Jump to content

Kolektivni ugovor i pravilnik o radu


svaba2410

Preporučene objave

Prvo da pozdravim članove foruma,ovo je moj prvi post i nadam se ne i posljednji te da će sa moje strane biti više odgovora nego postavljenih pitanja kako bi mogao dati svoj što veći doprinos ovome forumu.

 

Trenutačno sam sindikalni povjerenik u jednom d.d. sa oko 100 radnika,te na određeni način poznajem problematiku radnog prava s kojom sam se u praksi imao priliku susretati.

 

Da ne duljim moje pitanje je sljedeće:

 

Dali kolektivni ugovor može egzistirati bez pravilnika o radu,to jest dali se njime mogu urediti svi odnosi radnika i poslodavca?

 

Trenutačno sam upoznat sa dva tumačenja od kojeg jedno kaže da može a drugo da ne,kako od pravne službe sindikata još nisam dobio odgovor na ovo pitanje molim ako ima pravnik koji bi mi mogao odgovoriti na ovo.

 

U firmi trenutačno imamo važeći kolektivni ugovor i prijedlog pravilnika od strane poslodavca a razmišljanja smo da bi sve rješili kroz dopune kolektivnog da nemoramo kod svake promjene usklađivati dva dokumenta.

 

Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovor leži u odredbi članka 125. ZOR-a.

 

 

Obveza donošenja pravilnika o radu

 

Članak 125.

(1) Poslodavac koji zapošljava najmanje dvadeset radnika dužan je donijeti i objaviti pravilnik o radu kojim se uređuju plaće, organizacija rada, postupak i mjere za zaštitu dostojanstva radnika te mjere zaštite od diskriminacije i druga pitanja važna za radnike zaposlene kod toga poslodavca, ako ta pitanja nisu uređena kolektivnim ugovorom.

 

 

Dakle, poslodavac je pod gore navedenim uvjetom (da ima najmanje 20 zaposlenih radnika) DUŽAN donijeti pravilnik o radu kojim će urediti pitanje plaće, organizaciju rada, postupak i mjere za zaštitu dostojanstva radnika te mjere zaštite od diskriminacije i druga pitanja važna za radnike zaposlene kod toga poslodavca.

 

Pretpostavka je da ta pitanja nisu uređena kolektivnim ugovorom.

 

Međutim, i da ta sva pitanja jesu uređena kolektivnim ugovorom, to ne oslobađa poslodavca da donese i objavi pravilnik o radu. Pravilnik o radu mora imati, kolektivni ugovor ne mora.

 

Drugim riječima, UZ pravilnik o radu može imati i kolektivni ali obratno ne vrijedi (donošenje pravilnika OBVEZA je poslodavca, a sklapanje kolektivnog njegovo PRAVO.

 

Dužnost donošenja i objave pravilnika naglašena je i odredbom članka 293, ZOR-a, koja propisuje da će se novčanom kaznom od 31.000,00 do 60.000,00 kuna kazniti za prekršaj poslodavac pravna osoba ako ne donese, ako ne objavi pravilnik o radu ili ako pravilnikom ne uredi pitanja koja moraju biti uređena.

 

Za vas bi bilo najbolje da onda sva pitanja uredite pravilnikom o radu, ako baš želite jedinstveni dokument.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Samo mala dopuna, radi eventulanih nejasnoća. Ako već postoji kolektivni odgovor i ako su u tom kolektivnom ugovoru uređena pitanja kojim se uređuju plaće, organizacija rada, postupak i mjere za zaštitu dostojanstva radnika, te mjere zaštite od diskriminacije i druga pitanja važna za radnike, onda ne postoji obveza poslodavca da u svom Pravilniku o radu ponovno ta pitanja uređuje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija