Jump to content

Pismeno upozorenje o kršenju radnih obaveza


anonimno

Preporučene objave

Da li netko zna odgovore:

1. Da li postoji rok zastare za upozorenje?

2. Nakon proteka koliko vremena se poslodavac više ne bi mogao pozivati na to upozorenje kao na osnovu da ostvari prijetnju iz upozorenja kao npr. otkaz zbog povrede radnih obaveza?

3. Da li kašnjenje na posao je takva povreda radne obaveze koja se može okarakterizirati kao težom te imati za posljedicu otkaz?

4. Dopuna prethodnom pitanju - kašnjenje do 15 minuta.

5. Da li poslodavac može donijeti sankciju na osnovu prvog upozorenja (sankciju koju nije naveo u upozorenju, kao npr neisplatu 13-te plaće koja je inamče zaslužena prema pozitivnoj ocjeni za rad) i to odmah, bez da radnik ima prilike pokazati da je uvažio upozorenje!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. rok zastare ne postoji ali moze se propisati nekim internim aktima poslodavca recimo pravilnikom o radu ili se moze uglaviti u koletkitivni ugovor za pojedine sluzbe koje su potpisnici tog kolektivnog ugovora tada takav rok postoji i obvezujuci je.

 

2. Otkaz zbog povrede radnih obveza koji prouzroci radnik najcesce je to izvanredan otkaz a on se mora izjaviti radniku najkasnije u roku od 15 dana od dana kad poslodavac sazna za uzrok koji je prouzrocio izvanredni otkaz.

 

3. kasnjenje na posao ukoliko je ucestalo moze imati za posljedicu otkaz

npr u kolektivnom ugovoru za zaposlene u srednjem skolstvu bas stoji uglavak da se za ucestalo zakasnjenje na posao moze dati otkaz.

 

4. u svakom slucaju je kasnjenje i ukoliko je ucestalo tad je osnova za otkaz

 

5.Moze donjeti i sankciju na osnovu prvog upozorenja ukoliko je tako regulirano opcim aktima poduzeca o kojima se radi

 

Opcenito odgovori na sva ova pitanja trebali bi biti regulirani ili opcim aktima poduzeca u kojima radite (pravilnik o radu, pravilnik o disciplinskoj odgovornosti itd ili kolektivnim ugovorom koji regulira tu djelatnost kojom se poslodavac i radnik bave)

 

Nazalost u hrvatskoj praksi vrlo rijetko se provodi clanak 123. ZOR-a koji kaze da svaki poslodavac koji zaposljava vise od 20 radnika duzan je donjeti Pravilnik o radu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da tako je ukoliko se radi o izvanrednom otkazu

čl 107. ZOR-a

 

isto tako zbog kašnjenja se može dati i redoviti otkaz to je onda otkaz skrivljen ponašanjem zaposlenika i za njega je drugačija procedura mnogo povoljnija za radnika

 

ipak pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom bi trebali biti regulirani otkazi jer ovako će na kraju ukoliko dođe do sudskod spora

sudska praksa utvrditi dal je to zakašnjenje razlog za izvanredni otkaz

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da tako je

Osim ako se radi o Izvanrednom otkazu koji propisuje članak 107. Zor-a

 

koji kaže da se može otkazati ugovor o radu zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili zbog neke druge osobito važne činjenice tad se može otkazati izvanredno bez otkaznog roka.

 

Međutim ukoliko zakašnjenje nije osnova za izvanredni otkaz tad prije otkaza treba uslijediti pismeno upozorenje u kojem treba ukazati na mogućnost otkaza u slućaju nastavka kršenja tih obveza. iz radnog odnosa.

čl 110. ZOR-a

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija