Jump to content

Otvaranje vlastitog obrta -uvjeti - komplikacije - help!


IngEL

Preporučene objave

Poštovanje.

 

Ovako...pošto je situacija sa zapošljavanjem trenutačno jako loša, razmišljam o otvaranju vlastite djelatnosti, obrta ili slično, no tu ima jedan problem.

Diplomirao sam elektrotehniku te imam kvalifikaciju kao ing. el., e sad, obrt koji bih otvorio bavio bi se proizvodnjom različitih strojeva kao što su građevinski priključci, malčeri i razni komunalni strojevi, ali i različiti strojevi kao što su sustavi grijanja sa računalnim upravljanjem (koje spada u moju kvalifikaciju). Pročitao sam razne pravilnike o otvaranju obrta i zaključio da bi takva vrsta obrta trebala pripadati "vezanim obrtima" za koje treba odgovarajuća kvalifikacija i obrazovanje.

Pošto bi ova djelatnost pripadala u domenu strojarstva, ali i elektrotehnike, zanima me da li ja kao inženjer elektrotehnike mogu otvoriti takav obrt, da li moram polagati stručni ispit strojarstva ili je moguće to izvesti kao srodno zanimanje? Posjedujem svo potrebno znanje i temeljito poznajem tehnologiju obrade metala i ostalo, jer na fakultetu su inženjerska fizika i mehanika bili potpuno identični kod elektrotehnike i strojarstva, te se često odrađivala za oba smjera zajedno.

Također, započeo bih obavljati tu djelatnost samostalno, pa ako bi se pokazale daljnje mogućnosti napretka i razvoja, tek onda bi slijedilo zapošljavanje dodatnih radnika...

 

Molio bih stručan savjet oko ovog pitanja...što se može učiniti i koje bi bilo najbolje rješenje?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poslušaj savjet - ohladi se od tih namjera.

 

Za osobu tvoje struke ipak nije tako teško naći pristojan posao (sada su dosta traženi VSS sa stručnim ispitom ) , a ulazak u avanturu poduzetništva ostavi za neka sigurnija vremena.

 

Pokretanje obrta (ili tvrtke, što bi u tvom slučaju rješilo mnoge probleme) u ovim uvjetima izuzetno je rizično.

 

Nije problem nešto proizvoditi.

Problem je prodati, i još više , naplatiti !

 

Država je u banani (minus u proračunu 7,7 milijardi) a ti hoćeš sebi staviti natpis "Ja sam evo krava muzara , derite me i muzite dok ne krepam!!!"

 

A tu je i ovaj referendum o ZOR-u ; ako prođe, neminovna posljedica je produbljavanje krize.

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobar savjet!

No ako si ipak tvrdoglav, makar nemoj otvarati obrt nego firmu. Kao obrtnik odgovaraš cjelokupnom imovinom a poduzeće ima ograničenu odgovornost...

Bilo je puno njih koji su zbog samozapošljavanja ( i ja sam jedna od tih) otvorili obrt. No, obveze teku svaki mjesec a prihoda ako nemaš dug ti se gomila na tvoje ime u poreznoj. Nakon nekog vremena dug naraste a kameta ti je 14%. Ima njih kojima je država založnim pravom sjela na nekretnine zbog toga.

Poduzeće ima ograničenu odgovornost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije to tvrdoglavost, to je želja/potreba da se radi i ostvari prihod za život...

Ideje i tehnička izvedba stvarno ne predstavljaju nikakav problem, toga imam dovoljno.

Ako bih uspio pronaći posao u struci, da li onda postoji opcija paušalnog obavljanja takvog posla, znači, da napravim manji broj proizvoda (npr. 1 do 3 komada) mjesečno, ali da za to mogu izdati račun ili nešto slično, dakle, da bude legalno?

Ima li ta mogućnost i kako to izvesti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bez obzira što se samostalna djelatnost obrta smatra jednostavnim poduzetništvom, upravo prilikom osnivanja obrta traže se kompetencije koje u budućem poslovanju ne moraju igrati ulogu kvalitetnog poslovanja.

Jednostavnije rečeno: možete i doktorirati nuklearnu fiziku pa da Vam prilikom otvaranja obrta traže bespredmetni majstorski ispit.

Kako bi ste izbjegli nepotrebno a ukoliko želite prijaviti obrt, prilikom otvaranja navedite više djelatnosti kojima se u svojoj struci možete baviti.Neka Vam osnovna djelatnost bude usluga a ne proizvodnja, jer na taj način izbjegavate kompliciranje prilikom otvaranja.

Budući da u različitim županijama različito tumače potrebnu kvalifikaciju vezanu uz određene djelatnosti, prije no što se odlučite za otvaranje otiđite u Ured državne uprave u Vašem mjestu (ured za gospodarstvo) i tražite informaciju vezano uz Vašu struku i djelatnosti kojima bi ste se bavili (znači, ne samo o vezanosti elektrotehnike i proizvodnje strojeva već i poslovnom (proizvodnom) prostoru, minimumu tehničkih uvjeta, eventualnim suglasnostima i atestima i sl.

 

Za razliku od obrta koji ima obilježje jednostavnosti ( i što se tiče vođenja poslovnih knjiga ,otvaranja,zatvaranja) putem trgovačkog društva (d.O.o.-a)izbjegavate upravo gore navedene komplikacije.

 

Svakako podržavam Vašu ideju za ulazak u privatno poduzetništvo jer bez obzira na to što je Vaše zvanje traženo i cijenjeno, mnogo više možete ostvariti sebe (i kvalitativno i kvantitativno) kroz privatni biznis.

I te kako je prošlo vrijeme oslanjanja na državnu službu, državnu tvrtku ili privatnika o kojemu ovisite. Budite sam svoj gazda jer kad jednom zagazite u poduzetništvo (ukoliko racionalno radite i razmišljate, a kako vidim po Vašem postu imate interesantne ideje) jedan korak vuče drugi i logičan je slijed napretka.

 

Svakako razradite ideje prije samog otvaranja,razgovarajte s kompetentnim ljudima, istražite tržište...

 

Ukoliko se i zaposlite drugdje, uvijek kroz otvoreni obrt, samostalno ili uz zapošljavanje radnika možete dodatno odraditi neki posao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija