Jump to content

Trebam pomoć !!!


branitelj91

Preporučene objave

Poštovani pravnici !!!

Odnosno bilo tko tko se razumije u imovinske odnose kod razvoda.

 

 

Sa svojom suprugom sam se oženio prije godinu i malo više od 6 mjeseci. Tijekom tog razdoblja sam doživio hrpu problema koje je moja supruga uzrokovala, (naravno za sve od njih optužuje mene te ih tijekom tužbi koje je slala na policiju psala kao obiteljsko nasilje), a stvari su znale eskalirati toliko da je policija nekoliko puta morala intervenirati te bih ja kao muško bio skoro, (dakle nekako sam uspio dokazivati da nisam napravio ono za što bi me optuživala), privođen u postaju. Tek prvi put kada se to dogodilo bio sam ito tako optužen za obiteljsko nasile kada sam po skračenom postupku u isti dan priveden na obavjesni razgovor, zadržan u policijskoj postaji do pretresa stana, (supruga me je optužila da imam nelegalno oružje što nije bila istina i što je istim pretresom utvrđeno), priveden prekršajnom sucu, optužen i osuđen. Zanimljiv podatak je da je i sama sutkinja koja je je vodila postupak tijekom suđenja izjavila kako cijela stvar i nije bila za sud. No premda kazne praktički i nije bilo, ja sam mogao, (i imao samo lakših), problema na poslu jer radim u MORH-u gdje se tavke stvari ne toleriraju i zbog čega se može dobiti nečasni otpust. Toliko, dakle, o nasilju kao takvom. No dobro !!

 

 

Sadašnja situacija je ta da sam ja tražio razvod braka prije nekih 45 dana, (tojest u travnju), i da je prvo ročište bilo prošli mjesec, a drugo je zakazano za srpanj.

Na ročištu se moja supruga nije sprostavila razvodu kao takvom nego je tražila uzdržavanje u trajanju od godinu dana u iznosu od po 2000 kn mjesečno, što ja nisam prihvatio. Ne zato jer joj to nebih dao, nego zato što sam u međuvremenu došao do spoznaje da ona nije proglašena invalidom, (bar ne u Hrvatskoj), te da je takve stvari i prije radila, (u jednoj stranoj državi), te na taj način sebi osiguravala životnu egzistenciju, s jednom razlikom. U svakom od tih brakova ili zajednica je imala po jedno dijete, no sa mnom nije zatrudnila te sam s te strane, (bar za sada siguran).

 

 

 

Moja supruga me je u međuvremenu opet tužila na policiju da je ne uzdržavam te je izjavila kako sam joj u jednoj poruci elektroničke pošte rekao neka ide raditi, (što je istina, jer ona posao traži a moli boga da ga ne nađe), premda sam joj ja, (u okviru svojih mogučnosti poslao prošli mjesec 900, a ovaj 1000 kn).

 

Sada nedavno, (sasvim slučajno), sam saznao kako ona smatra da će tražiti pola od svega što imam, a trenutno posjedujem motocikl, (kojeg sam dobio u zamjenu za motocikl kupljen na kredit puno prije početka braka), stan koji nije na moje ime nego na ime cijele obitelji, a dobiven po nasljedstvu te isto tako nekoliko komada zemlje u vlasništvu cijele obitelji dobivene po nasljdstvu.

 

Jedini stvarni dobitak kao neku bračnu stečevinu bih dopustio prihvatiti je taj da sam ja podigao kredit u iznosu od 40 000 kn te s njim platio neke svoje troškove koje sam imao od prije a koji su se ticali uzdržavanja bolesne majke i nekakvih šteta na automobilu. No za to vrijeme moja supruga nije bila doma nego je bila u toj stranoj državi i to od sredine studenog pretprošle,(2008), godine do početka lipnja prošle, (2009), godine.

 

Sada pitam:

1. Ima li i kolika prava u cijeloj stvari moja uskoro, (nadam se), bivša supruga???

 

2. Treba li mi ona nadoknaditi troškove, (koji nisu mali), koje je napravila od momenta kada sam ja napustio stan, (a morao sam to napraviti kako mi nebi i dalje ugrožavala posao)?

 

3. Kako ću nadoknaditi troškove podstanarstva koji su nastali mojim izlaskom iz stana, (ja sada plačam podstanarstvo jer negdje trebam živjeti dok se ne završi rastava)?

 

4. Kako dugo u tom stanu nakon rastave ona može boraviti, te na koji način je mogu prisilno iseliti iz stana a da sve bude po zakonu ??

 

 

 

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima !!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sve što si imao prije braka je osobna imovina a ne bračna stečevina ili ono što potječe iz osobne imovine.ne djeli se .

ako je stan nasljeđen i u suvlasništvu brata ,sestre ili jednog od roditelja tada suvlasnici traže od bivše(uskoro) najamninu uvečanu za zakonske zatezne kamate od 14%/g.za razdoblje od kad je sama u stanu.

traže zaključenje ugovora o najmu ili iseljenje iz stana.

zašto u stan nedođe živjeti neko od suvlasnika (samo radi zagorčavanja života bivšoj)

 

ako imaš dokaze vezano za njene radnje uz uzdržavanje priloži ih sudu.

 

pošto nemate zajedničke djece rastava bi se trebala brzo rješiti. pošto je radno sposobna nisi dužan uzdržavati je.

 

lažno prijavljivanje je kazneno djelo (osobito za nelegalno posjedovanje oružja)i pomoč potraži u Općinskom državnom odvjetništvu.

 

troškove u svezi stanovanja treba platiti i to tražite uz najamninu.

inače vlasnik-ci nekretnine polačaju troškove nastale u svezi stanovanja ako neplati korisnik

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija