Jump to content

neda placu, neboji se inspekcije


jeric

Preporučene objave

malo sam citao po forumu, ali ne snalazim se bas najbolje, pa cu ukratko ispricati svoj problem!

 

uglavnom rijec je o neisplati dvije place za 2 i 3mj, sada trenutno radim u drugoj firmi, a poslodavac kada ga zovnem mi prodaje pricu kako njemu niko neplaca , i da ce mi platiti kad sredstva sijednu, uglavnom ovaj poslodavac radi isto iz godine u godinu stalno mu firma ode u blokadu, zatvori je i otvori novu, ovo mu je vec 7-ma po redu, trenutno stanje firme je da je u blokadi(ako se dobro izrazavam)i to sa vise od 500 000kn minusa ili neznam bas strucno kako se kaze, nije nam placao doprinose uopce...

 

sto da radim, on mi govori mozes slobodno ici na inspekciju rada ,ja im samo kazem da cu ti platiti kad mi sjednu sredstva koja mislim da nikad nece sjesti...dali to znaci da cu zauvijek ostati bez te dvije place, ili blefira jer se boji inspekcije... mozeli mi neko objasniti koje korake redom bi trebao poduzeti, ako se uopce ista moze napraviti, unaprijed hvala!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja bih mu poslala pismenu opomenu u kojoj bih mu nagovjestila da ću podići kaznenu prijavu! Ne tužbu nago kaznenu prijavu za prijevaru. I to bih i učinila. Očito da on niti nije namjeravao platiti nego vara ljude. Ako imaš svjedoke ili bilo kakav dokaz da si tamo radio, kaznena prijava se podiže u policiji!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jedan prijatelj me je savjetovao da mu prvo posaljem pismo gdje cu mu traziti obracun neislpacenih placa, inace u godinu dana koliko sam tamo radio nisam dobio onu listu na kojoj je obracun,,,sto ako mi on ne posalje te obracune, sto da onda radim, dali mi je slijedeci korak inspekcija rada, i sto oni uopce mogu uciniti za moju placu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jeric,

prvo mu pošalji, poštom sa povartnicom:

 

ZAHTJEV ZA ZAŠTITU PRAVA (prema čl.129 ZOR-a)... u kome ćeš tražiti:

1. Da ti dostavi Obračune svih plaća i to isplačenih i NEIPLAČENIH o roku od 8 dana. ( Pazi:Na obračunu neiplačenaih plaća mora pisati doslovno OBRAČUN NEISPLAČENE PLAĆE ZA MJ....i god. Mora biti ovjeren žigom i potpisom odgovorne osobe i na to ga upozori u zahtjevu), prema čl.85 ZOR-a.

2. Isplatu neiplačenih plaća u rojku od 15 dana po primitku Zahtjeva za zaštitu prava od strane poslodavca prema čl.84. ZOR-a

Nadalje ćeš napisati da:

- ukoliko ne posupi prema tvom Zahtjevu da ćeš se obratiti nadležni Državnim tijelimai, Inspektoratu za radne odnose i konačnici sudu.

Vidjet ćeš da će te odmah zvati na dogovor jer je kazna za neizdavanje obračuna 61.000 do 100.000 kn po prijavi inspektorata prekršejnom sudu.

Tvoje potraživanje ne zastarjeva tri godine. Odmah napiši Zahtjev i šalji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

napravio sam kako ste mi rekli poslao sam mu pismo sa povratnicom napisano kako ste rekli da napisem, ali poslodavac vjervatno namjerno odbija primiti pismo i postar mi ga vraca, sto da sada radim da posaljem ponovno pismo iako mislim da ce ga on opet vratiti ili da ucinim nesto drugo, unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jeric je napisao:

napravio sam kako ste mi rekli poslao sam mu pismo sa povratnicom napisano kako ste rekli da napisem, ali poslodavac vjervatno namjerno odbija primiti pismo i postar mi ga vraca, sto da sada radim da posaljem ponovno pismo iako mislim da ce ga on opet vratiti ili da ucinim nesto drugo, unaprijed hvala!

 

jeriću,

neće ga primiti jer zna kaj piše u njemu. Ti ga pošalji još jednom jer tako voli sud kako bi se izbjegla svaka eventualnost i izmotavanja poslodavca kao nije ga bilo i blal...bla. Velim sud,ako do njega dođe. Sačuvaj povratnice jer na njima piše da je poslodavac obavješten ali da je odbio primiti pošiljku kaj sve govori. kada ti se popratnica vrati po drugi put odmah ćeš otići na inspekciju rada i prijaviti poslodavca. U prijavi ćeš izb+njeti sve činjenice kao i u Zahtjevu i napomenuti da si mu zahtjev slao dva puta no da, kao što je vidljivo iz popratnica nije htio preuzeti pošiljku. Po prijavi ćeš naći odvjetnika koji će ti sastaviti tužbu,pa ćeš svoje potraživanje namiriti putem suda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

evo ovako!

poslao sam mu bio i drugo pismo koje mi se nedavno opet vratilo doma, navodno je promjenio adresu, ali na trgovackom sudu pise stara adresa. mislim da je on to trebao obavjestiti trgovacki sud, a ja sam sasvim slucajno doznao da je adresa neka druga koju nisam saznao, uglavnom danas sam otisao na inspekciju rada i podnjeo prijavu po onome sto je pisalo u onim pismima da ga prijavljujem zbog neizdavanja obracuna placa, neisplate place i neuplacenih doprinosa. ove zene sto rade su mi odmah rekle da necu dobiti svoju placu na racun ove prijave , i u jednom trenutku mi se ucinilo kao da i nije drago sto sam podnio prijavu, uglavnom nisu bile bas od neke volje za objasniti nista bla bla bla...

Dali sam dobro postupio zasad, i sto dalje.

ima li smisla ganjati se preko suda jer koliko sam cuo on ce opeta zatvoriti firmu i otvoriti novu, ovo mu je vec 7 po redu.u minusu je do bola :) tako da se nikada nece izvuci.

moze li mi se on zamjeriti kad dozna da sam ga ja prijavio, jer je lik kriminalac.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jeriću,

ako se ti bojiš i ako je lik kriminalac,onda odustani. Ali ja nebih. Tuži ga.Otiđi i na DO (državno odvjeztništvo) ukoliko ti je sumnjiv i ako je s.ebo 6 firmi ndaj da s.ebe tebe. Odvjetnika i tuži. Inspektorat mora izaći po tvojoj prijavi. Pričekaj mjesec dana i informiraj se jesu li. Oni su potpisali kodex časti i njihoiva je dužnost izaći i vidjeti šta taj radi. Nebudu li idi na višu instancu. K načelniku. Nebude li on reagitrao ,prijavi i poslodavca i inspektorat u državno odvjetništvo jer takve radnje inspektoreata upučuju na korupciju. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija