Jump to content

Naplata štete od osiguranja


mbeslic

Preporučene objave

Vozilo koje imam u leasingu udareno je od drugog vozila prilikom njegovog nepropisnog prestrojavanja u 11. mj. 2009. Odmah sam pozvao policiju, koja je drugom vozaču nakon opisa situacije odmah rekla da je on kriv zbog nepropisnog prestrojavanja, ali su predložili da se ne izvrši očevid, nego da se mi dogovorimo jer je šteta manja, te će također morati drugom vozaču naplatiti kaznu od cca 1000 kn. Pristao sam na to jer je krivac umirovljenik s lošim materijalnim statusom. Popunili smo europsko izvješće i izvršili procjenu štete na njegovom osiguranju XY.

50 dana sam čekao da osiguranje XY obradi zahtjev i javi mojoj leasing kući da smijem odvesti auto na popravak u ovlašteni servis. Auto je popravljen, te sam preuzeo vozilo nakon što je leasing kuća potvrdila račun za popravak.

5 mjeseci kasnije leasing kuća me obavještava da je osiguranje XY odlučilo priznati svoju odgovornost samo u iznosu 50%, te da ja moram pokriti preostalih 50% štete, a ujedno mi šalju račun za te troškove od cca 5000 kn !!!

 

Što mogu učiniti da osiguranje XY u potpunosti isplati štetu prema leasing kući (žalba, prijava HANFA-i i HUO, tužba)?

 

Hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još uvijek nije utvrđena krivica.

 

To što umirovljenik priznaje krivicu ne znači da je toliko dobro upućen u propise, a možda je zbog nekog drugog razloga (straha, uzimanja alkohola ili nedopuštenih lijekova) izvršio manevar izbjegavanja policijskog očevida.

 

Posao osiguravatelja je, uz ostalo, i da štite interese svojih neukih klijenata.

 

Dakle, prvo treba ponovo sagledati kako je došlo do prometne nesreće i tko ju je skrivio.

 

Kod takvih vrsta prometnih nesreća obično ne ostaju tragovi na kolniku pomoću kojih se može sa sigurnošću utvrditi odgovornost, te policija obično piše kazne svim sudionicima i vrući krompir proslijedi sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom da smo po dolasku policije i na njihov prijedlog odustali od uviđaja, te smo išli na dogovor, od policije nažalost nemamo ništa osim usmenog priopćenja da je drugi vozač kriv.

Pretpostavljam da mi sada samo preostaje sudskim putem utvrđivati krivnju i tražiti potpunu naplatu od osiguranja.

Je li to uopće isplativo s obzirom na iznos od cca 5.000 kn koji su mi pripisali kao polovinu ukupne štete, ili će me troškovi odvjetnika ispasti veći od toga? Da li da potražim savjet odvjetnika što da radim, i kome bi se bilo dobro obratiti?

 

Od eventualnih dokaza imam mobitelom slikane fotografije s mjesta događaja i ispis poziva gdje se može vidjeti da sam zvao policiju. Ako drugi vozač u međuvremenu nije umro, možda bih od njega mogao dobiti kakvu izjavu.

 

Moram napomenuti da sam prije 20 dana osiguranju XY poslao žalbu, s potvrdom o uručenju. Još nisam dobio odgovor.

 

Nažalost, gorak okus mi ostavlja ideja da ću sam morati platiti polovinu troškova štete koju je uzrokovao i počinio drugi vozač, tim više što sam njemu izašao u susret i odustao od policijskog uviđaja da ne dobije kaznu za nepropisno prestrojavanje i uzrokovanje sudara, jer sam vjerovao da će za sve biti dovoljno popunjeno EU izvješće i objektivan opis situacije.

 

Također sam iz ovoga izvukao pouku da treba zvati policiju i izvršiti očevid i za najmanju ogrebotinu, kako bi se kasnije smanjile komplikacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

izašao si usret osiguranju.

oni vole one koji se dogovaraju .

ali u svakom slučaju na sudu (ako do suda dođe )iznesite činjenicu da su na teren izašli policajci a zašto nisu napravili uviđaj ?

ako su pozvani trebali su napraviti uviđaj.

šteta od 10.000,00 kuna i nije mala šteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ni ja više nikada ne popunjavam EU izvješće

 

ista stvar...šteta koju je skrivio drugi vozač

 

napravili smo izvješće

 

došli na osiguranje nakon tjedan dana

klipan u međuvremenu popravio vozilo

 

osiguranje reklo da nema dokaza da je njegovo vozilo prouzročilo nesreću,jer nema oštećenja

 

naše izjave i izjave svjedoka ih ne zanimaju

kao ni moj nalaz sa hitne gdje piše da sam imao prometnu taj dan

 

imam ročište za cca 2 mjeseca,pa vam javim kako je bilo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Uspio sam istjerati na čisto stvar sa osiguravajućim društvom, evo kako je to prošlo:

 

S obzirom da osiguravajuće društvo nije odgovorilo na moju žalbu, 30 dana nakon slanja te žalbe poslao sam pritužbu Pravobraniteljstvu za djelatnost osiguranja (Hrvatski ured za osiguranje). Tražio sam da upozore osiguravajuće društvo na obavezu odgovora na žalbu, te sam također zamolio da Pravobraniteljstvo zatraži da osig. društvo ponovo razmotri cijeli slučaj i uzme u obzir svu dokumentaciju koja je predana kod izvida štete.

 

Već tjedan dana kasnije dobio sam odgovor od osiguravajućeg društva da je Komisija II stupnja nakon uvida u cjelokupnu dokumentaciju utvrdila obvezu isplate štete u cijelosti.

 

Nadam se da će ovo moje iskustvo pomoći nekome tko ima sličan slučaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija