Jump to content

rad na određeno, komplikacije u trudnoći, porodiljna naknada,,,


leolina

Preporučene objave

Ovako, znam da je ovo već otvorena tema ali nigdje nisam našla konkretno na jednom mjestu što učiniti i koja su zaista prava.

Radim kod istog poslodavca već 2 godine na određeno vrijeme (svaka 3 mj novi ugovor) i ostala sam u drugom stanju. Nažalost zbog komplikacija sam morala otvoriti bolovanje i sada trenutno dobivam naknadu HZZO. Ugovor mi je istekao 10.06.10. i poslodavac je odlučio produžiti ga na još 3 mjeseca - do 10.10.10.

Budući da mi je termin poroda 03.11.10. to bi značilo da ću otvoriti porodiljni dopust prije isteka ovog ugovora (45 dana prije poroda).

Nažalost obavještena sam od strane poslodavca da mi neće nakon 10.10.10. više produživati ugovor zbog toga što se obujam posla smanjio.

Da li imam pravo na porodiljnu naknadu u iznosu 100% moje trenutne plaće (4000 kn)i nakon isteka ugovora, odnosno prvih 6 mj porodiljnog, bez obzira na to što sam na bolovanju do otvaranja porodiljnog? I što je sa drugih 6 mj (da li dobivam 1600 kn kao nezaposlena majka)?

Koja je procedura - prijava isteka ugovora na HZZO?

Da li se još uvijek priznava staž za vrijeme porodiljnog i koliko?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najprije da vam poželim svako dobro u vašem blagoslovljenom stanju i sretan ishod - rođenje zdravog djeteta.

Vaša je situacija prilično neobična - poslodavac vam je produžio ugovor na određeno vrijeme tijekom razdoblja kad ste privremeno nesposobni za rad zbog čuvanja trudnoće. Oprostite, skoncentriran poreznik bi u tome odmah vidio manevar umjetnog održavanja radnog odnosa na teret državnog proračuna, jer tijekom čuvanja trudnoće poslodavac ne financira buduće majke, već to ide na teret HZZO-a. Grubo zvučim, ali to je to.

Dakle, vaš ugovor traje, vi koristite bolovanje, a vaše poslove vjerojatno obavljajnetko drugi ili nitko, to nije ni važno. Nakon isteka ovog ugovora, imat ćete prava na naknadu tijekom rodiljnog dopusta (prvih šest mjeseci) u visini vaše plaće iz prethodnih 6 mjeseci (zato vam je poslodavac valjda i produžio taj ugovor)a slijedećih 6 mjeseci (roditeljski dopust) pripada vam maksimalnih cca 2600 kn. Mirovinski staž ne teče osobama koje nisu u radnom odnosu, pa ni vama, a ima poslodavaca koji zadržavaju radnice jer ih tijekom postporođajnog razdoblja ionako ništa ne koštaju, ali i o tome bi poreznici mogli reći koju kad bi htjeli. Vaš se izgleda boji ostvarenja trogodišnjeg rada kod njega, pa vam to ne želi učiniti, a iz ovog produženja zaključujem da vam je inače sklon.

Vi morate paziti kad vas poslodavac odjavi sa mirovinskog i zdravstvenog osiguranja u listopadu da se prijavite na zavod za zapošljavanje, ali iz vašeg dopisa izgledno je da ćete dobivati svote koje sam gore navela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Dobar dan, evo da se i ja uključim u ovu temu. Imam jedno pitanje: radim u jednom supermarketu 2 godine, trudna sam 4 mjeseca, a na bolovanju zbog komplikacija u trudnoći sam 3 mjeseca, i imam ugovor na određeno, tj. svaki mjesec ga moram potpisivati, pa me zanima da li mi poslodavac može dalje ne produžiti ugovor, da li on ima na to pravo i pod kojim objašnjenjem on to može napraviti?? I zašto bi to itko napravio kada mu nisam uopće na teret nego mi plaću isplaćuje hzzo?!

Unaprijeh hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija