Jump to content

dugovanje


anonimno

Preporučene objave

Moze li mi netko savjetovati..

Duzan sam od 2001. godine jednoj bankarskoj firmi..kako sam bez primanja i bilo kakve imovine, dug stoji otvoren..nakon godinu dana nudim pismenim putem svoju jedinu imovinu (ostatak nove odjece nakon zatvaranja obrta) kako bi kompenzirali dug, no oni odbijaju..

..prije par dana primam pismo njihova odvjetnika u kojem mi daju rok podmirenja od 8 dana..inace ce pokrenuti tuzbu..

..ja sam i dalje bez imovine..i primanja..odjecu jos uvijek posjedujem..

..citajuci probleme i savjete na ovoj stranici, postavljam pitanja..

1. ima li tu kakve zastare (buduci da tuzba jos nije niti pokrenuta a dug stoji od 2001) ?

2. da li ce morati za podmirenje duga pristati na kompenzaciju ili cu ja u zatvor?

Hvala puno :-? :sad:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Pozdravljam

 

zastara potraživanja ovakve naravi je za 5 godina i onda je apsolutna.

 

U odnosu na Vaše iskaze, nemorate se bojati zatvora U zatvor se ne ide, baš tako lako.

 

Ne znam o kolikom potraživanju je rijeć, ali svakako će Vas tužiti, ma kakav iznos bio, jer ruku na srce već Vas 5 godina, tako reći toleriraju, kao što sami kažete.

 

Međutim, moram naglasiti da zastara vrijedi od 5 godina za svako pojedino potraživanje. Znaći ukoliko je riječ o dugu koji je nastao odjedanput, onda od tog datuma 5 godina,a ukoliko je riječ o dugovanju koje je nastalao od više puta, onda za svako pojedino potraživanje.

 

Moram Vam naglasiti da ukoliko ne posjedujete baš ništa, onda Vam i ne mogu ništa ni uzeti, ali naglašavam kako ovršno rješenje se može naplatiti u tijeku 10 godina, od dana donošenja.

 

Savjet, probajte razgovarati s odvjetnikom, objasnite mu da ste bez primanja, ali da ste voljni već pri prvom primitku novca kapnuti i njima(mislim banci) nešto, i da ćete što je moguće prije podmiriti dug. Ovo sve navodim da se obvežete usmeno, jer pisani trag o priznanju duga, znači i prekid zastare, odnosno rok zastare teče ispočetka.

 

Sretno!!! :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jos mali dodatak iz vlastitog iskustva...

 

... zaista necete otici u zatvor samo tako.

 

Gledajte, nikome, a posebno ne bankama, nije u interesu da Vi idete u zatvor ako postoji mogucnost da vjerovnik (banka) ipak dobije novac.

 

Pristanite na obvezu visekratnih uplata (kao iz prethodnog savjeta, usmeno se sve dogovorite), bilo bi prilicno dobro da vec prilikom prvog razgovora uplatite barem nesto malo (npr. nesto sto bi odgovaralo 1/24 duga, kao da otplacujete na 24 rate), s time da svakako napomenite da zelite sto prije rijestiti dug.

 

Dat ce Vam rokove, sami morate vidjeti sto mozete, koliko, kako, da li mozete ... s jedne strane Vam je bitno da Vas ne tuze, s druge da dobijete na vremenu.

 

Ja sam svojim vjerovnicima ponudio najprije da im u cijelosti platim kamate na dug i zatezne kamate, te sam poceo uplacivati manje iznose, u pravilu 1/24 iznosa duga.

 

Sa uplatnicama sam se ponovno pojavio kod njihovih pravnika, dogovorio (osobno sam predlozio) slijedeci datum kada cu im se javiti (ne duze od 3-4 tjedna).

 

Nakon toga sam ponovno izvrsio slijedecu uplatu. Na taj nacin sam rijesio gotovo 30 % svih dugova koje otplacujem, kao i gotovo 99 % vjerovnika sa kojima sam sklopio takav dogovor.

 

Morate znati nekoliko stvari : ako i kada obecate da cete nesto napraviti, tada to napravite i necete imati problema. Problem ce nastati ako ne ispunite obecanje.

 

Druga obavezna stvar koju morate imati na umu, jest, ako zelite zaista vratiti dug (neovisno o zastari), onda ce to funkcionirati.

 

Ali, ako nesto uplatite po tom dugu - prekinuli ste rok zastare.

 

Odluka je na Vama.

 

Uplatom prekidate rok zastare i ne mozete se pozvati na zastaru. Ako se odlucite na prigovor zbog zastare potrazivanja, onda ne smijete nista uplacivati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija