Jump to content

rad mimo stalnog zaposlenja


sdavor9

Preporučene objave

radim u poduzeću za antikorozivnu zaštitu i poslodavac mi redovito plaća doprinse i ostalo što treba, no ja volim ponekad napraviti nešto uz taj posao, npr. lijepljenje keramike ili postavljanje laminata.

predpostavljam da je to rad na crno, ali me zanima da li bih trebao napraviti nešto kako bi to bilo legalno ako tako radim.

možda nekakav ugovor ili nešto što mi zakonski omogućava rad mimo mog zaposlenja i kolike su u tom slučaju naknade ili neki porezi koje bih trebalo plaćati?

hvala na trudu koji ćete uložiti da bi mi odgovorili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Hvala na odgovoru, ali mi nije jasno kada sklopimo ugovor o djelu, da li ga moramo ovjeriti negdje, pošto smo i ja i druga strana fizičke osobe i nemamo nikakve pečate.

I je li to potrebno prijavljvati u poreznoj upravi kako bi se na to platili porez i dorinosi?

Da li taj ugovor služi i kao račun kojeg izdajem kad završim posao ili postoji nešto drugo?

Molim vas odgovor jer mi je to jako važno, hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne može izdavati račune onaj tko nije gospodarski subjekt - obrtnik ili d.O.o. Zašto će vam uopće služiti formaliziranje posla koji se širom lijepe naše obavlja svakodnevno, neposrednom pogodbom? Misli li vaš naručitelj da će tako imati veću garanciju na kvalitetu vaših radova ili što? U zakonu o obveznim odnosima piše što je ugovor o djelu, gotovih obrazaca ima u knjižarama, ali u poreznoj ćete morati pitati za tehniku uplate doprinosa i poreza koje će morati uplatiti vaš naručitelj po tom ugovoru. Naime, na virmanima se trebaju upisati u pozivu na broj šifra doprinosa i OIB, a ja još nisam vidjela kako to upisuje fizička osoba, pa najbolje da vam poreznici kažu kako to ide.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija