Jump to content

seljenje u drugu drzavu


ivyslegal

Preporučene objave

Nisam sigurna da li sam na pravom dijelu foruma ali kako dio mog pitanja ima veze sa porezom sve cu napisati tu pa me uputite ako nije problem.

 

U roku od cca tri mjeseca trebala bi se seliti u drugu zemlju u EU, Hrvatska i ta zemlja imaju sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja (preuzet iz Ju doba ako se ne varam). U Zagrebu imam nekretninu, stan koji je kupljen na kredit.

1. ako sam dobro upucena ako sam rezident, ondosno ako ima prebivaliste u RH onda sam automatski i porezni obveznik odnosno duzna sam prijaviti dohodak u Hrvatskoj iako je isti napravljen u inozemstvu. Da li sam u pravu?

 

2. prema sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja trebam platititi sto od poreza na dohodak. Samo razliku u slucaju da je porez uplacen u inozemstvu manji ili? Sve pod predpostavkom da sam rezident.

 

3. Da ne bi morala prijavljivati porez na dohodak trebala bi odjaviti prebivaliste? Da li je to moguce s obzirom na to da imam nekretninu u Hrvatskoj, odnosno da li je to dvoje medusobno povezano?

 

4. Kakvi su generalno stavovi banaka ako netko zna o ovakvoj slicnoj situaciji, dakle o tome da ja imam stan na kredit a selim iz Hrvatske. Znam da sam duzna banku obavijestiti o svim promjenama u zaposlenju i slicno ali kako oni na ovo gledaju s pravne strane. Ili im je sve jedno sve dok uplate redovno stizu. Da li uopce mogu imati kredit u hrvatskoj banci koji je dignut prije 4 godine ako sam u medjuvremenu promijenila prebivaliste odnosno odjavila ga.

 

Hvala na odgovorima i savjetima i ispricavam se unaprijed na nestrucnim terminima :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija