Jump to content

Program struč.osposoblj. i zapošlj.HB i djece smrtno stradalih HB za rzdob. 2008-2011.g.


Mrljavac

Preporučene objave

Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i djece smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja za razdoblje od 2008. do 2011. godine

 

 

 

1. SVRHA I CILJ PROGRAMA

 

Programom će se podići obrazovna razina nezaposlenih hrvatskih branitelja i članova obitelji smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja, osposobiti ih za zanimanja za kojima postoji potreba na lokalnim tržištima rada, kao i proširiti njihovu formalnu naobrazbu sukladno novim tehnološkim zahtjevima.

 

Dodatnim obrazovanjem i prekvalifikacijom ostvarit će se jedan od preduvjeta za ulazak u svijet poduzetništva, a davanjem novčanog poticaja pružiti pomoć svima koji se žele baviti poduzetništvom.

 

Cilj Programa je povećanje konkurentnosti hrvatskih branitelja na tržištu rada te uz ostale mjere aktivne politike zapošljavanja, smanjenje broja nezaposlenih u Republici Hrvatskoj, zapošljavanjem kod poslodavaca ili u poduzetništvu.

 

Cilj Programa je stvaranje uvjeta za što uspješnije potpuno uključivanje u društvo osoba iz ciljne skupine.

 

 

2. CILJNA SKUPINA

 

Ciljnu skupinu čine nezaposlena djeca smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, nezaposleni HRVI iz Domovinskog rata, nezaposleni dragovoljci te nezaposleni hrvatski branitelji.

 

 

3. FINANCIRANJE

 

Sredstva iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

 

 

4. NOSITELJ

 

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

 

 

5. SURADNICI U PROVEDBI

 

U širem smislu: ostala ministarstva, tijela državne uprave i lokalne samouprave

 

U užem smislu: Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora, Hrvatski savez zadruga, PSVZ Samobor, udruge iz Domovinskog rata, obrazovne ustanove i drugi.

 

 

 

6. ROK PROVEDBE

 

Kontinuirano kroz razdoblje 2008. – 2011. godina.

 

 

7. NAČIN PROVEDBE

 

Zahtjevi se primaju isključivo na temelju Javnog poziva u kojem se objavljuju kriteriji i potrebna dokumentacija, obveze podnositelja u slučaju pozitivnog rješavanja zahtjeva, sankcije u slučaju neispunjavanja ugovornih obveza, razdoblje zaprimanja, krajnji rok rješavanja i broj predviđenih poticaja. Početkom svake godine ministrica/ministar nadležan za brigu o hrvatskim braniteljima donosi Odluku o provedbi za svaku pojedinu mjeru Programa. Odlukom se pobliže definiraju uvjeti i kriteriji podnošenja i rješavanja zahtjeva te određuje datum objave Javnog poziva i razdoblje zaprimanja zahtjeva.

S obzirom da Mjera samozapošljavanja, Mjera potpore za proširenje postojeće djelatnosti i Mjera kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva predstavljaju državnu potporu male vrijednosti Ministarstvo će u postupku javnog prikupljanja ponuda od podnositelja zahtjeva za korištenje navedenih mjera zatražiti podatke o iznosima do sada primljenih državnih potpora male vrijednosti. Ujedno, Ministarstvo će prilikom sklapanja ugovora o korištenju sredstava obavijestiti korisnika da mu je dodijeljena državna potpora male vrijednosti.

Za svaku mjeru sastavlja se Stručni tim za odlučivanje o mogućnosti korištenja mjera Programa koji pregledava dostavljenu dokumentaciju, utvrđuje ispunjavanje ranije utvrđenih kriterija i ocjenjuje poslovne planove.

Članovi Stručnih timova su predstavnici udruga iz Domovinskog rata, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatskog saveza zadruga.

 

8. PRAĆENJE I NADZOR PROVEDBE

 

Povjerenstvo za kontrolu namjenskog utroška sredstava Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti pratit će i nadzirati provedbu Programa.

 

 

9. SADRŽAJ PROGRAMA:

 

 

* Mjera stručnog osposobljavanja

 

Primjena mjere utječe na poboljšanje kvalifikacijske strukture nezaposlenih osoba iz ciljne skupine i podizanje njihove konkurentnosti na tržištu rada.

 

Primjena mjere daje i mogućnost osposobljavanja u svrhu samozapošljavanja.

 

Obrazovne aktivnosti koje omogućava primjena mjere:

 

1. Stjecanje prvog zanimanja (stjecanje niže i srednje stručne, odnosno školske spreme)

2. Prekvalifikacija i dokvalifikacija

3. Stručno osposobljavanje u svrhu samozapošljavanja ili zapošljavanja

 

Ovu mjeru mogu koristiti osobe sa i bez zanimanja (završena osnovna ili srednja škola) koje nisu koristile poticaje Ministarstva prethodnih godina.

 

Prednost osposobljavanju za djelatnosti za koje postoji veći interes na tržištu rada (građevinska i elektrometalska zanimanja, zanimanja vezana uz tekstilnu i kožarsku industriju, turizam i ugostiteljstvo- kuhari, konobari).

 

Podnositelj zahtjeva mora proći postupak profesionalne orijentacije, a ako je potrebno i utvrđivanje psihofizičkih sposobnosti.

 

Ministarstvo snosi troškove osposobljavanja do iznosa od 7.000,00 kn, isplatom izravno obrazovnoj ustanovi u kojoj je osposobljavanje provedeno.

 

Ukoliko troškovi osposobljavanja iznose više od 7.000,00 kn, podnositelj je dužan obvezati se na plaćanje razlike u cijeni pisanom izjavom.

 

Iznimno, u posebno opravdanim slučajevima, Stručni tim za odlučivanje o mogućnosti korištenja mjera Programa može predložiti odobravanje i višeg iznosa.

 

Ako podnositelj zahtjeva iz neopravdanih razloga prekine osposobljavanje, dužan je vratiti sredstva uložena u isto uz zakonsku zateznu kamatu.

 

4. Stjecanje dodatnih znanja i vještina

5. Polaganje majstorskih ispita (u svrhu samozapošljavanja)

 

 

Ovu mjeru mogu koristiti osobe sa završenom srednjom, višom ili visokom školom koje nisu koristile poticaje Ministarstva prethodnih godina.

 

Stjecanje dodatnih znanja i vještina obuhvaća učenje stranih jezika, informatičko opismenjavanje i drugo.

 

Znanja i vještine za koje se podnosi zahtjev moraju biti u uskoj vezi s osnovnim zanimanjem.

 

Ministarstvo snosi troškove osposobljavanja do iznosa od 4.000,00 kn, isplatom izravno obrazovnoj ustanovi u kojoj je obrazovanje provedeno.

 

Ako troškovi osposobljavanja iznose više od 4.000,00 kn, podnositelj je dužan obvezati se na plaćanje razlike u cijeni pisanom izjavom.

 

Ako podnositelj zahtjeva iz neopravdanih razloga prekine osposobljavanje, dužan je vratiti sredstva uložena u isto.

 

 

* Mjera samozapošljavanja

 

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti isplaćuje osobi iz ciljne skupine koja se namjerava zaposliti obavljanjem samostalne poduzetničke djelatnosti jednokratni poticaj u iznosu od 15.000,00 kn, a 15.000,00 kuna isplaćuje po ispostavljenom računu ili kupoprodajnom ugovoru za nabavku strojeva ili opreme (ukupno poticaj iznosi 30.000,00 kuna).

 

Zahtjev mogu podnijeti osobe koje su registrirale djelatnost tijekom godine u kojoj podnose zahtjev, odnosno osobe koje su registrirale djelatnost nakon prestanka zaprimanja zahtjeva za proteklu godinu i koje nisu koristile poticaj za samozapošljavanje Ministarstva prethodnih godina.

 

Korisnik poticaja u propisanom roku mora dokazati da je temeljem registrirane djelatnosti postao obveznik uplate doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, te da je sredstva namjenski utrošio u skladu s poslovnim planom.

 

Očekivani rok zaposlenosti u ovom je slučaju 12 mjeseci.

 

Ukoliko je osobi iz ciljne skupine za samozapošljavanje potrebna prekvalifikacija ili neka druga obrazovna aktivnost, moguće je kumulativno korištenje Mjere stručnog osposobljavanja i Mjere samozapošljavanja.

 

 

 

* Mjera potpore za proširenje postojeće djelatnosti

 

Ministarstvo podupire poduzetnike koji namjeravaju proširiti postojeću djelatnost zapošljavanjem osoba iz ciljne skupine jednokratnim poticajem u iznosu od 45.000,00 kn (zapošljavanje jedne osobe), 90.000,00 kn (zapošljavanje dviju osoba) ili 135.000,00 kn (zapošljavanje tri osobe iz ciljne skupine).

 

Za potporu se mogu kandidirati obrti i mala trgovačka društva sa do 50 zaposlenih, te obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

 

Prednost pri rješavanju imaju poslodavci koji su ujedno i hrvatski branitelji, odnosno članovi obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja.

 

Prednost imaju poslodavci s područja od posebne državne skrbi.

 

 

* Mjera poticanja osnivanja zadruga hrvatskih branitelja

 

Ministarstvo daje novčanu i drugu potporu za osnivanje zadruga, kao posebnog oblika malog poduzetništva, koje omogućava organizirano i stručno vođeno obavljanje djelatnost te zajednički nastup na tržištu. Svake godine potpora za do 40 novih zadruga koje kvalitetnim poslovnim planom i brojem zadrugara-hrvatskih branitelja ispunjavaju kriterije uspostavljene ranijih godina. Osnovni kriterij je najmanje šest hrvatskih branitelja- članova zadruga, a pri donošenju konačne odluke uzima se u obzir i mišljenje Referalnog centra.

Novčana potpora u ovom slučaju iznosi 150.000,00 kuna.

 

 

* Mjera potpore projektima zadruga hrvatskih branitelja

 

Ministarstvo kroz povrat sredstava za nabavku strojeva, opreme ili zemljišta kojim se proširuje postojeća djelatnost ili razvija novi projekt zadruge koja je svojim dosadašnjim poslovanjem pokazala uspješnost i profitabilnost pomaže u realizaciji projekta.

Uz osnovni uvjet uspješnog poslovanja u razdoblju od 12 mjeseci prije podnošenja zahtjeva potrebno je povećanje broja zadrugara – hrvatskih branitelja.

Zahtjev za potporu zadruge mogu podnijeti najmanje 24 mjeseca od isplate poticaja za osnivanje zadruge, uz dostavu dokaza o pozitivnom poslovanju u navedenom razdoblju.

Dokazi o pozitivnom poslovanju uključuju:

1. Potvrdu Porezne uprave o podmirenim obvezama prema državi

2. Bilancu za prethodnu godinu

3. Presliku Godišnjeg financijskog izvješća za prethodnu godinu (predanog Registru godišnjih financijskih izvješća)

4. Izvješće o stanju zaliha skladišta, te potraživanjima i dugovanjima

 

Objava Javnog poziva moguća je od 1. travnja, obzirom da se Godišnje financijsko izvješće predaje Registru do 31. ožujka svake godine.

 

Potpora se može odobriti u iznosu do najviše 50.000,00 kuna.

 

 

* Mjera kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva

 

Ministarstvo nastavlja plaćati preuzete obveze iz prethodnog razdoblja, subvenciju 2% kamatne stope na poduzetničke kredite realizirane u poslovnim bankama kroz Program „Lokalni projekti razvoja-poduzetnik-branitelj“.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija