod tim pojmom i iz kojeg razloga npr. neki MP3 jukebox smije postojati, a računalo s kojeg se pušta glazba - ne smije? nisu li to dvostruka mjerila? nije li u tom slučaju i jukebox u prekršaju? :misli:

 

************************************************************

ispričavam se na dugom postu, ali što mogu kad sam totalni laik, a lovi me se na "rupe u zakonu"...

************************************************************

 

apropo "suđenja" - državno odvjetništvo diglo je tužbu, po dvije točke.

točka 1: neovlašteno reproduciranje glazbe

točka 2: nelegalan software na računalu, u ovom slučaju OS (WinXP Pro)

 

sutkinja, gospođa u godinama daje mi izjavu nakon moje odluke da se sam branim i to objašnjenjem cjelog slučaja: "meni su ti kompjutori špansko selo, pa nemojte puno s tehničkim izrazima" i ročište gotovo u 5 minuta...

 

************************************************************

 

a nameće se pitanje: što je sa mojim intelektualnim vlasništvom u ovom slučaju? moji jingle-ovi, najave, reklame koje sam imao u mp3 formatu? što je sa demo pjesmama lokalne grupe koje sam pomagao u nastajanju, snimanjem materijala? moji mixevi? što je sa mojim radio emisijama kojih sam autor i snimke držim na računalu? moje fotografije, moji dokumenti? povijest mojih WindowsLive komunikacija?

:misli::-?

 

TREBAM ODVJETNIKA.... :vrti:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija