Jump to content

obiteljsko savjetovalište


marlino

Preporučene objave

jutros mi je stigao dopis ravnateljice czss u kojemu stoji da se roditelje mlt......... upućuju u Obiteljsko savjetovalište zbog uočenih propusta u odnosu prema mlt. te zbog problema u međusobnoj komunikaciji a na štetu mlt.

zanima me kako to savjetovanje izgleda??

zanimljivo je da kćer nisam vidio 20 dana a oni spominju propuste, što sam propustio ako mi je uskračeno pravo na susrete s ditetom??? da li sam obavezan ići?razgovora i komunikacije nema i to je ono što mi czss "nabija na nos", iako znaju da su svi "dogovori" propali odnosno druga strana ih nije poštivala.mislim da je dopis poslan zato da bi czss mogao reći da su oni svoje napravili isto kao i s nadzorom(koji je kasnio s provedbom, izvješćima a sad je zatražio razriješenje). nisu li oi dužni npr. pozvati majku na razgovor i upozoriti ju na to da čini kaz. djelo i krši pravo djeteta??? do danas to nisu napravili a sada nas trpaju u isti koš(odnosno oduzimaju mi moje vrime)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je jedna od mjera kojima se CZSS ima priliku služiti iako je rijetkost u odnosu na upozorenja i mjere nadzora roditeljske skrbi.

 

Vrrrlo razborito bi bilo ne odbijati suradnju, iako je vaša skeptičnost utemeljena na izrazito lošem iskustvu i sa nadzorom koji nije dao rezultata i sa svim ostalim što se od njih doživjeli. Osim toga, i ovo je mjera koju je donijelo nadležno tijelo radi zaštite dobrobiti djeteta i kad biste odbili radilo bi se o istom KD iz istog dijela KZ na koji upozoravate u drugom slučaju, a ako vam što ne treba, ne bi vam trebalo još i to povrh svega. Povedite računa da bi u vašem slučaju, prema prethodnim iskustvima, možda ipak malko žurnije odreagirali.

 

Bilo bi jako dobro kad biste tzv. nedobrovoljni klijenti bili i vi i vaša bivša žena istovremeno, a sa vama kompetentna stručna osoba poradila na problemu čemu toliki otpor da se dijete viđa sa vama. Dobro je i s te strane, jer baka i djed tj. vaši roditelji, a i prema uočavanju voditelja mjere, inzistirajući na izrazito negativnom odnosu prema vama imaju ogroman utjecaj na njen stav i dijete samo, a bit će podalje ovog dijela priče. Iako, poraditi bi trebalo i sa njima ili iznaći način da se ukloni njihov utjecaj a savjetodavno-terapijski rad sa vašom bivšom može biti put ka tome. U takvom radu bi i vaša suradnja bila vrlo bitna.

 

Jesu li dužni upoznati da se sprječavanjem čini KD- jesu.

Jesu li trebali poduzeti korake da prestanu manipulacije djetetom od strane vaših roditelja i njegove majke godinama- jesu.

Jesu li dužni bili odavno to dovesti u red- jesu.

Jesu li se i značajno radnije mogli poslužiti upućivanjem na savjetodavno-terapijski rad- jesu.

Jesu li bili ažurni ili efikasni u radu do sada- nisu, uopće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a što bi se dogodilo(prema vašem mišljenju) kad bi od czss tražio da mi se pismeno obrazloži u čemu ja činim propuste u odnosu na svoju mlt. kćer a zbog čega se takva mjera navodno uvodi?cilo vrime mi se jedino prigovara za ono što s majkom djeteta ne želim se više ni razgovarati ni dogovarati,a koliko ja znam nigdje i u nijednom zakonu ne piše da sam to i dužan. njeno ponašanje po pitanju susreta mene i kćeri upravo czss opravdavaju time što ne razgovaramo tj. tako podržavaju da me netko ucjenjuje vlastitim ditetom( majka diteta i moji roditelji)

tako ravnateljica czss, pravnica i psihologinja na moje da se presuda o susretima mene i kćeri ne poštuje kažu: "pa to je zato što nećete razgovarate s majkom diteta"

da se ljudi tako mogu dogovarati ne bi postojali sudovi, czss..... iako ni ovako ne vidim čemu služe na kraju. sporazum i 3 različite(izmjenjene) presude o susretima mene i kćeri govore o tome koliko bilo kakav dogovor vridi, svaki put se susreti ne poštuju a onda czss da mišljenje-prijedlog da se još i smanji to malo vrimena što bi tribao biti sa svojim ditetom.

evo iz izvješća vod. nadzora:..."želim spomenuti da u ciloj priči Marinovi roditelji igraju jednu od glavnih uloga, budući da opstruiraju i pokazuju tendenciju daljnjeg opstruiranja dogovora. Po mom mišljenju majka djeteta je submisivna te podložna utjecaju marinovih roditelja .......Mišljenja sam da je većina problema generirana nesuglasicama i narušenim odnosima između marina i njegovih roditelja...."

s mojim roditeljima nikad nije voditelj nadzora razgovarao, a czss ne poduzima ništa jer "dite živi s majkom a ne bakom i didom" iako je već skoro 1 mj. kod njih a od tada počinju ponovno problemi, tako da kćer nisam od tada vidio.žalosno je to da oni(moji roditelji) nemaju nikakvo rješenje ni presudu(u dogovoru s majkom se tako ponašaju i idu ditetom na PU, czss...) po pitanju diteta niti im je povjerena na odgoj i brigu a ja imam 2 presude(za mene i za moju dicu iz 2. braka) i ne mogu ništa.nisam ja taj koji opstruira susrete ali se mene šalje u savjetovalište!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad bi izolirano gledali upućivanje u savjetovalište, a usporedivši sa npr. mjerom nadzora nad roditeljskom skrbi koja se nerjetko izriče i jednom i drugom roditelju, onda bi se dalo logički objasniti zašto oboje. Naime, na neki način bi trebalo poraditi sa oboje, kako onim destruktivnim tako i uključujući u proces i onog drugog, a mjera onda obvezuje oboje.

Istina jest da biste vas dvoje trebali komunicirati, ali uz toliko uplitanja sa strane koja potiču vaše sukobe, negativnu sliku, dapače i preporučaju da bude tako, to nije baš nikakvo opravdanje da se presude sustavno ne poštuju, već je pokušaj pravdanja za nepostupanje na vrijeme koje je izrazito utjecalo na stanje i ogroman je faktor u tome.

Razumljivo je da vam je nakon toliko vremena dosta pokušaja dogovaranja i razgovaranja, dogovori redovito propadaju, ne budu ostvareni, obećano izigrano itd., ali na ovu mjeru pokušajte gledati drugačije: ona NIJE opravdanje za majku i vaše roditelje, već je bitno poraditi s njom, uključiti vas, isključiti njih. I vaša je prilika da to i ispliva konačno na površinu. Nemojte se "upecati" na budalaštine da je razumljivo da se presuda ne poštuje zato jer vaši roditelji potpiruju vatru, bivša na to pada, a vi gubite živce. To je notorna glupost i ne dajte se na to hvatati.

 

Ali, obzirom da je kod vas sve išlo kojekako, a ponajmanje normalno i logički, da ne kažemo i usmjereno na korist djetetu, "kaj je pisac štel" zbilja (...)

 

Ako isključimo sve neuljudnosti i bezobrazluke u načinu ophođenja sa strankama koje ste naveli do sada u brojnim temama, iz svega što ste do sada napisali, a naročito koliko traje, upozorenja majci su do sada mogla i trebala biti izrečena usmeno i pismeno jako puno puta.

Čim je uočeno da je dozvoljen toliki utjecaj vaših roditelja, a primjećeno je i s kakvim posljedicama, trebalo je poraditi s majkom na tome, a uključiti i vas upravo ovakvom mjerom: savjetodavno-terapijske vrste.

Nadzor je trebao u tom smislu dati rezultate odavno, a problem koji je lociran ne zanemarivan. Da ne kažemo da je to bilo stručnom oku zasigurno vidljivo i prije toga. Kod duljih boravaka koje je majka dozvolila vašim roditeljima, kao i svakog kontakta takve destruktivne (pravi naziv je manipulativne zlostavljačke) vrste, a ako se tijekom tog vremena problem redovito pojavljuje ponovno i u toj istoj mjeri, trebalo je poduzeti sve moguće korake da se utjecaj smanji ili jednostavno zabrani ako ne ide nikako drugačije.

Kad je uočeno da su posljedice počele utjecati i na dijete, bivale sve veće i teže, a naročito imajući u vidu da se radi o djetetu s posebnim potrebama, trebalo je povesti računa da s njim redovito radi psiholog sustavno prati i pomaže. Ako netko nije voljan dijete voditi na takvo što, načina da ga se prisili ima, jer ono nije stvar koje se treba riješiti, niti je predmet koji treba zaključiti.

Kontinuirano je trebalo raditi na poticanju da se normalno ostvaruje kontakt, na sprječavanju svakog tko na vaš odnos utječe negativno a na samo dijete totalno destruktivno.

Mjera nadzora nad roditeljskom skrbi je izgleda urodila detekcijom problema, ali ne i radom na njemu, a to je ono što rado nazivamo stilom "filmska kritika" (gledam film + grickam kokice + kasnije ću vam reći što mi se čini).

 

Toliko je bitnih stvari preskočeno, da se čovjek ne može oteti dojmu preogromne nezainteresiranosti, a potom obrane vlastite šlampavosti džonom. Da se razumijemo: ovo "džonom" znači ne po vama (koliko god je to onaj prvi pojavni dio) ma koliko vam komplicirano i teško bilo sve što se zbiva, nego po tom djetetu koje nije dobilo ama baš nikakvu zaštitu niti pomoć. Osim čisto formalne i to nakon toliko inzistiranja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da li to znači a s obzirom na uočeno od stane voditelja nadzora da su czss napravili propust time što nisu zaštitili dite od ponašanja mojih roditelja nekakvom mjerom? da li imam osnove tražiti( i dobiti) od suda ili czss da dite ne može toliko dugo biti kod njih s obzirom da negativno utječu na nju(dite)? imam li osnove za tražiti odvijanje susreta diteta i mojih roditelja uz nadzor?

što se tiče psihologa czss moje je dite 3 puta bila na czss(nedavno u pratnji mame i djeda)a ja sam ju ranije vodio kod dj. psihologa i psih. a majka je zabranila daljnje tretmane a uputnicu za psih. i psijitra sam napravio opet prije mjesec i nešto a onda su mojih roditelji postali glavni pa su tako rekli odvesti dite a što do danas nisu napravili.na PU je dite razgovaralo nedavno u prisustvu majke i bake koje su se prema navodima djelatnice PU neprestano uplitale u razgovor pa je tako dite ponavljalo njihovo "da ne želi kod tate", a kad joj je djelatnica rekla da ju pogleda u oči(a baki i mami da šute) rekla je da bi dolazila ali ne strogo prema presudi.

međutim odbija sa mnom razgovarati, mob. joj je isključen a kad nije služi se njime kako bi mi slala poruke u kojima me vrijeđa, optužuje da lažem (ali ne piše vezano za što),da ničemu ne služim da joj je dosta mene, da sam stara budala koja priča sra... a i o tome je czss i nadzor obaviješten pa ništa. mislite li da je to razgovor diteta od 16 god.????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

još nešto prijegodinu dana je u czss dogovoreno da će majka pripremiti dite za boravak djeteta tjekom ljetnih praznika.dogovoreno je da će dite kod mene biti od 27.07 do kraja praznika tj. prema sada već staroj presudi "pola praznika". majka nije pripremila dite(to je priča o kojoj sam već pisao duge hlače, bez hig. pribora, isparane majice...) czss obaviješten prvo putem tel. a onda sam bio malo bezobrazan pa sam im odnio pokazati s čime i kako je dite poslano k meni( pravnici je bilo dosta nakon 3 komada robe), također to do kraja praznika se nije ispoštovlo jer je majka 10 dana prije početka škole terorizirala sve u kući da dite dođe nazad k njoj. pa je uredno na dan početka škole otišla u czss i prijavila da nisam vratio dite iako je dite tada bilo u školi kako je dogovoreno na czss, a nakon škole kod majke. czss tada upućuje majku da me prijavi policiji!!!ponavljam takav dogovor o boravku moje kćeri je 20. 7 postignut kod czss a prisutni bili bivša, pravnica, soc radnica, psih i ja...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaši roditelji: osnove očito imate.

Psiholog/psihijatar: zabraniti terapiju djetetu kojem je potrebna je ugrožavanje njegovog zdravlja

 

Bez obzira što rekli vaši roditelji da će učiniti ili neće, nisu to dužni (iako mogu pomoći ako žele), ali roditelji obvezu o tome brinuti- imaju. I ne, nisu oni glavni, jer roditeljskih odgovornosti prema djetetu nemaju.

 

O djetetu... jasno da će imati "pratnju" ako treba kontrola što će izgovoriti. Dovoljno je pratiti promjene kad je dolazila par mjeseci, pa ne imala problem s tim želi li ili ne, a nakon ponovnih situacija ponovna odbijanja. Kao i promjene govori li netko u njeno ime u njenom prisustvu ili ne.

 

Shvatite da je vaše dijete, iako 16g, dijete s posebnim potrebama i time podložnije manipulacijama. Što će drugo napraviti i kako postupati nego li od nje očekuju ljudi s kojima sada boravi mjesec dana neprekidno, a ponašaju se npr. ovako:

marlino je napisao:

...moji me roditelji ucjenjuju pred mojim ditetom da ukoliko ne odustanem od susreta s njom da će sve prepisati drugome... (objavljeno: 6.7.)

 

...zadnje je ditetu baka rekla da ona ne bi ni išla kod tate da je na njeno misto i to danas ponovila isprid mene i diteta te nije dala da dite uđe u auto k meni dok me nije izvrijeđala pred njom -45 minuta... (objavljeno: 7.7.)

 

...s tim da bi ju čekao po 2-3 sata jer bi ju baka did i mama zadržavali, vrijeđali ju, okrivljivali..."da sam ti ja mama polomio bi ti sve kosti i okrenuo bi ti vrat zato što ideš kod njega..." (objavljeno: 11.7.)

 

Govorite o dogovorima u CZSSu oko praznika. Za pretpostaviti je da to nije našlo mjesto i na papiru (ovo ste do sada imali nebrojeno prilika svladati!) pa zato: što PIŠE u pravomoćnoj presudi, TO je obvezujuće. I ove godine. I svake sljedeće do neke izmjene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

newbie slažem se da je obvezujuće ali nitko ne reagira.upućuje me se sudu, pu,dorhu,czss ali od nijh nitko ništa ne radi. ovu torturu prolazim po tko zna koji put. czss se ne može ništa a kamoli drugima.pu ne želi obavijestiti dorh o postupanje bake i djeda jer "njima dite nije dodjeljeno na život i brigu". voditelj je i ranije pisao o problemima koji nastaju između mene i kćeri a pod utjecajem mojih roditelja pa ništa nije napravljeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

marlino je napisao:

pu ne želi obavijestiti dorh o postupanje bake i djeda jer "njima dite nije dodjeljeno na život i brigu". voditelj je i ranije pisao o problemima koji nastaju između mene i kćeri a pod utjecajem mojih roditelja pa ništa nije napravljeno.

Roditelj je dužan zaštititi dijete od ljudi koji na njega tako utječu, a ako to nije voljan ili nije u stanju, CZSS je taj koji je na potezu, jer je obaviješten i u tijeku. Kod vas barem nije nimalo nejasno je li obaviješten ili ne (i vaši dopisi i upisi u očevidniku) i nije nimalo upitno je li dosadašnji (ne)rad imao kakvog rezultata ili ne, iako bi preciznije bilo reći da je bilo štete. I zato, za ovo:

marlino je napisao:

czss se ne može ništa

pravi je izraz "ne želi", odnosno "neće".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja ju od ovoga ne mogu zaštiti jer ne mogu do nje, a od institucija mogu samo uzaludno tražiti pomoć ali bez pomaka. po ovome što pišete svi su skupa imali na temelju čega zaštiti dite od ponašanja babe dida i maja koja sve to odobrava jer sama nije dovoljno jaka da to napravi.nisam baš za to da se njima zabrane susrete s ditetom ali smatram da bi bilo dovoljno da ih czss, policija , voditelj nadzora upozori te da im se "zaprijeti" KP u slučaju da se situacija nastavi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija